IMG_20250428_132815_edit_25679431843380.

Uunidonitseja tulee tehtyä aina silloin tällöin, muuloinkin kuin vapun aikoihin. Nyt päätin tehdä itselleni uudella ohjeella gluteenittomia donitseja ja minnekkäs minä muualle menisin ohjetta katselemaan kun Himoleipurin sivustolle.

Gluteenittomien uunidonitsien ohjeen otin siis jälleen kerran hänen sivustoltaan. Me tykätään kaneli-sokeripäälysteisistä donitseista, joten en tehnyt ohjeen mukaista kuorrutusta, enkä suklaakoristelua. Käykää kurkkaamassa alkuperäinen donitsiohje tästä linkistä.

Minä tein gluteenittomat uunidonitsit alla olevalla ohjeella.

Gluteenittomat uunidonitsit

(12 kpl muffinssipellillinen)

Taikina
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (minulla oli  Pirkan vaaleaa gl-jauhoseosta, Himoleipuri suosittelee Semperin  tai Virtasalmen Viljatuoteen jauhoa)
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (laitoin kukkuran)
½ dl öljyä (tai juoksevaa margariinia)
1 dl kevytkermaa (minä laitoin ruokakermaa)
1 muna

+ minä laitan aina ripsauksen suolaa tällaisiinkin taikinoihin, varsinkin jos käytän rasvana öljyä

Lisäksi donitsien viimeistelyyn tarvitaan voiteluun voisulaa ja kaneli-sokeriseosta tai vaan pelkästään kaneli-sokeriseosta

TAI tekee Himoleipurin alkuperäisen ohjeen mukaan kuorrutuksen ja suklaakoristelun. Tästä linkistä pääset Himoleipurin ohjeeseen

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rasvaa (pullasudin avulla) donitsipellin kolot….minä teen voitelut vanhanaikaisesti pehmeällä rasvassa käsin.

Sekoita lusikalla tms. jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja kardemumma keskenään.

Lisää öljy, kerma ja kananmuna jauhoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai paksuun muovipussiin. Leikkaa pussin kulma auki. Pursota taikina rinkuloiksi muffinssipellin koloihin. Ohjeella tehden tulee 12 kpl muffinssipelti kolot täyteen.

Paista donitsit uunissa keskitasossa noin 10 minuuttia…..Minun piti kyllä paistaa pitempään ja 10 paiston jälkeen nostin pellin hieman keskitasoa korkeammalle, koska halusin näihin kunnon paistopinnan myös pinnalle. Kannattaa siis tarkkailla paistumista, uuneissa kun on eroja.

Kumoa donitsit ja anna niiden jäähtyä pari minuuttia. Sivele sitten pullasiveltimellä voisulaa joka puolellae ja kieritä sokeri-kaneliseoksessa. Kokeilin sokeroida muutaman  heti lämpimänä ilman voisulavoitelua ja itelleni piisaisi kyllä sekin sokeripinta.

IMG_20250428_130114_edit_25841085876339.

Siisteintä ja nopeinta on pursottaa taikina syvennyksiin, vaan jos ei oe pursotinpussia/paksua muovipussia, niin kyllä lusikoillakin tai kannusta kaatamalla taikinan annostelu onnistuu.

IMG_20250428_130350_edit_25828937658740.

Ja nyt paistumaan 200 asteiseen uuniin.

IMG_20250428_132050_edit_25814241625412.

Minä halusin donitseihin kunnon paistopinnan myös pinnalle, jotin nostin ne hetkeksi uunin yläosaan saamaan pintaväriä. Minulla donitsit olivat uunissa kaikkinensa noin 15 min. Uunit ovat niin erilaisia, joten paistumista kannattaa tarkkailla. Liian kuivaksikaan näitä ei kannata paistaa.

IMG_20250428_132204_edit_25797376407658.

Hyvin irtosivat kerralla kaikki  tarjottimelle kumottuna.

IMG_20250428_132633_edit_25784136151830.

Ei oo kaikki samankokoisia, mutta ei syöntiä haittaa...

Vein heti näiden valmistuttua naapuriin gl-ruokavaliota noudattavalle ystävälle 6 kpl maisteltavaksi. Näytti olevan ihan mielissään.

IMG_20250428_132756_edit_25718944081334.

Oikealla olevat 2 donitsia on vaan kieritelty kaneli-sokeriseoksessa lämpiminä ja vasemman puoleiset ovat ensin voideltu voisulalla ja sitten kieritelty sokeriseoksessa. 

Lisäys 29.4.25. Ihan vaikka vedessäkin voi pikaisesti kastaa donitsin pintaa tai sipaista siveltimllä vettä, niin sokeri tarttuu paremmin.

Minusta näissä on hyvä maku ja makeus piisaa itelleni ohuemmallakin sokeripinnalla, vaan makuasiahan se on. Ja tokihan voi antaa myös lisämakua pintaan.