CIMG5942.jpg

Tämä on pitkä postaus airfryeristä, joten jos et ole kiinnostunut tästä koneesta, niin skippaa ihan suosiolla tämä postaus, niin et pitkästy.

Viime joulun alla mainitsin meillä kotona ekan kerran kanssasyöjälle airfryeristä. En sitten tajunnut sanoa, että elä vaan mene vielä ostamaan. Noh, tietenkin siinä kävi niin, että tällainen musta pönttö muutti meille loppuvuodesta. Jos väri edellä olisin itse valinnut, niin musta airfryer meille olisi tullut. Enkä voi merkkiäkään moittia. Tämä on palvellut meitä oikeinkin hyvin ja meille on ihan riittävän isokin. Monet ovat ostaneet ensin edullisen/pienemmän laitteen ja siirtyneet sitten isompiin ja kalliimpiin laitteisiin. Jotkut airfryerit ovat ihan uunimallisia ja niissä voi kypsentää esim. vartaassa kokonaisen broilerin yms.

Kone tunnetaan monella eri nimellä. Kiertoilmafriteerauskeitin, kiertoilmakypsennin, ilmafriteerauskeitin ja  käyttäjien antamia nimi ovat mm airi ja pöhötin. Mulle kone on airi.

Esim. täältä löytyy eräs vertailu kahdesta erilaisesta airista. Kannattaa tutustua markkinoilla oleviin eri malleihin jo etukäteen ja miettiä mikä olisi itselle sopiva kone. Mihin koneen aikoo sijoittaa? Kone lämpenee ulkopuoleltakin jonkin verran käytön aikana, joten se on otettava sijoittamisessa huomioon. Ja sitten kun koneen on hankkinut, kannattaa kyllä tarkkaan ja rauhassa tutustua ostamaansa koneeseen. Eri merkkisissä koneissa on paljon eroja. Jotkut ovat oleet pettyneitä koneeseensa ja palauttaneet sen kauppaan tai lahjoittaneet eteenpäin esim jälkikasvulleen tai sitten se kuulemma lojuu kaapin perällä käyttämättömänä.

Meillä ei airin käyttö ole edes alkuinnostuksen jälkeen vähentynyt. On viikkoja, ettei sitä käytetä kertaakaan ja toisina viikkoina kone pöhisee montakin kertaa päivässä, riippuen ihan mitä syödään kullakin viikolla. 

Airfryerien hintahaitari on vajaasta 50 eurosta moniin satoihin euroihin.

Jos ei vielä ole hankkinut airia ja on yhtään kiinnostunut näistä enemmän, kannattaa liittyä facebookin airfryer ryhmiin, niin sieltä saa monenmoisia vinkkejä ja ohjeita. 

Tämän nimisiä airfryer ryhmiä ainakin on:

 Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi

 Airfryer Reseptit ( just äsken liitin itteni tähän ryhmään, kun huomasin, että tällainenkin on olemassa)

CIMG5910.jpg

Meidän simppelissä airfryerissä on tasan tarkkaan 2 säädintä ja nekin ovat ihan käännettäviä, eikä hipaisukytkimiä. Ylemmästä säädetään lämpötila (max 200) ja alemmasta aika (max 1 tunti).

Meidän airiimme kuuluu ulosvedettävä astiaosa/kaukalo-osa ja sen sisällä on 1 ritilä. Kuuman ilman pitää päästä kiertämään laitteessa. Kypsennettävä tulee siis ritilälle ja astian ala-osaan valuu nesteet yms. Jos on pidempään kypsennettävä tai kypsennettävästä irtoaa rasvaa astian pohjalle, voi sinne laittaa tilkkasen vettä, niin ei synny niin paljoa käryjä.

Emme ole ostaneet mitään lisäosia airiin, eikä niitä meille osteta. Ihan ollaan tultu toimeen niillä mitä jo ennestään kotona on. Kaikki astiat, mitkä voisi laittaa tavalliseen uuniin, sopivat  käytettäviksi airiinkin. Kunhan vaan huomioi että kuuma ilma pääsee kiertämään. He, jotka ovat hankkineet lisäosia, ovat monet niitä ostaneet ulkomaisista verkkokaupoista, koska siellä ne ovat paljon halvempia mitä meillä. Tarkkaan kannattaa vaan mitata, mitkä mahtuvat omaan laitteeseen, ettei tee hutiostoksia.

