IMG_20220311_105537.jpg

Viikonlopuksi saimme siskon porukat Savosta vieraaksemme. Eli perjantaina oli jo isompi porukka syömässä. Perjantain päiväruoalle tein ison vuoallisen jauhelihakiusausta. Kiusaus ehti tekeentyä peitettynä vähän aikaa, kun vieraat ajoivatkin jo pihaan ja pääsivät hetken hengähdettyään ruokapöytään.

Ruoan jälkeen lähettiinkin siskon kanssa kaupoille ja siskon mies jäi koiravahdiksi. Davea  ja Simoa ei olla jätetty koskaan kahdestaan mihinkään, vaikka tulevatkin hyvin toimeen keskenään.

Kuvan jauhelihakiusaus tehtiin alla olevalla ohjeella.

Jauhelihakiusaus

1,2 kg kuorittuja raakoja perunoita suikaleina

 

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10 prosenttista)

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

suolaa noin 1½ tl, paprikajauhetta 1 tl + mustapippuria myllystä rouheena vajaa 1 tl

 

1 prk sipulikermaa (250 ml)

3 dl maustamatonta ruokakermaa

1 kukkura tl maissitärkkelysjauhoja

suolaa (noin 1 tl)

paprikajauhetta (noin ½ tl)

 

Valmistaminen

Suikaloi kuoritut raakat peunat ja huuhtele kylmässä vedessä.

Ruskista jauheliha ja sipuli  + mausta

Jaa puolet perunoista laakeaan isoon uunivuokaan (minulla kuvan vuoka on 4 litran vuoka), laita jauhelihaseos vuokaan ja loput perunat. Sekoita kermat, lisää maissitärkkelys ja mausteet ja kaada vuokaan. Ihan kaikki perunat eivät peity nesteeseen tässä vaiheessa. Kypsennä kiusausta 200 asteisessa uunissa alatasossa tunti. Tarkista sen jälkeen kypsyys vuoan keskiosasta ja jatka kypsentämistä. Minä alensin lämpötilan 150 ja annoin kiusauksen hautua vielä noin ½ tuntia.

IMG_20220311_093719.jpg

Ihan kaikki perunat eivät uppoa nesteeseen, vaan kun perunat hupenevat kypsyessään, niin päällysperunatkin kostuvat. Joskus painan kerran lastalla ruoan pintaa alkukypsytyksen aikana.

IMG_20220311_105530.jpg

Valmis kiusaus oltuaan uunissa noin 1½ tuntia. Meillä tästä tuli vain 6 annosta, miehet ottivat isot annokset.

IMG_20220311_105843.jpg

Kiusauksen lisäkkeeksi otettiin ihan vaan säilykepunajuurta ja tein kuvan mukaisen lisäkesalaatin. Salaattipohjana salaatissa on valmista salaattisekoitusta ( Hetki), lisäksi kurkkua, verkkomelonia, miniluumutomaatteja ja tuoretta basilikaa.