CIMG8619-001.jpg

Eilen illalla alkoi uusi kausi Koko suomi leipoo ohjelmasarjasta. Jos et ole vielä tutustunut kisailijoihin, löytyy heidän esittelyjään esim täältä. Ensimmäisen jakson aiheena oli rakkausleivontaa.

Menin eilen ohjelman jälkeen katsomaan blogini hallinnasta asioita ja ihmettelin reilusti normaalia suurempaa kävijämäärää/sivujen latauksia. Vaan pusuthan sen selittivät, tietenkin. Aika monelle kotileipurille (facen leivontaryhmien perusteella) pusu-pullat ovat vieraita. Niitähän leivottiin silloin 1980-1990 luvuilla paljonkin. Minä olen leiponut ekat pusupullat ollessani Runnin emäntäkoulussa vuonna 1976.

Tekemieni pusupullien ohjeita löytyy täältä ja täältä. En näköjään ole harrastanut kovin pulleahuulisia pusuja, vaan pitääpä ensi kerralla tehdä sellaisia. Pusujenkin tekotapoja on varmaan niin monta, mitä leipojiakin. Pääasia on, että pusu maistuu hyvälle ja kyllähän tuotos olisi hyvä pusuksi tunnistaa. Suolaisellakin täytteellä pusuja voi tehdä.

 

Vaan nyt varsinaiseen tämän postauksen asiaan eli tähän herkulliseen suolaiseen piirakkaan.

Ullan kotiinpaluu- piirakka on edelleenkin parhaimpia suolaisia piirakoita, mitä minä olen löytänyt. Ulla tarkoittaa tietenkin Ullan unelmien Ullaa, Ulla Svenskiä.

Kotiinpaluu- piirakassa on rahkavoitaikina ja halutessaan jauhoiksi voisi laittaa vehnäjauhojen lisäksi jotain tummempiakin jauhoja. Minä noudatin tällä kertaa Ullan alkuperäistä ohjetta ja laitoin vain vehnäjauhoja. Täytekerroksi on piirakassa 2. Olen skipannut monasti ohjeet, missä käytetään tonnikalaa, koska se ei ole meillä kaikkien suosikki. Tämän piirakan juju on nimenomaan pohjalle tuleva tonnikala-cremefaiche-juustoraaste-munaseos. Ja sen päälle tulee toinen täyte ja vielä pinnalle juustoraastetta. Minun laitoin tekemääni piirakkaan vähän enmmän tavallista juustoraastetta ja vähän vähemmän auraa, ihan perhesovun takia. Pieniä eroja ainesuhteisiin tein esim cremefraiche minulla 200 g, alkuperäisessä 150 g, vaan niinhän me jokainen sovellamme ohjeita käytettävissä oleviin aineksiin. Minöä en halua jättää jääkaappiin pieniä jämiä. Tämä piirakka on siitäkin syystä hieman erilainen, että tonnikalatäytteen päälle laitetaan meetwurstitäyte. Makeutta piirakkaan tuo persikka ja suolaisuutta ja lisämakua aurajuusto. Mitään ylimääräisiä makuja ei piirakka mielestäni kaipaa, vaan tokihan halutessaan voisi lisätä mustapippuria (tätä voisin kyllä ensi kerralla laittaa vähän), paprikajauhetta, valkosipulia yms mieleisiä makuja.

Ullan alkuperäinen kotiinpaluu- piirakan ohje löytyy esim. täällä.

Taatusti tämä piirakkaohje löytyy myös jostain Ullan kirjoista, joita minullakin hyllyssä on aika monta.

Suluissa jälleen minun lisäyksiä, mitkä kannattaa kans huomioida.

Kotiinpaluu- piirakka

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

* 250 g voita
* 250 g maitorahkaa
* 4½ dl vehnäjauhoja (osa voisi olla ruista tai muita tummempia jauhoja)
* 1 tl leivinjauhetta

Pohjan päälle:

* 200 g créme fraichea (alkuperäisessä 150 g)
* 150 g juustoraastetta
* 2 isoa kananmunaa
* 1 prk tonnikalaa paloina öljyssä (laitoin 2 x 56 g superpikkuiset purkit)

Täyte:

* 1 iso sipuli silputtuna (minä laitoin 10 cm pätkän purjoa hienonettuna)
* 1 punainen paprika pilkottuna (minulla oli iso suippopaprika)
* 1 pkt aurajuustoa (laitoin vähän vajaan paketillisen)
* 2-3 persikan puoliskoa paloiteltuna aika pieneksi (minulla 3 isoa puoliskoa)
* 100 g meetwurstia suikaloituna

Päälle:

* noin 150 g (=3 dl) juustoraastetta (alkuperäinen ohje vain 50 g)

Valmistaminen

1. Nypi pehmeähkö rasva ja keskenään sekoitetut jauhot keskenään, lisää maitorahka joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaulitse/taputtele taikina sopivaksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle, nosta pohjataikina reunoille asti.


2. Sekoita créme fraiche, juustoraaste, kananmunat ja valutettu tonnikala keskenään, levitä seos pohjan päälle ihan reunoille asti.


3. Ripottele täytteen ainekset päälle ja vielä lopuksi juustoraastetta pinnalle. Levitä kaikkia aineksia ihan reunoille asti.

 

4.Paista piirakka uunin alatasolla/keskitasossa 200 asteessa  (tai ihan vähän alle) 25 - 30 minuuttia. Jokainen tekijä tuntee uunisnsa. Älä ylipaista kuivaksi. Minulla piirakka oli uunissa 30 minuuttia ja olisin voinut ehken ottaa pois uunista muutamaa minuuttia aikaisemmin.

Puolittamalla piirakka-ohjeen ainesmäärät, saat tehtyä piirakkavuoallisen.

CIMG8582.jpg

Tämän näköisenä piirakka meni uuniin. Minä laitoin siis reilusti enmmän juustoraastettä piirakan päälle, mitä alkuperäisessä ohjeessa oli, eikä ollut meistä nytkään liikaa. Makuasia tämäkin.

CIMG8608.jpg

Tämä piirakka paistuu yllättävän nopeasti ja ottaa väriä niin päältä kuin pohjastakin helpolla, joten erityisesti vaaleammasta piirakasta tykkäävät, olkaa skarppina paiston kanssa. Tietenkin voi myös laskea hieman paistolämpötilaa.

CIMG8631.jpg

Vaikka kotiinpaluu- piirakassa onkin sekä kalaa, että lihaa, ei sitä kannata vieroksua. Minusta piirakassa ei maistu tonnikala liikaa (ainakaan jos et laita enempää).

Kokeile, eihän sitä tiedä vaikka tykkäisit. Jos aprikoi onko oman maun mukainen piirakka, kannattaa varmaan tehdä puolisko annos ja siitä piirakkavuoallinen.