original_12efbeab-c77e-4881-b90b-8b3fb7e

Kesän eka Britakakku/Britatorttu leivottiin veljen porukan käynnin kunniaksi viikon alussa. Mieli on tätä toki tehnyt jo pitkään, vaan nyt tuli hyvä syy kakun/tortun tekoon. Mansikat ovat espanjalaisia, vaan hyviä olivat nämäkin. Ajatuksena oli yhdistää tähän vielä pensasmustikoita, vaan tekovaiheesa päätin tehdä pelkästään mansikoilla. Täytteen valkoinen on kermavaahtoa + sitruunarahkaa = oma lemppari. Jos ei tykkää sitruunaisesta mausta, voi rahkaksi vaihtaa vaikka vaniljarahkaa tai käyttää maustamatonta ja maustaa itse seosta enemmän.

IMG_20220606_073909.jpg

Britakakun postauksia löytyy blogista aikaisempiakin. Täältä löytyy eka nimellä iki-ihana Britakakku. Tämän kakun pohja on huomattavasti ohuempi ja siksi ehken se onkin suosikkini, vaan hyvin meillä uppoaa tällainen paksumpikin pohja. Harmi, että tuo postaus on ajalta, kun Vuodatus hävitti blogeista kuvia, eikä itseltänikään niin vanhoja enää löytynyt. Tekstistä ja kommentoinneista päätellen koristeena olen käyttänyt siinä mm orvokkeja.

Nyt käyttämäni pohjan alkuperä taitaa olla myllyn paras sivustolta? Ja täältä löytyy siitä blogistani postaus mansikka-persikkatäytteineen.

Vaan tällä kertaa tein tällaisen Britan. Tällä ohjeella tulee 34 x 37 pellille aika paksu pohja. Mulle tämä taikinamäärä piisaisi isommallekkin pellille, mutta makuasioitahan nämä ovat.

Britakakku

(pellillinen pohjaa, minulla pellin koko 34x37 cm ja turhankin paksu pohja tulee ohjeella omaan makuuni, on silti hyvää)

Pohja:

175 g voita

1 ½ dl sokeria

4 keltuaista

1 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Päälle marenkikerros:

4 valkuaista

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria/vanilliinisokeria

Marengin pinnalle:

vähintään 50 g mantelilastuja (tai pähkinärouhetta)... minä laitan enemmän

Lisäksi tarvitaan

voita, margariinia tai öljyä leivinpaperin voiteluun (minä käytän yl. öljyä)

Täyte: (käytin tästä osan pintapursotukseen, vaan jos ei sitä halua laittaa, voi kaiken laittaa paksuksi täyttekerrokseksi )

HUOM! jos haluat täytettä vain ohuen kerroksen, etkä halua laittaa pintaan pursotuksia, riittää vatkattavaa kermaa 2 dl

4 dl vatkautuvaa kermaa (vispi/kuohu) + sokeria oman maun mukaan ( ei kannata laittaa kovin makeaksi)

1 prk maustettu rahka sitruuna (tai vanilja)

mansikoita noin litran verran lohkottuina + koristelumarjat

( tai muita esim tuoreita mustikoita, mansikka-banaani yhdistelmä, banaani-kiiviyhdistelmä jne Tai käyutä täytteeksi jäätelöä ja marjoja)

Valmistaminen:

Tee ensin pohja. Sen voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisä vaahtoon keltuaiset vatkaten sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina rasvatulle leivinpaperille uunipellille ensin pieninä kekoina ja siitä sitten koko pellin kokoiseksi. Lasta /ruokaveitsi on hyvä apuväline levittämiseen..

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Marengin tulee olla jämäkkää. Levitä marenkiseos pellille pohjataikinalevyn päälle pieninä kasoina ja levitä hellävaraisesti koko alalle TAI pursota parenki haluamallasi tavalla raakan pohjan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle ja nämäkin ihan reunoille asti. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 20 - 25 min, jopa 35 min uunin alaosassa. Minulla on sen verran pieni pelti, että pohjasta tulee tällä ohjeella aika paksu ja jouduin paistamaan pohjaa 35 min. Tarkkaile paistumista, pitääkö peltiä kääntää. Tarkista että pohja on kypsä/ruskea myös pohjasta  ja marenkipäällys on kauniin vaalea mutta kuitenkin kuivahtanut. Mieluummin muutama minuutti yli mitä ali. Anna pohjan jäähtyä rauhassa. Anna pohjan jäähtyä rauhassa ihan sinällään, ei siis mitään peittoja päälle. Sen voi jättää huoneenlämpöön kevyesti leivinpaperilla( ja liinalla) peitettynä, jos teet sen jo täyttöä edeltävänä päivänä. Jotkut laittavat pohjan pakastimeen. Kohmeista pohjaa on helpompi kuulemma siirrellä yksin. Pohja sulaa nopeasti täytön jälkeen. Ite en hirveesti tykkää tästä tavasta, olen kyllä kokeillut.

