IMG_20220430_101751.jpg

Mimminkin keittiössä ollaan tehty tänään muutamaa sorttia munkkeja, kuten varmaan hyvin monissa huusholleissa, jotka eivät ole tehneet munkkeja jo aikaisemmin ja esim pakastaneet niitä.

Yksi munkkimalli mitä tein oli pusumunkit/munkkipusut.

Pusun mallista olen aina tykännyt, niin pullana kuin suolaisten leivonnaistenkin malleina. Eräänä unettomana yönä mieleen pälkähti, että tekisin munkit pusun muotoon. En ole googlaillut kuinka moni muukin on saanut saman ajatuksen, vaan mulle pusumunkkien teko oli tänä aamuna ihan eka kerta.

IMG_20220430_081140.jpg

Pusumunkeissa/munkkipusuissa on ihan tavallinen hetken tekeentynyt munkkitaikina. Pyöreät pullat kohosivat vielä hetken ja sitten tein kuvan mukaisesti pusuiksi. Minä en halunnut näihin paksuja huulia, joten en jättänyt ylä ja alareunoista aihiota paksummaksi. Minulla on täytteenä kotitekoista omenapalatäytettä ja Valion valmista vaniljakreemiä, mutta jokainen voi valiat oman lempparitäytteen. Voishan se olla vaikka nutellaa tms.. mulla nyt sattui vaan olemaan jääkaapissa noita täytteitä. Liitoskohtia en ole millään voidellut ja hyvin pusut pysyväti rasvassa keiton aikanakin kiinni, kun vaan taikinalätkät eivät pääse kuivahtamaan, liitoskohtaan ei jää jauhoa ja täyte ei pursus liitoskohdasta yli. Minä painan pusut kummankin käden etusormilla kerralla kiinni v-mallisesti. Hyvin kohonneet munkkipusut painoin vielä uudemman kerran kiinni ennen öljyyn laittamista. Pusu kannattaa laittaa rasvaan kohonnut puoli alaspäin, elio kääntää pusun ylösalaisin rasvaan. Muoto pysyy kauniimpana enemmäön kohonneella puolella  ja kaikista paistettavista ekaksi paistunut puoli tulee aina kauniimmpi, niuin munkeissakin. Se puoli kannattaa myös laittaa tarjollapanossa aina päällimmäiseksi. Näihin olisi sopinut pinnalle hyvin kanelinen sokeriseos, mutta laitoin tavallista sokeria (siroa), kun kanelisokeriseosta oli jo muutamisssa muissa munkkimalleissa.

IMG_20220430_101722.jpg

Ehottomasti meillä tehdään uudemmankin kerran pusumunkkeja/munkkipusuja.

Jos munkkipusuja ei haluaisi sokeroida pinnaltaan, voisi pelkät huulet koristella (dipata) esim punaisella (tai minkä väriset huulet nyt sitten haluaisikaan) sokeri-vesikuorrutuksella.