Monissa blogeissa on olut ihanan oloisia omppupiirakoita/torttuja mitä voisi tehdä. Aloitin uusien ohjeiden testaamisen  Herkkusuu-blogista löytyneeltä ohjeella. Alun alkaen tämä omenapiirakka on Ullan Elämä Makeaksi-blogista, kuten niin monet muutkin hyvät ohjeet.

Me tykkäsimme tästä kovin... meni ihan top-3 joukkoon tällaisista tavallisista piirakoista. Jänskää taas, että kaikilla meillä on ihan eri näköistä piirakkaa, vaikka ohjeena onkin ollut sama ohje. Itse käytin tähän siskoni tuomia pieniä kotimaisia helposti hajoavia omppuja, joten jätin ne aika isoiksi lohkoiksi ja ladoin ne hieman eri tavalla piiraan päälle mitä normaalisti....

Minä paistoin piirakan tässä korkeahkossa ( reunan korkeus 4cm) piirasvuoassa, vuoan halkaisija 28 cm....onneksi mahtui just ja just, eikä tullut uuninpesua...

Mehevä omenapiirakka

200 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ t leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl kardemummaa
1 prk Valion valkosuklaa-lime rahkaa ( tähän kävis varmaan muutkin maustetut rahkat tai tavallinenkin lisämausteilla)
omenaa ( käytin pieniä kotimaisia lähes 10 kpl)

päälle: sokeria ja kanelia oman maun mukaan

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimaakkasti vatkaten, Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-muna-vaahtoon. Lisää heti perään rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Voitele vuoka ja levitä taikina vuokaan.Viipaloi/lohko (kuoritut) omenat ja lado viipaleet taikinan päälle. Ripottele lopuksi sokeri ja kaneli. Paistaa n.180 asteessa 40 -50 minuuttia ( voi kypsyä puolessa tunnissakin) Tarkkaile kypsymistä.... 

Kypsymisaikaan vaikuttaa tietenkin ratkaisevasti miten isossa vuoassa piirakan paistaa....ohuempi piiras paistuu huomattavasti nopeammin. Minä jouduin paistamaan piirakkaa lähes tunnin ja pienensin paistolämpötilaa, jottei piiras kärvähdä päältä.... tuo minun keraaminen torttuvuoka ei johda lämpöä kauhean hyvin. Huomattavasti nopeammin kypsyisi esim Pyrex-vuoassa..... mutta sen reunat ovat niin matalat, että yli olis piiras tullut minun kädelläni tehtynä.    

Tältä omenapiirakka näytti uuniin mennessään...

... ja pois tullessaan...

Ohjeella tulee mehevä, rakenteensa/kuosinsa jääkaappisäilytyksessä hyvin säilyttävä piirakka ( ei siis kovetu/tiivisty kylmässä, kuten monet muut piiraat). Tehdään ehdottomasti toistekin...seuraavan kerran ehken sitruuna-tai vaniljarahkaa käyttäen