CIMG8893.jpg

Eilen itamassa kotiuduttuani töistä, iski hillitön tarve leipoa sämpylöitä. Tosin ihan oiekasti tarvekin oli, sillä tälle aamulle ei kanssasyöjälle ollut aamuteesämpylää. Ennen leivoin sämpylöitä, kun läksin käymään kaupassa. Tulipahan taasen pitkästä aikaa ihana tuoksi kotosalle.

Neljän viljan sämpylät

(minulla tästä tuli 30 kpl isoja sämpylöitä)

8 dl nestettä (laitoin puolet vettä ja puolet maitojuomaa)

1½ pss kuivahiivaa

2½ tl suolaa

2 tl sokeria

5-6 dl neljän viljan hiutaleita

vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen taikina, mistä onnistuu  pyörittämään pallon jauhoisella kädellä pöytää vasten)

1 dl öljyä (tai pehmeää/sulatettua voita tai margariinia)

Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää seokseen suola, sokeri ja hiutaleisiin tai pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Sekoita hyvin. Lisää sekaan öljy. Lisää jauhoja ja sekoita ensin esim. pallovatkaimella ja sitten käsin taikinaa alustaen. Taikinan kuuluu jäädä pehmoiseksi, mutta kuitenkin leivottavaksi....kokeile pyörittää sämpylä jauhoisella kädellä pöytää vasten palloksi...kun onnistuu hyvin, taikina on ok. Kohota taikina peitettynä. leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. kohota sämpylät hyvin ja paista ne 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi....aikaa menee 15 min molemmin puolin sämpylöiden koosta ja uunin lämpötilasta riippuen.

CIMG8899.jpg

Olis varmaan kantsinu jakaa sämpylät suosiolla kolmelle pellille, vaan ei se niin nökön nuukaa ole näin koti-arki-sämpylöissä, eihän?

CIMG8888.jpg

Ystäväperhekin sai iltapalaksi osan näistä... ei kauneimmasta päästä sämpylöitä, vaan ihanan pehmoisia olivat vielä nyt seuraavanakin päivänä.