IMG_20210420_142459.jpg

Perunapiirakoita teki mieli, joten tuumasta toimeen.

Taikinaksi otin pakastamani kokonaan ruisjauhoilla tehdyn karjalanpiirakkataikinan sulamaan.

Taikina oli tehty näillä ainesuhteilla.

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

2-3 rkl öljyä tai muuta rasvasulaa

noin 5 dl ruisjauhoja (toki tästä määrästä voisi laittaa esim 1 dl venhäjauhoja)

-> kaikki ainekset vaan sekaisin tasaiseksi nahkeaksi taikinaksi. Tästä määrästä tulee 25-30 kpl, riippuen halutusta piirakan koosta.

Täytteeksi kuorin 2 kg pussillisen jauhoisia perunoita ja tein niistä jämäkän muusin (nesteenä ruokakerma ja mausteena suola ja voi). Jähtyneeseen muusiin laitoin raakan kananmunan. Minulla perunamuusi piisasi 32 piirakkaan, laitoin aika reilusti täytettä.

IMG_20210420_131043.jpg

Minä kaulitsin taikinan levyksi, otin lasilla lätkät mitkä ajelin piirakkapulikalla kuoriksi. Kannattaa kokeilla yhdellä kuorella minkä kokoisia on tekemässä.

Levitin täytteen jättäen reunat vapaiksi ja rypytin pyöreäksi piirakaksi. Lastalle nostin piirakat pellille. Minä käytän edelleenkin leivinpoaperia piirakoiden alla. Paistoin kieroilmalla 300 asteisessa sähköuunissa. Viimiosen pellillisen meinasin polttaa. Kannattaa siis vahdata. Tosin minusta nuo tummimmat ob´vat oleet hyviä.

Paiston jälkeen kastelin piirakat voi-vesi (+ suolaripsaus) vedessää ja laitoin ne pehmiämään leivinpapaerilla ja liinalla peitettynä. Osa meni pakastimeen, vaan nekin kastelin.

IMG_20210420_141529.jpg

Vaikka kuinka yritin saaha mahtumaan pellille enemmän, niin 9 kpl näitä vaan mahtui.

IMG_20210420_141736.jpg

Tässä näkyy, ei ole leivinpaperi palanut, vaikka jäikin näkyviin aika paljon.

IMG_20210420_160357.jpg

Kyllä nämä hyviä ovat, vaan kyllä minä ite tykkään enemmän riisipuurotäytteisistä piirakoista. Hyvin meni näiden teko iltapäivän käsijumpasta.