CIMG9004.jpg

Erilaisia patonkeja tulee tehtyä aina silloin tällöin. Täytteitä ja jauhoja vaihtaen, saa samaisella ohjeella aina erilaisen lopputuloksen.

Aurajuustopatongit

6 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa (jos et laita suolaista juustoa täytteeksi, laita suolaa vielä vähän enemmän)
 vehnäjauhoja (14-15 dl, puolet määrästä voisi olla durumjauhoja )

 (5 rkl öljyä...ei ole välttämätön)


Täytteeksi 170-200 g Aurajuustoa

 

Pinnalle unikon-tai seesaminsiemeniä.

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää ne ja suola (ja öljy) veteen. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan kaksinkertaiseksi. Ota taikina jauhotetulle pöydälle, hieraise siitä tanko ja jaa se pienempiin osiin (peltien koon mukaan....pieni patonki tulee 1 dl nestettä....minä laitan tämän taikinan yleensä 4-5 osaan) ja kaulitse jokainen levyksi. Ripottele taikinalevyille Aurajuustoa murustettuna ja kääri tangoiksi.... joko pitkältä sivulta suoraan tai kulmasta kulmaan. Laita patongit pellille leivinpaperin päälle litoskohta peltiä vasten. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele patongit vedessä (tai munalla, jos haluat niihin enemmän väriä ja kiiltävän pinnan) ja ripottele päälle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista kohonneet patongit 225 -250 asteisessa uunissa keskitasossa kypsiksi. Patongin koosta ja uunin lämpötilasta riippuen aikaa menee 15-20 min. Kypsä patonki on hyvän värinen niin päältä kuin pohjastakin, kokoonsa nähden kevyt ja pohjaan naputellessa kuuluu kumisevan ontto ääni. Nosta patongit jäähtymään leivinritilälle.... älä peitä. jotta rapea pinta ei pehmene.

 

CIMG9001.jpg

Ohjeella voi tietenkin tehdä iahn peruspatonkejakin ilman autrajuustoa tai vaihtaa juustoksi maustetun tuorejuuston tai käyttää ihan tavis juustoraasteita. Valkosipulipatongiksi patonki muuntuu, kun levitätä täytteeksi öljy-valkosipuliseosta ennen rullausta.