CIMG9909.jpg

Näiden piparitähtitorttujen kokeilun tein jo vuosi sitten ennen joulua, vaan silloin oli blogini vielä lepotilassa. Laitan näitä nyt näkösälle, jos joku vaikka joku joka ei ole ennen kokeillut innostuisi kokeilemaan piparitorttuja.

Piparitorttuihin liittyviä kirjoituksia on esim täällä (mtvuutiset) 

ja täällä (kotikokki)

Ekan linkin takaa löytyy glögimarmeladilla koristellut pienet, hieman eri tavalla tehdyt hyvin pienet piparijoulutortut.

Kinuskikissan sivuilta löytyy ihan eri mallisten piparitorttujen valmistamisohje. Malli on hieman sydämellinen ja niissä on ihan eri tekotapa. Tsekatkaa, jos kiinnostaa, ettekä ole jo tuohon ohjeeseen aikaisemmin tutustuneet.

Minä otin ohjenuorakseni Yhteishyvän ohjeen ja se löytyy täältä (nimellä piparkakkujoulutortut). Tarkkaa ohjetta en tänne rupea kopsaamaan, vaan kirjoittelen omia aatoksiani piparitorttujen tekemisestä. Linkin takaa löytyy teko-ohjeet kokonaisuudessaan.

Lähes kaiken allekirjoitan mitä Yhteishyvän ohjeessa on kirjoitettu, mutta paistoaika ei ainakaan minun uunissani pitänyt ollenkaan paikkaansa. Pidempään siis jouduin paistamaan. Ja tämänkin tortun pitää tulla ihan kunnolla kypsäksi, myös vaalean taikinaosuuden. Jokainen tuntee uuninsa ja tokihan tähän vaikuttaa myös makumieltymykset. Sitä minä kyllä olen aina ihmetellyt, että miten ihmeessä ihmiset todellakin syövät niin vaaleiksi paistettuja torttuja. Vaikka vaaleista tortuista tykkäisi, kait niiden kypsiä pitäs olla? Onpa sitten kyseessä nämä tai ihan minkä mallinen tai täytteinen torttu tahansa, niin paista kypsäksi asti. Katselin just äskenkin kuvia, niin muutamista tortuista ei heti edes tajunnut, onko ne paistettu vai ei. Viime joulun alla jouduin paistamaan muutamat kaupasta ostetut tortut, että saatettiin ne syödä. Olivat ihan raakaa taikinaa, muualtakin kuin täytteen alta. Laitoin kyllä valmistajalle viestiä.

Tein oman kokeiluni ihan torttutaikinalevyistä (myllyn paras) ja kaupasta ostetusta piparitaikinasta. Sen verran poikkesin ohjeen tekemisestä, että laitettuani sulaneet torttutaikinalevyt pikkasen päällekkäin taputtelin ja yhdistelin niistä levyn ennen kuin laitoin sen piparitaikinan päälle. Helpompaa on tietysti tekeminen, kun valkoinenkin taikina on jo valmiiksi isona levynä. Yhteishyvän ohjeessa tehdään siis yksi iso taikinalevy ja siitä leikataan halutun kokoisia torttuja. Minä tein leivinpaperista suikaleen ja leikkasin sen mukaan neliöitä taikinapyörällä/pitsaleikkurilla/veitsellä.. Paperisuikaleen leveyttä en kyllä enää muista. Jokainen tekijä päättäköön itse minkä kokoisia torttuja tekee.

Halusin kokeilla myös sitä, miten iso ero on siinä, jos taikinat laittaakin toisinpäin päällekkäin. Postauksen ekassa kuvassa näätte tästä kokeilusta lopputuloksen. Kyselin monilta mielipidettä näistä tortuista. Yllättävän moni oli sitä mieltä, että piparitaikina päällä oli kivempi. Minusta alkuperäinen ohje, eli torttutaikina päällä on ehdottomasti kivemman näköinen. Entäs sinusta?

CIMG9895.jpg

HUOM!

