IMG_20211113_160841.jpg

Eri versioita jauheliha-perunalaatikoita tulee tehtyä aika usein. Tällä kertaa tein vanhanajan munamaidollisen version. Tälleen jauheliha-perunalaatikko tehtiin synnyinkodissani Nerkoolla ja sitä nimitettiin linttilaatikoksi. Kaikki eivät tykkää hyytyneestä munamaidosta ulkonäöllisesti, vaan ite oon toittunut siihen penskasta lähtien, niin ei se minnuu häirihe.

Mulla söi tämän määrän laatikkoa 5 ihmistä. Miehet olivat aika nälkäsiä, joten söivät isot annokset.

Jauheliha-perunalaatikko munamaidolla (linttilaatikko)

1,2 kg kuorimattomia perunoita (minulla oli yleisperunaa)

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)

1 oikein iso keltasipuli

suolaa (noin 1 tl)

paprikajauhetta (noin 1 tl)

mustapippuria myllystä ainakin 6 kierrosta

Munamaito

5 dl täysmaitoa

2 dl ruokakermaa (tai tämäkin maitoa)

3 isoa kananmunaa

suolaa (½ -1 tl, laitoin isomman mukaan hienoa merisuolaa ja meille oli passeli määrä)

paprikajauhetta ripsaus

Valmistaminen

Kuori ja viipaloi perunat. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä.

Paista jauheliha kuumalla pannulla ilman lisättyä rasvaa. Lisää sekaan loppupuolella hienonnettu sipuli kuullottumaan. Mausta seos.

Laita puolet perunoista laakean uunivuoan pohjalle, sitten jauhelihaseos ja loput perunat päälle.

Sekoita munamaidon ainekset hyvin sekaisin ja kaada munamaito vuokaan. Sitä pitäisi olla niin että lähes kaikki ainekset peittyvät.

Kypsennä laatikkoa ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa  noin 1½ tuntia. Esim perunalajike ja perunaviipaleiden paksuus vaikuttavat kypsymiseen. Kypsymisen loppupuolella voi laittaa lämpöä vähän pienemmälle. Kaksikin tuntia voi antaa laatikon hautua miedommassa uunissa

IMG_20211113_115123.jpg

IMG_20211113_115857.jpg

Pintaperunakerroksen päälle ripsautin vielä vähän paprikauhetta. Jos kuulut pekonifaneihin, niin tämänkin laatikon pinnalle passaisi oikein hyvin pekonilisä.

IMG_20211113_135806.jpg

Laatikko valmiina hauduttuaan reilun 1½ tuntia ja sen jälkeen tekeentyi vielä peitettynä 10 min.

Lihaliemi(sipulikeitto)nesteisen jauheliha-perunalaatikon (linttilaatikon) ohje löytyy täältä