Tee täyte täyttämispäivänä. Tässä ohjeessa vaan kerma (tämän kokoisissa ohjeissa on yleensä 2 dl vatkattavaa kermaa, mutta minä käytän määrän tuplana) vaahdotetaan ja sekoitetaan sitruunarahkan kanssa. Laita sokeria hyvin maltillisesti, koska kokonaisuuteen makeutta tulee reilusti pohjasta. Paloittele mansikat tai jos kyseessä pakastemansikat, valuta ne hyvin ja laita jopa paperin päälle vielä kuivumaan. Jos käytät säilykehedelmiä, valuta nekin oikein hyvin ja paloittele.

Täytä Britakakku.

Leikkaa pellin kokoinen pohja kahteen yhtäsuureen osaan (tässä versiossa kakkuun tulee siis vain yksi täytekerros). Irrota levyt pitkällä veitsellä/lastalla paperista. Siirrä toinen levy lastoilla tarjoiluvadille (onnistuu yksin ihan hyvin kahdella lastalla), levitä kermavaahto-sitruunarahkaseos ihan reunoille asti. Täytettä tulee hyvän paksu kerros. Muista jättää täytettä pursotukseen, jos aiot laittaa sitä kakun päälle. Laita mansikkalohkot tasaisesti pinnalle, ihan reunoille asti. Nosta sitten toinen levy täytteen päälle. Halutessasi koristele vielä kakkua esim marjoilla, tomusokerilla, kukilla yms. mutta kakku on  kaunis ihan sellaisenaankin. Pinnalle voisi halutessaan myös pursotella esim ruusupursotuksin kermaa/kerma-rahkaseosta ja koristella sitten vielä kakku makuun sopivilla koristeilla.

Säilytä kakku kylmässä. Jotkut tykkäävät täyttää kakun tekeytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Makuasia. Kun täyte ei ole liian löysää, säilyy kakku muutamia päiviä tarjoilukelpoisena kylmässä. Minä en pidä mitään kupua tms kakun päällä, mutta tällöin on katsottava, ettei jääkaapissa ole mitään kovin voimakkaan tuoksuisia ruokia.

IMG_20220606_074510.jpg

Pohjan paiston kanssa ei saa hötkyillä ja kun paistaa alatasolla, niin pohja taatusti kypsyy myös pohjalta. Nykyisin on myös ohjeita missä taikinapohjaa paistetaan ensin ja sitten laitetaan marenki päälle ja jatketaan kypsymistä Kokeillut olen sitäkin tapaa, vaan enemmän tykkään tästä vanhasta perinteisestä.

IMG_20220606_082233.jpg

Pintamarengin voisi myös pusrsottaa, niin olisi koristeellisempi. Minä tykkään tällaisesta kumpuilevasta versiosta.

IMG_20220606_105610.jpg

Tästä Britakakusta riitti kahdelle yustäväperheellekkin ja itse söimme tätä myös useampana päivänä. Tein kakun maanantaina aamupäivällä ja keskisiikko iltana syötiin kakku loppuun, niin kanssasyöjäkin tuumasi, että nyt on kakku parhaimmillaan, kun pohja oli hieman mehevöitynyt/kostunut.

Kakun säilyminen riippuu paljon esim pohjalevyjen paksuudesta, täytteen jämäkkyydestä ja mitä kakkuun laittaa pinnalle

IMG_20220606_105618.jpg

Koristelu sitruunamelissat ovat omalta maalta, vaan mansikat eivät ole vielä kypsyneet, vaikka raakileita onkin paljon. Suklaapallosia sattui olemaan, niin niitä laitoin lisäkoristukseksi.