IMG_20210414_120458.jpg

Meillä ollaan syöty jälkiruokia todella vähän lähiaikoina, vaan tällaisen suklaavanukkaan teko on  ollut jo pidemmän aikaa mielessä. Jälkkäripäivänä meitä oli syömässä 3, vaan ohjeella tulee kuvan mukaisia pioeniä kahvikuppiannoksia 4.

Minä en laittanut tähän yhtäöän kaakaojauhetta, vaan halusin maun kokonaan suklaasta. Jos haluaa tummempaa tai säästelee sukllaata, niin silloin kannattaa laittaa kaakaojauhetta vanukkaan sekaan jo alussa.

Onko nimi sitten vanukas vai kiisseli? Päättäköön jokainen itse. Ohjeen mukaisella määrällä maissitärkkelystä ja pandan suklaalla, ei tule lohkeavaa vanukasta, vaan rakenne jää lusikoitavan pehmeäksi. Ohjetta voi soveltaa mihin suklaisiin vain. Valkosuklaavannukasta tehdessä laitan vielä vähän enemmän maissitärkkelysjauhoja. Jos maissitärkkelyksen vaihtaa perunajauhoiksi, tulee rakenteesta erilainen, ei niin vanukasmainen.

Vadelmia oli tarkoitus laittaa vanukkaan pinnalle, vaan eipäs niitä enää pakastimessa ollutkaan, joten lakat saivat passata. Yllättävän kiva yhdistelmä suklainen vanukas ja sokeroimattomat lakat olivatkin.

Suklaavanukas

(4 pientä kahvikuppiannosta)

6 dl täysmaitoa

¾ - 1 dl valkoista maissitärkkelysjauhoa (Maizena)

tummaa suklaata (käytin 125 g tummaa suklaata)

(tummaa kaakaojauhetta, jos laittaa tätä 1-2 rkl, tulee toimeen vähemmällä suklaalla. Minä en nyt laittanut ollenkaan)

ripsaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

tarvittaessa oman maun mukaan sokeria (voi olla tomusokeriakin)

Lisäksi pinnalle vadelmia, mansikoita tai lakkoja + siuklaarouhetta

Valmistaminen

Mittaa kylmä maito ja maissitärkkelysjauho (ja siivilöity kaakaojauhe) kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi ihan koko ajan sekoittaen hyvin pohjaa myöten, niin kauan aikaa kunnes kiehuu. Anna hautua sekoitellen 2-3 minuuttia.

Lisää suklaa kuumaan seokseen, samoin vaniljasokeria ja suolaripsaus. Anna olla hetken, niin suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi ja maistele tarvitseeko ollenkaan sokeria ja onko riittävästi makua. Minä en lisännyt sokeria, mutta suolaa laitoin toisen ripsauksen.

Anna vanukkaan jäähtyä ihan kylmäksi.

(Minä laitoin astian kylmään vesihauteeseen ja sekoitin aina välillä, ettei tullut kuorta. Sokerin lisääminen pinnalle, ei oikein tässä estä kuoren muodostumista. Jotkut tykkäävät laittaa kelmun vanukkaan pintaan kiinni ja jäähtymisen jälkeen kun vetäisee kelmun pois, niin mukana lähtee kuorikerroskin. Itse en kotioloissa tykkää tästä tavasta, kun siinä menee kuitenkin aina jonkin verran hukkaan.)

Annostele ja koristele vanukas.

IMG_20210414_120425.jpg

Äidin peruja olevia kahvikuppeja emme kahvinjuonnissa käytä, mutta jälkkäriastioina ovat monasti käytössä.