Vähintään kerran kesässä on saatava varhais/uusille perunoille valkoista jauhelihakastiketta. Meillä tätä toki tehdään muuloinkin. Kastikkeeseen laitetaan maito nesteksi (toki kermaakin voisi osaksi käyttää) ja minä teen kastikeen rasvasuurustuksella. Mausteeksi meillä tähän laitetaan vain suola, lihaliemikuutio/fondi ja jauhettu valkopippuri. Ja paljon sipulin vihreitä varsia, mitä laitan varsinkin tähän aikaan lähes joka ruokaan.
Valkoinen jauhelihakastike (virolainen jauhelihakastike) jakaa taatusti mielipiteitä. Toisille inhokkia, vaan meille tämä on herkkua.
Minä teen kastikkeen suurin piirtein näillä suhteilla. Tulee aika lihaisaa kastiketta.
Valkoinen jauhelihakastike
400 g naudan jauhelihaa
3 - 4 pientä uutta sipulia + vihreitä varsia oman maun mukaan (tai 1-2 isoa"vanhaa/kuivatettua" sipulia)
n. 30 g rasvaa
3/4 dl vehnäjauhoja
6 -7 dl täysmaitoa (osaksi voi halutessaan laittaa kermaa/ruokakermaa)
1 lihaliemikuutio/lihafondi
suolaa
valkopippuria myllystä
Laita rasva pannulle ja sulata se. Lisää jauheliha ja sipuli pannulle ja ruskista ne kevyesti sekoitellen ja hieroen liha muruiksi. Lisää sekaan jauhot ja sekoita tasaiseksi. Älä ruskista. Lisää maito kylmänä ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää mausteet ja hauduta kastiketta n.10 min. Lisää sipulin vihreitä varsiosia hienonnettuna. Tarkista maku.
Äkillisesti 2 vuotta sitten kuollut siskoni on aikoinaan opettanut mulle tämän kastikkeen. Kertaakaan en tätä tee, ettenkö häntä muisteleisi. Jos kastiketta jäi yhtään, oli hän aina pikkulusikalla kaapimassa kattilasta viimeisetkin herkut suuhun.
Kommentit