IMG_20220928_233222.jpg

Meillähän oli tänä vuonna karmean huono omenasato, niin määrällisesti kuin laadullisestikkin. Muutamia piirakoita olen sentään saanut tehtyä, sillä en ole halunnut säilykkeitä tehä omenaraasuista.

Tämän postauksen omenapiirakka kauramuruseoksella on yksi versio tästä omenapiirakasta.

Nykyisin olen ruvennut tekemään tämänkin taikinan vain sekoittamalla ainekset, enkä ole kyllä lopputuloksessa huomannut eroa. Mutta jos taikinan haluaa tehdä vatkaamalla, niin laitoin ohjeeseen kummatkin tavat. Nyt tein piirakan hieman isommalle pellille, joten siitä tuli pikkuisen ohuempi.

Ohjeella ei tule mitenkään kauhean makeaa piirakkaa, joten sokerimääriä en menis enää pienentelemään. Me tykätään kardemummaisista leivonnaisista, joten pohjassa on sitä reilusti, mutta voihan kardemumman halutessaan jättää pois vaikka kokonaan.

Omenapiirakka kauramuruseoksella

(pellillinen, mulla oli pellin koko 34x36 cm, puolittamalla ohjeen -> piirakkavuoallinen)

Taikina

4 kananmunaa

3 dl sokeria

4 dl maitoa ( tai voi laittaa 2 dl maitoa + 2 dl kermaa/ruokakermaa)

2 dl voisulaa (eli pikkuisen vajaa 200 g voita sulamaan)

2-3 tl kardemummaa (laitan isomman määrän ja tällöin kardemumma maistuu piirakassa reilusti)

½ tl suolaa

4 tl leivinjauhetta

7½ dl vehnäjauhoja

Raakan taikinan päälle  3 oikein isoa omenaa pieninä kuutioina + 2 rkl sokeria + 1½ - 2 tl kanelia

Kauramuruseos pinnalle

100 g voita sulatettuna

3 dl kaurahiutaleita (pieniä)

2 rkl vehnäjauhoja

(vähän vajaa ) 1dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Valmistaminen

Valmista taikina pelkästään sekoittamalla ainekset tai vaahdottamalla sokeri ja munat ensin. Minä en ole lopputuloksessa huomannut eroa, joten nykyisin teen pelkästään sekoittamalla.

Sekoittamalla tehty taikina: Sekoita kulhossa kananmuna ja sokeri. Lisää seokseen voisula, neste ja keskenään toisessa kulhossa sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi esim. pallovatkaimella ihan rivakasti.

TAI

Vaahdottamalla tehty taikina: Vaahdota munat ja sokeria, lisää maito/kerma ja voisula. Sekoita taikinan kuivat ainekset sekaisin ja lisää munaseokseen nostellen esim. pallovatkaimella. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

Kaada taikina leivinpaperilla (minä laitan 2 paperia päällekkäin) vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.

Kuori omenat, kuutio ne ja sekoita kanelin ja sokerin kanssa yhteen. Ripottele omenatäyte raakan pohjan päälle tasaisesti.

Sekoita kauramuruseoksen aineet ja ripottele se tasaiseksi kerrokseksi omenatäytteen pinnalle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin puoli tuntia. Kokeile tikulla piirakan kypsyys piirakkaosan keskitasosta. Kun tikkuun ai jää taikinaa, on piirakka kypsä. 

HUOM! Tarkkaile kypsymistä 20 min jälkeen, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Onko tarpeen esim kääntää piirakkaa kesken paistamisen?

IMG_20220928_192012.jpg

Meille olis kelvannut vaikka tällainenkin piirakka, ilman kauraseosta pinnalla...

IMG_20220928_192737.jpg

mutta tein nyt kuitenkin kauramuruseoksen, niin sain aikaiseksi vähän paksumman piirakan.

Tämä kuva on otettu liesituulettimen valossa, vaan parempaakaan en nyt tähän löytänyt. Tämän näköisenä piirakka kuitenkin meni uuniin.

IMG_20220928_200708.jpg

Sain taas sähköpostia, että miksi poltan/paistan niin tummiksi kaikki leivonnaiset?

No ihan siks paistan kunnolla ruskeiksi, kun meillä näistä tykätään. Kanelisissa leivonnaisissa kanelin väri kyllä hieman hämää väreissä ja varmasti myös kuvaukselliset seikat vaikuttavat asiaan. Vaan joka tykkää vaaleammista leivonnaisista, ottaa sitten pois aikaisemmin uunista.

IMG_20220928_200735.jpg

Tätäkin piirakkaa me on syöty suurin osa ihan tällaisenaan, ilman mitään kastikkeita, jätskejä tms.