CIMG9758-001.jpg

Ennen joulua olin niin pöhkö, että rupesin tekemään cookiepopseja isomman määrän. Kyllähän tämä käsijumpasta kävi ja aika toivottomaltakin tuntui alussa, mutta niin vaan nämä tuli tehtyä. Syitä oli monia moiseen päätökseen, keksejä oli kertynyt kaappeihin reilusti, leikkauksen jälkeen oli käsijumppaa tehtävä, ystävien joulukukkiin halusin jotain hieman erilaista. Toki olen sekä cake- että cookiepopseja tehnyt ennenkin, mutta en näin suurta määrää. Aikaa meni, mutta sitähän minulla oli.

CIMG9736.jpg

Jos haluat tehdä palleroita vain pienen määrän, niin suurinpiirtein näillä suhteilla tulee pieniä 20 kpl ja isoja reilu 10 kpl.    1 pötkö dominoja tms. ja 50-75 g tuorejuustoa. Jos keksit ovat täytteettömiä, tarvitaan tuorejuustoa reilummasti. Juustoa kannattaa lisätä erissä, eikä humpsauttaa heti koko määrää.  Kuorruttamiseen menee suklaata 130 - 150  g.

Jos ei popseja laita tikutettuna, voi ne halutessaan laittaa valmiina jähmettyneinä pieniin karkkivuokiin. Minä pakkasin valmiit popsit lajitelmana ihan tällaisinaan.

Käykääs kurkkaamassa Tarun blogista hänen tekemiään ihanan näköisiä popseja monine kuvineen.

Popsien tekointo tuli minulle niin äkkiseltään, etten saanut ketään nostamaan monitoimikonetta kaapin perukoilta, joten mukutin keksit rikki (varmasti moni on sitä mieltä, että paljon hienommaksi olisi pitänyt saaha) kulhossa perunasurvimella, osan hienonsin pussissa kaulimella, käsinkin pehmeimpiä murskasin. Tuossa kulhossa on aika monen keksipaketin sisältö sikin sokin sulassa sovussa esim. kaura-, marie-,digestivekeksejä ja täytettyjä keksejä esim. domino ja vaniljatäytteisiä keksejä. Mistä tahansa kekseistä (kaupasta ostetuista tai kotitekoisista) voi tehdä cookiepopseja.

CIMG9740.jpg

Tehdessäni näitä popseja, sekoitin keksimuruun makua antamaan ja sitomaan appelsiinituorejuustoa ja vähän maustamatonta tuorejuustoa. Tuorejuustoa laitetaan sen verran, että seoksesta pystyy käsien välissä hieromaan mahdollisimman tasaisia palloja. Liian pehmeäksikään seosta ei kannata laittaa, sillä silloin jatkokäsittely vaikeutuu. Jos popseja tekee aikuisille, voi seokseen lorauttaa esim. likööripullosta pienen lorauksen.

Palleroiden pyörittely on sitten vaikka ihan istuen tehtävää hommaa, ainakin jos tekee ison määrän yksin. Kun pallerot ovat valmiita, laitetaan ne kylmään, että pinta hieman jähmettyy. Minä laitoin osan pakastimeen pellin kanssa ja osan jääkaappiin.

CIMG9745.jpg

Sitten alkoikin minulle haastavin vaihe.

Minä sulatin suklaata (kaikki tavalliset tasaiset suklaat, tummaa suklaata suurin osa ja en temperoinu suklaata) isomman määrän ja otin siitä kahvikuppiin vähän. Ihan ekaksi kannattaa tikku kastaa suklaaseen (ettei popsi irtoa tikusta), sitten vaan suklainen tikku painetaan popsiin ja  dipataan popsi suklaaseen. ja käännetään ylösalaisin. Kun ei apukäsiä ollut, otin itse popsin haarukalla nostaen pois tikusta ja sitten kahdella haarukalla laskin popsin leivinpaperin pälle, se kauniimpi eli suklaaseen dipattu puoli päälle päin. Minulla olis ollu niitä valkoisia tikkuja, mitkä olis voinu jättää popsiin pystyyn töröttämään, mutta en niitä halunnut laittaa.  Muutaman popsin ehin dipata suklaaseen ja sitten oli laitettava kostealle pinnalle koristeet. Voi että minä kaipasin apukäsiä tässäkin vaiheessa. Mulla oli toinen käsi leikattu ihan lokakuun lopussa (ja toinen kesäkuussa) ja se oli ja on vieläkin aika onneton näissä tarkkuutta vaativissa hommissa. Kuten huomaatte, popsit eivät oo ollenkaan niin siistejä mitä pitäs. Mutta minä sanoin ystäville, jotka näitä saivat, että jos minä hyväksyn sen ettei lopputulokset ole enää niin siistejä ja tasaisia mitä kenties aikasemmin ovat olleet, niin heidänkin on asia pakko hyväksyä.

CIMG9757.jpg

Kostealle suklaapinnalle laitoin erilaisia koristeita; kuivattua vadelmarouhetta, aurinkoströsseleitä, marianneraetta, nomparelleja. Ihan tarkoituksella en halunnut kaikkiin samoja koristeita. Nuo keltaisella strösselillä koristellut passaisivat vaikka pääsiäiseenkin. Popsin vois tietty myös kieritellä kokonaan koristeissa, mutta siihen en nyt ruvennut. Oma lemppari kautta aikojen on ollut wiener nougat rakeissa kieritelty pops. Harmi, ettei tuota raetta enää oo myynnissä, vai onko?

CIMG9776.jpg

Vadelmarouhe koristeiset olivat ehdottomasti oma lemppari. Kummasti popsit kaunistuivat, kun ne irrotti veistä/lastaa  apuna käyttäen alustalta ja laittoi siistille/puhtaalle alustalle.

Käyttäen erilaisia koristeluideoita, saa popsit sopimaan moneen tilaisuuteen, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pieni annos popseja valmistuu näppäräsormiselta käden käänteessä, vaikkapa vielä pääsiäiseksi.

Muista säilyttää popsit viileässä.