CIMG7688-006.jpg

Viime viikolla tein pienen annoksen (taikinassa vettä 2 dl) karjalanpiirakoita ja nyt ihan tarkoituksella tein niistä vähän pienempiä mitä usein. 2 dl nestettä olevasta taikinasta tein nyt 30 kpl. Jauhoina käytin tällä kertaa ihan vaan ruisjauhoja ja vehnäjauhoja. Ruisjauhot olivat ihan erilaisia mitä viime kerralla, varmaan oli eri valmistajan, koska niitä piti laittaa taikinaan huomattavasti enmmän. Enkä kyllä tunnusta tehneeni mittausvirhettä.

CIMG7669.jpg

Taikina piirakoihin syntyi seuraavilla suhteilla.

Karjalanpiirakoiden kuoritaikina

2 dl vettä

1 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

2 rkl rasvasulaa tai öljyä

3 - 4 dl ruisjauhoja (minulla ei tällä kertaa riittänyt tuo 3 dl, vaan piti laittaa enemmän)

Sekoita kylmään veteen suola ja rasva. Laita ensin vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten pienin määrä ruisjauhoja ja sekoita taikina hyvin tasaiseksi. Jos taikina ei ole vielä nihkeää, käsistä irtoavaan, laita vähän ruisjauhoja lisää. Minulla oli nyt oikein hienoa ruisjauhoja ja yleensä riittävä jauhomäärä ei vaan piisannut, vaan piti laittaa jauhoja lisää.

Enemmän kirjoitusta karjalanpiirakoista löytyy aikaisemmista postauksistani

täältä

täältä

täältä

CIMG7671-001.jpg

Vesi-voiseoksessa kastelin piirakat, myös ne muutamat, mitkä menivät pakastimeen.

CIMG7692-001.jpg

CIMG7699-001.jpg

Synnyinkodissani ladottiin piirakat pehmenemään ja tarjollekin tähän tapaan. Käyttääköhän tätä tapaa enää kukaan? Hyvälle ovat piirakat maistuneet ihan tällaisinaan. Meillä ei munavoita kovin usein piirakoilla harrasteta, vaan kanssasyöjä laittaa piirakan päälle jotain leikkeleitä, jos siihen jotain päällystä kaipaa.