Jotkut ovat ostaneet grilliritilää ja taivutelleet siitä itsellensä lisäritilöitä, niin että kypsennettäviä saa kahteen kerrokseen. Meillä ei olla tehty tämmösiäkään.

Meidän airin mukana ei tullut mitään taulukkoa kypsennysajoista ja -lämpötiloista. Näitä monet ovat olleet vailla. Minä kokosin tähän postaukseen muutamia juttuja mitä olen/ollaan airilla tehty ja yhteenkään niistä en laita tarkkoja lämpötiloja, enkä kypsymisaikoja. Ne ovat niin konekohtaisia ja esim. kypsennettävästä määrästä riippuvaisia. Kanssasyöjä oli netistä tulostanut mulle jonkinlaisen taulukon, vaan vei sen kiireen vilkkaan pois, kun vähän syrjäsilmin häntä katselin.

Minä ajattelen airin lämpötila-asian niin, että ihan vähän vähemmän asteita/sama astemäärä (riippuu mitä kypsentää)  mitä uunissa ja kypsymisajan niin että puolet uunin kypsymisajasta voi olla, mutta sitten pitää kyllä jo kiireen vilkkaan kurkata airin sisuksiin. Kun oman koneensa oppii tuntemaan, saa tuntumaa näihinkin asioihin hyvin nopeasti. Rohkeasti vaan konetta käyttämään.

Monenmoista ollaan mekin airilla tehty, vaan ei oo kaikkea tullut kuvattua. Alla joitakin kuvia...

 

CIMG1713.jpg

Aika moni airfryerin käyttäjä on tainnut lihapullien tekemisestä aloittaa tutustumisen koneeseensa. Raakat lihapullat mahdollisimman tasaisesti ritilälle (ei siis leivinpaperia) ja airiin. Airin esilämmitys ei ole tarpeen, vaan meillä se laitetaan muutamaksi minuutiksi esilämpenemään.

Lihapulliakaan ei tarvitseisi ravistella (siis käännellä) paiston aikana, vaikka moni meistä niin tekeekin. Eihän niitä uunissakaan ravistella/käännellä, en minä ainakaan. Airissa minä aina joskus ravistelen, jos haluan samanlaisen paistopinnan joka puolelle.

Lähes kaikilla nopeasti kypsyvillä saa meidän airimme lämpötila olla täysillä. Yläkuvan pieni määrä lihapullia kypsyi vajaassa 10 minuuttissa ja noita lihapullia olen ravistellut, siksi eivät ole tasaisesti ritilällä.

CIMG1160-001.jpg

Yhden kerran tein lihapullien lisäksi 2 pötkylää murekeseoksesta, ne laitettiin pitkien sämpylöiden täytteeksi muiden lisukkeiden kanssa hot dogin tapaan. Jotkut laittavat alumiinifoliota palan tuonne astian pohjalle, niin säästyvät astian pesulta. Me ei oo käytetty tuota tapaa.

CIMG0168.jpg

Nämä ovat meillä yksi tykätyimpiä kalapakasteita. Seitifileitä täysjyväjauhoseoksella. Ainut haitta näissä on se, että ovat turhan kookkaita annospaloja minulle. Tokihan kalafileen voisi itsekin leivittää.

CIMG1820-001.jpg

Vaikka monet moittivat kalapuikkoja yms. meille silloin tällöin maistuvat oikeinkin hyvin. Varsinkin nämä täysjyvä filekalapuikot. Juu, itetehden saisi varmasti hyviä, vaan aina EI tartte tehdä kaikkea ite. Nämä kun paistaa ihanan tummiksi ja oikein rapsakoiksi, niin a-vot!

CIMG3313.jpg

Näissä jauhelihapihveissä on pekonivyö ympärillä ja pintaan olen sipaissut tomaattipyrepohjaisen soosin.

CIMG3319.jpg

ja noin 8 min kuluttua olivat pihvit kypsiä.

