CIMG1938.jpg

Saiturin lehtipihvejä myös köyhän miehen lehtipihveinä/budjettilehtipihveinä tunnettuja on tehty keittiössämme usein, mutta kuvaamatta on ruoka aina jäänyt. Tämän oloiset pihvithän tulivat myös surullisen kuuluisiksi, kun ABC-asemilla myytiin näitä lehtipihveinä ja nehän tehdään perinteiseen tapaan kokolihasta. Huijauspihveiksikin näitä muistan jossain nimitetyn.

Viime lauantaina sattui olemaan jääkaapissa 10% naudan jauhelihapakkaus, niin laitoin siitä heti aamutuimaan ohuet pihvit/ lehtipihvit jäätymään pakastimeen.

Minulla on lähes aina raakoja saiturin lehtipihvejä pakastimessa, jolloin niistä saa äkkiä pihvin ruoaksi, laitettavaksi hampurilaisen väliin tai vaikkapa vaan salaatin kaveriksi.

Raaka-aineita ei saiturin pihveihin montaakaan tarvita.

Hyvää jauhelihaa (minulla nautaa, mutta ihan yhtä hyvin käy hirven tai peuranjauheliha, jotkut ovat broilerin jauhelihastakin tehneet, minulla vielä testaamatta), rasvaa paistamiseen, mausteita (ainakin suola ja mustapippuri, mutta muitakin oman maun mukaisia mausteita voi laittaa)

Halutessaan saiturin lehtipihville voisi tehdä maustevoin tai voihan sen ostaa kaupastakin.

Maustevoihin tarvitaan huoneenlämpöistä pehmoista voita ja sen vaan maustaa oman maun mukaan mausteilla, pieni sitruunamehulisäys käy moneen makuun. Kastellun leivinpaperin tai kelmun päälle laitetaan pehmeä mausettu voi jo pötkylän mallisena. Kietaistaan paperiin pötköksi, kierretään päistä, niin pötkylä paksunee ja tasoittuu. pakastimeen/jääkaappiin jähmettymään. Leikataan viipaleiksi ja laitetaan paistetun pihvin päälle.

Meillä tykätyin lisäke saiturin pihville on paistettu sipuli. Se pitääkin paistaa ekaksi ja muutenkin aterian komponentit pitää olla valmiina ja syöjien paikalla ja  ja vasta sitten paistetaan pihvit kohmeisin/jäätyneinä.

Tässäpä kuvia, miten minä saiturin pihvit teen.

  CIMG1875.jpg      

Minä teen pienehköt pihvit eli laitan 400 g pakkauksen jauhelihaa neljään osaan, muotoilen niistä tiiviit pallot. Jauhelihaa saa vaikka puristella ja vaivata, niin valmiin pihvin rakenne on parempi.

Lisäys 28.6.22.

Nykyisin työstän jauhelihaseosta enemmän ja maustan seoksen jo tässä vaiheessa halutuilla mausteilla. Pienne palan voi kypsentää, että saa selville valmiin pihvin maun. Mitä enemmän jauhelihaseosta sekoittaa/vaivaa, sitä tiiviimpi rakenne paistettuun pihviin tulee ja purutuntuma on enemmän kokolihan tapainen.

  CIMG1883.jpg

Jokaisen pallon laitan litran muovipussiin, keskelle. Sitten painan kädellä pussin päältä pihvin ohuemmaksi ja rupean  taputtelemaan sormilla pihvin ohueksi, hivelen pihvin mahdollisimman ohueksi pyöreäksi liuuttamalla sormia pussin päältä. Pihvi on hyvä saada tasapaksuksi joka kohdasta. Reunat tulevat helposti ohummiksi, joten varo sitä. Jos reunat haluaa ihan tasaiseksi, saa niitä muotoiltua esim lastalla pussin päältä, tökkää vaan sormilla tai lastalla reunaa keskustaa kohden.  

