Eri versioita jauheliha-perunalaatikoita tulee tehtyä aika usein. Tällä kertaa tein vanhanajan munamaidollisen version. Tälleen jauheliha-perunalaatikko tehtiin synnyinkodissani Nerkoolla ja sitä nimitettiin linttilaatikoksi. Kaikki eivät tykkää hyytyneestä munamaidosta ulkonäöllisesti, vaan ite oon toittunut siihen penskasta lähtien, niin ei se minnuu häirihe.
Mulla söi tämän määrän laatikkoa 5 ihmistä. Miehet olivat aika nälkäsiä, joten söivät isot annokset.
Jauheliha-perunalaatikko munamaidolla (linttilaatikko)
1,2 kg kuorimattomia perunoita (minulla oli yleisperunaa)
400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)
1 oikein iso keltasipuli
suolaa (noin 1 tl)
paprikajauhetta (noin 1 tl)
mustapippuria myllystä ainakin 6 kierrosta
Munamaito
5 dl täysmaitoa
2 dl ruokakermaa (tai tämäkin maitoa)
3 isoa kananmunaa
suolaa (½ -1 tl, laitoin isomman mukaan hienoa merisuolaa ja meille oli passeli määrä)
paprikajauhetta ripsaus
Valmistaminen
Kuori ja viipaloi perunat. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä.
Paista jauheliha kuumalla pannulla ilman lisättyä rasvaa. Lisää sekaan loppupuolella hienonnettu sipuli kuullottumaan. Mausta seos.
Laita puolet perunoista laakean uunivuoan pohjalle, sitten jauhelihaseos ja loput perunat päälle.
Sekoita munamaidon ainekset hyvin sekaisin ja kaada munamaito vuokaan. Sitä pitäisi olla niin että lähes kaikki ainekset peittyvät.
Kypsennä laatikkoa ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia. Esim perunalajike ja perunaviipaleiden paksuus vaikuttavat kypsymiseen. Kypsymisen loppupuolella voi laittaa lämpöä vähän pienemmälle. Kaksikin tuntia voi antaa laatikon hautua miedommassa uunissa
Pintaperunakerroksen päälle ripsautin vielä vähän paprikauhetta. Jos kuulut pekonifaneihin, niin tämänkin laatikon pinnalle passaisi oikein hyvin pekonilisä.
Laatikko valmiina hauduttuaan reilun 1½ tuntia ja sen jälkeen tekeentyi vielä peitettynä 10 min.
Lihaliemi(sipulikeitto)nesteisen jauheliha-perunalaatikon (linttilaatikon) ohje löytyy täältä
Kommentit