CIMG3324.jpg

Pekonit voisi laittaa muuussakin muodossa, mutta halusin kokeilla tällaista tapaa. Cocktailtikkuihiin tikutettuna pekonisiivut ja airiin. Grillitikkuihin voisi tehdä pidempiä/isompia pekoniaaltoja.

CIMG3326.jpg

Olivat ihanan rapsakoita ruskistuttuaan. Eikä meillä airi mitenkään kummemmasti kärynnyt. Jotkut ovat kirjoittaneet tuolla facen airfryer ryhmässä, että koneen käyttöohjeissa kielletään rasvaisten tuotteiden esim makkaroiden paistaminen. Onneksi meidän koneessa ei ollut kieltoa. Kyllä ollaan makkaroitakin paistettu.

Näille pekoneille kävi pikkasen hassusti. Olin ajatellut laittavani nämä yhtenä osana iltaa varten napostelutarjottimelle, vaan kun olivat jäähtymässä, ne kummasti pikkuhiljaa vähenivät lautaselta. Ja minä noita en sillä kertaa syönyt. Kanssasyöjä kysyi vielä, että olisko noita enemmän? Hyvä oli, että

CIMG3196.jpg

Broileria monessa muodossa ollaan airiilla kypsennetty. Tässä broilerin nuijia. Tällä kertaa ihan valmiiksi marinoituja, mutta enimmät marinadit pois tuputeltuna.

Broilerit voisi leivittää ja näin saa ihanan rapean pinnan ja sisältä mehevän lihan. Friteeraustaikinassa kasteltuja raaka-aineita ei käsittääkseni airilla saa hyviä, ne pitää ihan oikeasti uppopaistaa rasvassa.

CIMG0167.jpg

Broilerin siipiä. Meillä tykätään paistaa tällaiset lihat hyvinkin ruskeiksi.

CIMG0173.jpg

Broilerin maustamattomista sisäfileistä tuli mieleinen syötävä. Ripsautin mausteita lihoihin, kietaisin pekonisiivuun, pippuria myllystä vielä pintaan ja kypsymään airfryeriin.

3733.jpg             3736.jpg

Silloin jos on ihan vähän jäänyt perunasosetta tai aamupuuron loppuja, niin en taatusti lämmittäisi uunia yhden pienen rieskan tekoon. Tällä kertaa rieskoja valmistui 3 kpl, vaan uuni oli taasen varattu muille kypsennettäville. Enää en ees tarkasti muista, mitä näissäkin rieskoissa on. Yleensä laitan perunasoseen tai puuron loput, vähän maitoa nesteeksi, erilaisia jauhoja, saatan laittaa yhden kananmunan ja suolaa ihan reilusti. Sitä saa maisteltua taikinasta.

Jos rieskan laittaisi vaan tuolle ritilälle kypsymään, pääsisi kuuma ilma kiertämään ja paistaisi rieskan myös pohjasta. Olen kokeillut niinkin, mutta minulle passaa huonokätisenä paremmin tätä tapa. Laitan rieskan leivinpaperin päälle kypsymään ja kun pinnalle on 200 asteisessa airissa tullut kunnon paistopinta, käännän pohjapuolen ylöspäin saamaan pikkasen paistopintaa. Tuon toisen puolen paistan ilman leivinpapaeria. Sillä aikaa taputtelen toisen rieskan samalle leivinpaperille ja taas touhu alusta... muiden keittiötöiden lomassa, homma hoituu ihan helpolla. 10 minuuttia saa meidän "airissa" olla huoletta rieska paistumassa, merkkiääni pimpahtaa, niin sitten katsotaan pitääkö laittaa muutamama minuutti lisää.              

CIMG0580.jpg

Sen muistan näistä rieskoista, että siskoni porukka oli meillä tuolloin käymässä ja kaikki nämä syötiin keittoruoan kanssa kerralla, joten hyvin maistui kaikille.

3455-001.jpg      3459.jpg

Pieni annos pannaria tulee ihan kätevästi airfryerissäkin (tuossa pannarissa on nestettä 1½ dl) Minulla on tässä vuokana pieni irtopohjavuoka, leivinpaperi koko vuoassa ja ihan normi pieni pannaritaikina. Astetta isompikin irtopohjavuoka airiimme mahtuisi ja sitä nykyisin useimmin käytänkin.