Monet tykkäävät käyttää kaulinta tms.pihvien muotoilussa Ok, jokainen tavalllaan. Jos teen paljon pihvejä, silloin käytän tätä tapaa. Kannattaa kokeilla eri tapoja, niin löytää itsellensä sopivan.

Pihvin muotoilun voi tehdä myös kahden tuorekelmupalan välissä, tai leivinpaperin välissä.

Olen kokeillut kaikki tavat, mutta minulle helpointa on pussi ja käsi. Ja sitten pihvi on jo valmiiksi suojattu pakastamista varten.

 

CIMG1893.jpg

Ohuet pihvit laitetaan pakastimeen vähintään jähmettymään (noin puoleksi tunniksi), mutta pihvit voivat olla pakastimessa kauankin. Taitan vaan pussin suuta pikkasen alaspäin, en edes yritä sulkea pussia, jotta pihvin muoto ei kärsi.

Minä teen yleensä saiturin raakoja pihvejä pakastimeen valmiiksi. Koskaan ei voi tietää, milloin lihapihvin himo iskee. Pihvit laitetaan pakastimeen tasaiselle alustalle. Kun pihvit ovat jäätyneet minulla kuvan mukaisesti, laitan ne päällekkäin ja isompaan muovipussiin. Sieltä on helppo ottaa vaikka vaan yksi pihvi paistettavaksi.

CIMG1924.jpg        

Tavalliselle paistinpannulle mahtuu alussa vain yksi iso pihvi kerralla paistumaan. Noiden 100 g pihvien halkaisija on raakana 19 cm. Kun pihvejä rupeaa paistamaan, laitetaan voita (+öljyä pikkasen) pannulle, rasvan annetaan ruskistua kunnolla ja vasta sitten jäinen pihvi humpsautetaan paistumaan, ilman muovipussia/kelmua. Pihvi rupeaa heti kutistumaan ja vetäytymään kasaan -> paksunee. Annetaan pihvin paistua (noin minuutti/puoli) ja kun pinnalle nousee lihastettä, käännetään pihvi kertaalleen. Ruskistuneenseen pintaan laitetaan mausteet, laita nyt ainakin suolaa ja mustapippuria. Minä laitan monasti aromat-seosta, saatan laittaa jotain pihvimausteseosta, paprikajauhetta jne. Ei painella eikä tökitä pihviä, vaan annetaan ihan rauhassa paistua oikein kuumalla pannulla. Minä teen monasti niin, että laitan pannulle tyhjään kohti mausteita ja siirrän pihvin siihen paistumaan, niin maustuu alapuolikin.

CIMG1929.jpg

Tässä pihvi on käännetty ja suola ja mustapippuri myllystä laitettu pintaan. Toinen puooli paistuu vielä.

 

CIMG1934.jpg

Minä paistoin sipulin jo ennen pihvejä ja pidin kannellisessa astiassa ne lämpiminä. Noilla kahdella pihvillä on yksi keltasipuli puoliviipaleina. Ruskistin ensin sipulit kevysti, lisäsin lorauksen soijakastiketta, tilkan vettä ja annoin pari minuuttia kuumentua.

CIMG1943.jpg

Me söimme saiturin sipulipihvit perunasoseen, kuuman porkkanalisäkkeen ja salaatin kera.

Lämmin porkkanalisäke on helpoista helpoin lisäke. tein sen kolmesta isosta porkkanasta ja se olisi riittänyt hyvin neljään annokseen.

Karkea porkkanaraaste freesataan kevyesti tilkassa voita tai öljyä kattilan pohjalla.

Lisätään loraus kermaa,  2 yksittäispakattua sulatejuustoviipaletta, suolaa ja mustapippuria. 

Pieni määär kypsyy noin 10 minuutissa. Tarkista maku.

Muiden blogistien kirjoituksia saiturin pihveistä löytyy esim. täältä , täältä ja täältä.