Meinasin jo tälle joululle jättää tekemättä punajuurilaatikon, mutta käydessäni K-supermarketissa, lähti sieltä ihan väkipakolla ostoskärryyn raakoja punajuuria 1 kg pussillisia hintaan 1 e/pss.
Keitin punajuuret ja hyödynsin niitä muutamaan ruokaan, joten kokeiluun pääsi myös hieman erilainen punajuurilaatikko mitä olen aikaisemmin tehnyt. Juustona päätin tällä kertaa käyttää fetaa, vaikka toki tämä aura-ananasversio on edelleenkin oma lempparilaatikko punajuurilaatikoista.
Toki tähänkin laatikkoon voisi käyttää kaupan esikypsennettyjä punajuuria. Jostain syystä ite en niin kauheasti tykkää raakasta punajuuresta tehdyistä laatikoista. Saatan tehä tällaiset laatikot ihan säilykepunajuurestakin. Tätäkin punajuuri-fetalaatikkoa maistellessani jäinkin miettimään, että kaipaanko tämän etikan makua antamaan maulle terävyyttä. Tokihan tähänkin voisi etikkalorauksen laittaa, mutta en nyt kuitenkaan katsonut sitä tarpeelliseksi.
Laatikkoseosta kannattaa maistella. Minä laitoin fetaa reilusti ja siitä tuli valmiiseen lisäsuolaisuutta rutkasti.
Minä halusin tästä laatikosta ihan jämäkkää, joten laitoin tähän myös kananmunaa.
Tälleen valmistuivat kuvissa olevat punajuuri-fetalaatikot.
Punajuuri-fetalaatikko (vuoka/paistos)
(ohjeella tehden tulee 2 kpl 0,85 litran alumiinifoliovuokia ihan täyteen)
750 g keitettyjä kuorittuja punajuuria (myös kaupan esikypsennetyt käyvät)
1 oikein iso omena
150 - 200 g fetajuustoa (laitoin isomman määrän)
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
suolaa (noin 1 tl, käytetty juustomäärä vaikuttaa, ja jos tykkää kovin vähäsuolaisesta, kannattaa laittaa vajaa tl suolaa)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan (toki myös valkopippuri käy)
(muita mieleisiä mausteita….monet yhdistävät timjamin tällaiseen, mutta itelleni se on vieras mauste tällaisessa)
Lisäksi tarvitaan laatikon pinnalle 2 rkl korppujauhoja ja muutamia voinokareita (jos haluaa laittaa?)
Valmistaminen
Raasta keitetyt kuoritut punajuuret karkealla raastinterällä.
Kuori ja raasta omena punajuuren sekaan.
Sekoita kaikki muut ainekset punajuuriraasteen sekaan. Fetajuusto murustettuna.
Maistele seosta. Juuston suolaisuus tulee esille kypsässä ruoassa.
Jaa laatikkomassa 2 foliovuokaan ja tasoita pinta.
Ripottele korppujauhot pinnalle (minä laitan voinokareet pinnalle vasta lämmitysvaiheessa)
Paista laatikoita tasalämmöllä vähän alle 200 asteessa 50-60 min.
Korppujauhot voi tietenkin jättää halutessaan poiskin laatikon pinnalta.
Jokunen aika sitten söin sinihomejuustoversiota punajuurilaatikosta ja tietenkin siihen verrattuna fetaversio tuntuu miedolta. Ite kylläkin tykkäsin. Tulee varmasti syötyä nämä ihan omalla porukalla.
Rakenteeltaan laatikko on siis tällaista jämäkkää, koska laitoin tähän kananmunaa.
Kommentit