IMG_20220412_095406.jpg

Pitkästä aikaa tein kinkkujuustohyrriä. Nyt en tehnyt rahkavoitaikinaa, kun pääsiäisen aikana on niin monissa leivonnaisissa rahkaa. Tein taikinaksi ihan vaan sekoitetun voitaikinan pienellä suolalisällä ja leivinjauhettakin laitoin, vaikkei se välttämätön olekkaan.

Tein tarkoituksella pieniä hyrriä, kun syödään näitä kahvipöydän suolaisina ja tarjolla on montaa muutakin sorttia. Sekoitettu voitaikina pitää muistaa tehdä jo aikaisemmin kovettumaan kylmään. Minä teen taikinan jo yleensä edellisenä päivänä/iltana jääkaappiin. Jotkut kaulitsevat sekoitettua kovettunutta voitaikinaakin muutamaan kertaaan taitellen ja kääntäen, vaan minä en ole katsonut sitä tarpeelliseksi hyrrissä.

Kuvan hyrrät valmistuivat alla olevalla ohjeella.

Kinkku-juustohyrrät

(60 kpl pieniä halkaisijaltaan noin 6 cm valmiina olevia hyrriä)

Sekoitettu voitaikina

750 g voita

750 g vehnäjauhoja (voi laittaa ripsauksen enemmänkin)

4½ dl kylmää vettä ( on laitettava kaikki)

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

Nypi kova rasva (kannattaa veitsellä leikata pienemmiksi paloiksi) ja jauhot (+ leivinjauhe, jos käytät) ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa (ja se on laitettava kaikki) ja pursele niin pitkään, että taikina on tasaista. Ensin taikina on järkyn näköistä, mutta kyllä se siitä tasoittuu tasaiseksi taikinaksi. Laita pehmeä taikina esim. muovipussiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään tasaiselle alustalle emuutamaksi tunniksi tai yön yli.

Sekoitettua voitaikinaa ei siis pysty leipomaan heti, sen on oltava kylässä jähmettymässä. (jos pitää päästä heti leipomaan, tee silloin rahkavoitaikina)

Täyte

200 g chili-paprikatuorejuustoa (tai muuta mieleistä maustettua tuorejuustoa, jos tykkää valkosipulista, silläkin tulee oikein hyviä hyrriä)

350 g kokolihaleikkelettä hienonnettuna (laitoin Atrian saunapalvia)

2 x 170 g pss juustoraastetta täytteeseen

1 oikein iso suippopaprika pieninä kuutioina

noin 1 dl hienonnettua persiljaa

Voiteluun 1 kananmuna + tilkka vettä -> jos hyrrät haluaa voidella ja minä haluan

Pinnalle juustoraastetta (minulla meni 170 g pussillinen) tai jotain siemeniä tai ei mitään

Hyrrien valmistaminen

Jaa jähmettynyt taikina kahtia. Minä painelen taikinaa aina ensin käsin ja sitten vasta rupean kaulitsemaan. Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä suorkaiteen mallinen levy. Minulla levyn koko olo suurinpiirtein 23x65 cm ja paksuus reilu ½ cm. MInä tein siis tarkoituksella pieniä hyrriä. Levitä taikinalle puolet tuorejuustosta, puolet kinkusta, juustoraasteesta, paprikasta ja persiljasta ja rullaa levy napakaksi rullaksi. Nipistele liitoskohta sormilla ihan ronskisti kiinni. Leikkaa pötkö hyrriksi, paksuus (reilu) 2 cm. Nosta hyrrät pellille leikkauspinta ylöspäin ja ihan pikkusen voi hyrriä halutessaan kädellä painaltaa matalammaksi (ainakin jos huomaa, että tuli leikattua liian korkeita). Voitele kananmuna seoksella ja ripottele koristeet päälle. Paista hyrrät 225 asteisessa uunissa kypsiksi/nätin ruskeiksi. Paistoaika on 15-20 min hyrrien koosta ja uunista riippuen. Leivo toinen taikinaosio samalla tapaa niin että kaikki täytteet tulevat käytettyä.

IMG_20220412_082238.jpgIMG_20220412_080630.jpg

Täytteeksi voi jokainen laittaa niitä oman maun mukaisia täytteitä.

Minä tein jokunen aika sitten pelkällä sienitäytteellä ja olivat tosi hyviä. Jotain pöhköä tapahtui vaan sen päivän kuville, kun siirsin niitä kortille. Niitä ei siis oo lköytynyt vieläkään mistään. Hyvä minä!

IMG_20220412_095127.jpg

Yhteispotretti hyrristä. Muutama piti heti lämpiminä maistella.

IMG_20220412_095335.jpg

Persiljaa laitoin reilusti, vaan ei se oikein valmiissa hyrrissä paljoa näy.