Paistan ensin pääällyspuolen ruskeksi ja käännän pannarin, sillä haluan kunnon paistopinnan myös toiselle puolelle. Ei oo hankalaa kääntää lautasen avulla.

3997.jpg

Joulutorttujakin kokeilin paistaa. Ihan vaan ritilälle tortut ja airi päälle.

Monet käyttävät airia esipaistettujen patonkien, sämpyloiden yms ja raakapakasteiden kypsentämiseen. Saa paistetua vaikka vaan 2 pasteijaa. Tuskinpa moni uunia niitä varten lämmittäisi. Meillä ei tuollaisia tuotteita paljoa käytetä. Ihan kokeilumielessä olen kyyllä paistanut airissa esipaistettuja sämpylöitä ja patonkia. Rapea kuori ja mehevä sisus, näistä ominaisuuksista monet tykkäävät leivonnaisessa ja airillakin ne saa aikaiseksi.

Airfryer ryhmässä monet ovat esitelleet mm paistamiaan muffinsseja, pientä kahvikakkua, kakkupohjaa, juustosarvia yms leivonnaisia. Minä en ole vielä tuollaisia airilla tehnyt.

CIMG2814.jpg

Vuoassa voisi olla millä tahansa ohjeella tehty kaura-omena tai kaura-luumupaistoksen raaka seos. Tämäkin helppo jälkkäri syntyi siksi airfryerissä, että uuni oli varattu muihin hommiin. Juu, jossakin välissä olisi varmasti ehtinyt tämänkin kypsentää, mutta kerta tämä on ostettu, niin sitä myös käytetään pienien määrien tekemisessä. 

CIMG2819-001.jpg

Reilun10 minuutin kuluttua oli paistos valmis. Jätin sen airiin vielä hautumaan, mutta lämpö ei ollut enää päällä.

CIMG2825.jpg

Vaniljakastikkeen kanssa kaura-omenapaistos oli oikein hyvää.

CIMG1022-001.jpg

Uunissa kypsytetyt/grillatut banaanit ovat meillä herkkua, joten kerran kokeilin kypsentää banaaneja airfryerissa. Tämä meni meillä piikkiin ei-niin-onnistuneet-kokeilut. Joku tässä vaan mätti, eikä rakenne tullu meistä sama mitä grillissä. Syötyä nämä toki tulivat.

Lisäksi ollaan käytetty airia mm näihin:

- paistettu erilaisia makkaroita

- tehty ranskalaisia (sekä alusta lähtien ite tehtyjä, että pakasteita) ja lankkuperunoita (meillä laitetaan suola ja mustapippuri jo airiin laitettaessa ja lopussa vielä tarkistetaan maku)

- "keitetty" kokonaisia kananmunia

- tehty uunimunakasta

- kypsennetty lohta annospaloina

- tehty lämpimiä leipiä (juustoviipaleet lähtevät helposti puhalluksen voimasta liikkeelle joitakin koneita käytettäessä ja lentelevät sinne minne ei sais, joten kiinnitä tikulla juustoviipale tai lämmitä leipiä hetkinen airissa, laita juusto lämpimien leipien päälle ja anna olla hetkinen -> juusto alkaa sulamaan ja sitten leivät airiin, juustoraasteen sekaan raakaa kananmunaa, niin ei ainakaan lentele.)

CIMG1295.jpg

Airin irroitettaville osille luvataan konepesunkestävyys. Meillä nekin pestään käsitiskissä. Minä puhistan airin aina heti käytön jälkeen, enkä ole kokenut sitä hankalana. Jotkut ovat valitelleet osien pinnoitusten rikkoontuneen käytössä/pesussa. Meillä ei onneksi vielä ole käynyt niin.

Meille airi tuli jäädäkseen. Kulkee mukana myös mökkeillessämme. Minä ajattelen näin, että ilmafriteerauskeitin on yksi kone muiden rinnalla, ei tällä kaikkea ole tarkoituskaan ruveta tekemään.