Tässä kuvassa minulla ovat isot taikinalevyt just toisin päin mitä ne kannattaa laittaa, kun tekee alkuperäisen ohjeen mukaan. Ensin pöydälle piparitaikina ja sen päälle torttutaikina.

Tuolla alla on siis torttutaikina/voitaikina ja se on voideltu kananmunaseoksella, päälle on laitettu samankokoiseksi kaulittu (alkuperäisen ohjeen mukaan myös saman paksuinen levy) piparitaikina, vähän käsin taputtelua, että taikinat tarttuvat kiinni toisiinsa. Sitten yhdessä kaulitaan taikinalevyjä ohuemmaksi ja tasataan reunat. Sitten pääseekin torttujen tekoon.

CIMG9897.jpg

Älkää välittäkö sotkuisesta leivinpaperista. Minulla oli reilu kuukausi sitten leikattu toinen käsi (ja toinen oli leikattu kesäkuussa), kun näitä päätin käsijumppana kokeilla. Sorminäppäeyys oli olematonta tuolloin. Onneksi nyt vuoden jälkeen, on sekin asia selvästi parantunut.

Näihinkin torttuihin passaisi taatusti moni muukin täyte mitä luumuinen. Jos nyt teksiin laittaisin varmaankin omena-kanelitäytteen.

CIMG9898.jpg

Koska tein piparitortut isoista levyistä, levyjen tasaamisesta yms tuli pieniä taikinasuikaleita. niistä kokosin pieniä hyrriä, mitkä näkyvät kuvassa vasemmalla. Hassuinta oli, että muutamasta maistelijasta ne olivat parhaimpia.

Näistä tortuista riitti muutamia pakastimeen asti ja kummallista oli, että ne olivat meistä parempia, mitä ihan tuoreeltaan syödyt. Johtuiko sitten siitä, että pipariosuus oli pehmeämpää, vai tuliko tekopäivänä maisteltua turhan monta kpl, jolloin jo rupesivat itselläni tökkimään.

CIMG9905.jpg

Minulla tuli Yhteishyvän ohjeella tehden reilu 20 isoa piparitorttua (ns normaalin kokoisia, mutta syödessä tuntuvat isommilta, täyttävämmiltä?) ja muutamia pienempiä ja isompia hyrriä.

Jos nyt rupeaisin tekemään piparitorttuja, niin tekisin muutamat asiat toisin.

- tekisin tortuista pikkasen pienempiä

- kaulitsisin piparitaikina ohuemmaksi, jolloin piparin osuus ei olisi niin hallitseva piparitortussa. Tällaisten piparitorttujen paistossa saisi kyllä olla entistä enemmän skarppina

- tekisin piparitaikinan itse, niin saisin mausteisemman maun  torttuihin. Valmis pakastepiparitaikina on aika miedon makuista.

- en voiteleisi päällimmäisen taikinan sakaroita

- laittaisin täytteeksi muuta kuin luumumarmeladia (esim. omena-kanelimarmeladi/täyte)

(- tekisin piparitortut pakastimeen, jolloin pipariosuus hieman kostuisi, hyvällä tavalla)

1749-002.jpg 

Reunojen tasoitussäikeistä kieräytin pari isoa kierretorttua ja hyvin kypsyivät nuokin sisältä, vaikka aika kookkaita olivatkin.

Piparitorttujen teko oli ihan kiva kokeilu ja kävi hyvin sen aamun käsiijumpasta, vaan ei Mimmin keittiössä tänä vuonna piparitorttuja tehdä. Tosin vannomatta paras, jos iskeekin halu kokeilla jonkin muun mallisia piparitorttuja mitä tähtitortut ovat.

Monet maistelijat tykkäsivät piparitortuista. Ettette nyt jää siihen uskomukseen, ettei noita ainakaan kannata kokeilla, jos piparitortut ovat vielä kokeilematta. Ainakin te, jotka leivotte itse piparit kotona ja teette torttuja, niin äkkiäkös tuota muutaman piparitortun kokeilee.

Itse yhdistän edelleenkin piparitaikinan mieluummin pullataikinan kanssa kierre- tai hyrräpulliksi tai vaikkapa korvapuustin malliseksi.