IMG_20210414_124510.jpg

Tämä on yksi omista lempparikastikkeistani. Aika harvoin tulee vaan tehtyä. Onneksi tätä jäi toiseksikin kerraksi, joko tällaisenaan syötäväksi tai jatkojalostan loput pastavuoaksi.

Bolognesen tapainen kastike nimitys tuulee siitä, että suurustin tätä lopussa ihan himpun verran vaalealla maizenalla.

Bolognesen tapainen kastike

2

oikein isoa keltasipulia

3

pulleaa valkosipulinkynttä

170 g

pekoniviipaletta

ihan pieni pala 

mukulaselleriä

3 isoa

porkkanaa

400 g

jauhelihaa (nauta 10%)

noin 400 g

tomaattimurskaa (käytin muttia) ja noin ½ dl tomaattipyrettä

noin 2 dl

punaviiniä (jos ei tätä halua laittaa, niin vettä tilalle, tulee hyvää kastiketta niinkin

noin 3 dl

vettä (tarvittaessa lisää)

 

ruokosokeria (noin 1 rkl)

 

kuivattua oreganoa (1-2 tl)

 

rouhittua mustapippuria myllystä (aluksi 5-6 kierrosta)

 

suolaa  (aluksi 1 tl)

 

(vaaleaa maizena suurustetta)

 

 Lisäksi annoksiin tarvitaan parmesanjuustoa/juustoraastetta (ja tuoretta basilikaa)

Valmistaminen

Minä tein ruoan alusta lähtien padassa.

Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulinkynnet ja raasta kuoritut juurekset karkeaksi raasteeksi.

Ruskista pekoni ja loppupuolella laita sekaan sipulit kuullottumaan. 

Lisää joukkoon jauheliha ja paahda koko ajan sekoitellen muruiseksi seokseksi.

Lisää sekaan viini, vesi, juuresraaste, tomaattimurska ja mausteet.

Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 1 -2 tuntia. Joissakin ohjeissa hautumisajaksi mainitaan jopa 4-6 tuntia, vaan ihan niin kauaa en ole koskaan malttanut bolognesekastikettani haudutella. 

Sekoittele kastiketta kypsentämisen aikana muutamia kertoja ja seuraa nesteen riittävyyttä. Lisää tarpeen mukaan vettä tai viiniä.

Tarkista valmiin kastikkeen maku ja sakeus. Minä lisäsin tässä vaiheessa ihan pienen ripsauksen vaaleaa maizeenaa antamaan lisäsakeutta.

Tarjoa kastike keitetyn spaghetin/muun mallisen pastan kanssa. 

Ripottele vielä parmesanjuustoraastetta annoksen päälle lisämakua tuomaan.

IMG_20210413_150551.jpg

Minä annoin ruoan hautua padassa reilun 1½ tuntia. Nestettä piti välillä lisätä ja sekoitella ja tsekata, että ruoka hautui riittävän pienesti. Tämä kuva on otettu kesken haudutuksen.

IMG_20210414_124453.jpg

Olipas hyvää.

Yllättäen meitä olikin 3 syömässä ja vähän jänskätin, että maistuuko vieraalle tällainen kastike. Onneksi näytti maistuvan ja kummatkin miehet yllättivät, sillä olin heitä varten varustanut myös ohutta emmentalraastetta laitettavaksi bolognaisen päälle, vaan kumpikin halusi laittaa parmesania.