CIMG3221.jpg

Omat raparperit eivät ole ihan vielä niin kookkaita, että niitä olisin raaskinut ottaa. Onneksi on ystäviä, jotka tuovat kaikenlaista kylään tullessaan. Eilen sain sylillisen raparperia. Niistä saan aika monta herkkua tehdä, mm kääretorttua, rapeaa paistosta ja paria eri versiota piirakkaa on aikomus lähipäivinä tehdä.

 Ilta oli jo sen verran myöhäinen, kun ehdin leipomispuuhiin, että tekaisin ekan raparperipiirakan taas tällaisena nopeana versiona.

Minä tykkään maustaa raparperipiirakan kardemummalla ja kanelilla sokerinm lisäksi, mutta jos joku niistä ei oikein natsaa omiin makunystyröihin, voi sen jättää pois piirakasta. Ohjeessa oleva pieni suolamäärä on tehostamassa muita makuja. Se kannattaa laittaa, vaikka rasvana käyttäisikin voita.

Raparperipiirakka

(pellillinen piirakkaa, käyttämäni pellin koko 34 x 37cm)

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

2½ tl leivinjauhetta

2 tl jauhettua kardemummaa

½ tl suolaa

4 1/2 dl sokeria (valmis piirakka ei ole kauhean makeaa, vaikka sokerimäärä on näin iso, nykyisin laitan 4 dl)

1 rkl vaniljasokeria

4 1/2 dl kerma-maitoa ( eli puolet kermaa ja puolet maitoa) tai koko määrä maitoa

2 isoa kananmunaa

200 g voita

Pohjan päälle

8-10 dl raparperia paloiteltuna (tuoretta tai pakastettua)

hienoa sokeria noin 2 rkl

(jauhettua kanelia, minä tykkään, mutta hyvää tulee ilmankin, jos vierastat raparperi-kaneliyhdistelmää)

Lisäksi tarvitaan

paistetun piirakan pinnalle 1-2 rkl hienoa sokeria.

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita rasva sulamaan.

Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Levitä raparperi palaset  tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Ripottele piirakan pinnalle sokeria noin 2 rkl ja kanelia vajaa 1 tl

(tai tee ohjeen mukainen muruseos nyppimällä ainekset ryynimäiseksi. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan päälle.)

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa 175-200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä, kurkkaa myös piirakan pohjalle. Aikaa kypsymiseen menee noin 30 min uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen. Tarkkaile piirakan paistumista kypsymisajan loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Mikäli haluat todeta piirakan kypsyyden tikulla, niin kokeile tikulla piirakan keskeltä. Kun tikkuun ei jää taikinaa, on piirakka kypsä.

Ota piirakkapelti uunista ja ripottele hienoa sokeria 1-2 rkl piirakan päälle.

Anna piirakan jäähtyä ees vähän ja leikkaa se sitten terävällä veitsellä annospaloiksi.

CIMG3212.jpg

Piirakan pinnalla on myös kanelia, siksi näyttää tummalta.

CIMG3213.jpg

CIMG3215.jpg

Me maistelimme piirakkaa ihan tällaisenaan iltakahveilla. Toki vaniljakastike tai vaikkapa palanen jäätelöä lämpimän piirakan viereen, on ihana yhdistelmä.

Monena vuotena olen tehnyt kesän ekan raparperipiirakan tällä ohjeella, mihin tulee muruseos pinnalle.