Pitkon neljällä letitysmalleja on monia, tässä niistä mielestäni helpoin...

Tällainen pitko tällä kertaa....

Pitkoon tarvitset tavallista pullataikinaa ( kohonneena...minusta helpompi hieroa säikeet mitä kohottamattomasta). Pullataikinan ohjeen löydät esim täältä. Pitkotaikina saa olla hieman jämäkämpää taikinaa mitä pikkupulliin tehtävä. Jauhoja ei tule itsella punnittua, vaan laitan ne aina näppituntumalla .

Leikkaa pitkoon tuleva osio ja jaa se neljään yhtä suureen osioon.

Hiero säikeet (tarvittaessa kastele kädet jauhoissa) ihan rivakoin ottein.

Laita 2 säiettä vieretysten ja kiedo ne kierteille tasaisesti..... ja tee toiselle parille samalla tavalla. Tärkeää on että kummankin parin kierteiden pitää olla tehtynä samaan suuntaan. Kuvassa oikealla valmis pari...vasemman kieputus on vielä hieman kesken...

Kierrä pullasäieparit keskenään....nyt kierteet toiseen suuntaan mitä ekalla kerralla.

... ja pitko on valmis....

Minä ummistan pitkon pän niin että kämmensyrjällä hieron pikkuisen palan pois pitkosta.... jos loppupään taittaa pitkon alle, tahtoo se usein sieltä kohoamis/paistumisvaiheessa pullahtaa näkyviin. Sitä paitsi tuosta pois hierotusta pikkupalasta saa leipurin maistiaispullan

Nosta pitko pellille leivinpaperin päälle ( minä käytän kahta paperia päällekkäin) ja kohota hyvin lämpimässä paikassa peitettynä. Muovi leivinliinan päällä edistää kohoamista.

Voitele pitko rikkisekoitetulla munalla (jotkut ovat sitä mieltä että voitelemalla kahteen kertaan, välillä antaen pinnan kivahtaa, tulee kiiltävämpi pinta pitkoon.) ja ripotttele pinnalle sokeria/raesokeria/mantelilastuja.

Paista pitko 175-200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Ihan vatupassisuoria pitkoista ei aina tule, vaan ei se haittaa. kukaan ei asiaan kiinnitä huomiota, kun pitko on leikattu viipaleiksi

 

Täältä löydät toisen tavan pikon neljällä letitykseen.

 Tämän linkin takaa löydät pullapitkon letityksen viidellä säikeellä.