IMG_20250421_142430_edit_43396125207195.

Toisen pääsiäispäivän lounaaksi kokattiin Lamminpään lumousta. Tämähän on se Juice Leskisen bravuuriruoka, mikä valmistetaan possun sisäfileestä. Juice suositteli ruoan syötäväksi keitetyn riisin kanssa ilman sen kummallisempia lisukkeita. Tosin muisteleisin videolla nähneeni, että herneitä olis Juicenkin annoksessa ollut. Me kaivataan aterialle kasviksia lisäksi, joten tein vihersalaatin ja keitin kasviksia lisäksi.

Blogiarkistosta löytyy 1 aikaisempi postaus kyseisestä ruoasta, mutta päivitän alle ohjetta miten sen nykyisin teen. Mausteet kannattaa kyllä laittaa ihan oman maun mukaan.

IMG_20250421_140424_edit_43745259719197.

Tämän postauksen Lamminpään lumous valmistui alla olevalla ohjeella. Minusta tästä tuli parempaa mitä edellisellä kerralla. Tiedä sitten, mistä johtui. Mausteet ja tomaattipyre kannattaa laittaa ihan oman maun mukaan. Älä kuitenkaan jätä esim kanelia tai inkivääriä pois, koska ne ovat oleelliset maut tässä ruoassa. Ehken nyt tein vähemmän tomaattista mitä aikaisemmilla kerroilla. Kastikkeen maku voimistuu kypsymisen aikana ja väri tummenee. Tarpeen mukaan       voi lisätä vesilorauksen kypsymisen loppupuolella, jos kastikeosuus meinaa tulla turhan paksuksi haihtuessaan. Liha oli ihanan pehmeää, kun en kypsentänyt ollenkaan niin kauan mitä aikoinaan eka ohje käski (minkä otin siis jonkun blogista)

Lamminpään lumous

noin 500 maustamaton porsaan sisäfilettä (minulla oli varattuna 1 iso sisäfile, mutta jätin käyttämättä siitä pikku pätkän )

voita lihojen ruskistamiseen
noin 3 dl kuohukermaa (jos iso file, voi tarvita 4 dl)
tomaattipyreetä (aluksi voi laittaa 2-3 rkl)
valkosipulia (käsketään laittaa hurjan paljon, minä laitoin vain 2 oikein pulleaa kynttä)
(dijon) sinappia (aluksi uskaltaa laittaa ½ rkl ja minä laitoin nyt ihan tavallista sinappia)
mustapippurirouhetta reilusti (myllystä)
suolaa (juice käytti ohjeessaan yrttisuolaa, minä laitoin tavallista)
currya (laita aluksi vain ½  tl)
kanelia (laita aluksi vaan vajaa ½ tl)
inkivääriä (kuivattu, jauhettu käy, laita aluksi vaan vajaa ½ tl)

+ sokeria, jos oma maku sitä vaatii (minä laitoin noin½ tl)

+ tarpeen mukaan vettä lisättävksi ruoan kypsymisvaheessa

+ valmiin ruoan pinnalle vielä kunnon rouhaisu mustapippuria

Valmistaminen

Leikkaa possun sisäfile noin 1/2 cm siivuiksi ja nuiji ne ohuiksi. (minä nuijin aina muovin läpi)
Paista lihat 2-3 erässä ruskeiksi pannulla voissa ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sitten lihat eri astiaan odottamaan kastikkeen teon ajaksi.

Tee kastike samalla pannulla kuin paistoit lihat, eikä sitä tarvitse edes puhdistaa välillä.
Lisää kaikki kastikkeen aineet pannulle ja sekoita ne hyvin. Laita mausteita ensin hyvin kohtuudella, varsinkin kanelia ja inkivääriä. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja maistele sen makua. Lisää mausteita tarpeen mukaan. Huomioi, että kastikkeen maku voimistuu nesteen haihtuessa/kastikkeen tullessa sakeammaksi.

Lisää sitten paistetut lihat takaisin pannulle kastikkeen joukkoon. Kaikki lihat eivät välttävmättä peity kokonaan kastikkeeseen, joten lihat kannattaa kääntää kypsymisen aikana kertaalleen.
Anna ruoan hautua vielä jonkin aikaa. Minä annoin lihojen kypsyä nyt  noin 15 min hiljaa hiplettäen (sinä aikan kypsyi riisit eri kattilassa) ja lihat pysyivät ihanan pehmoisina. Kypsymisaika riippuu myös siitä, miten kauan lihoja on ruskistanut. Kypsymisen aikana kastikkeen väri tummuu, se sakenee ja maku voimistuu, koska nestettä haihtuu. Tarkkaile kastikkeen sakeutta ja lisää tarvittaessa loraus vettä. Minä lisäsin pariinkin otteeseen vesilorauksen. Kastiketta kannattaa ja pitää maistella tekovaiheessa. Minä rouhaisin vielä kypsän ruoan päälle mustapippuria myllystä.

IMG_20250421_142233_edit_43438478515564.

IMG_20250421_142522_edit_39435222046414.

Meille kummallekkin maistui ateria oikein hyvin.

IMG_20250422_175844_edit_5031893378600.j

Loput sisäfileestä käytettiin tortillan täytteeksi. Suikaloin filepätkän ja paistoin lihat pikaisesti pannulla paljon sipulin kanssa ja laitoin reilusti mausteita sekaan. Vähän kasviksia ja ananasta lisäksi (on tuolla alla salaattiakin) ja vielä pineapplesalsaa, niin herkku oli valmis.

IMG_20250422_174307_edit_5132422295697.j

Loput pääsiäisen ajan broilerista ja aamupalapekoneista päätyivät toisen tortillan täytteeksi kera kasviksien, ananaksen ja pineapplesalsan. Kaikki jämät tuli käytettyä. Vielä joku päivä kun sais aikaseksi tehä tortillalätytkin ite.