IMG_20220108_113828.jpg

Tämä suklaakakku oli ihan kokeilukakku tulevaa varten. Katselin netistä pohja-ohjeita ja tämän Fatzerin ohjeen olin ottanut jo aikaa sitten kokeiltavien listalle. Lisäksi esim luottokakkublogistiltani eli Tarulta löytyy postaus suklaakakusta käyttäen tätä pohja-ohjetta. Minä otin Fazerin ohjeesta vain pohjan ohjeen, kakkuni täyte ja kuorrutus ovat jo vanhoja tuttuja.

Tämä kakku, niin pohja kuin täyttäminenkin pitää tehdä jo hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Täyttääkkin kakku kannattaa jo 1-2 vrk ennen tarjoamista.

IMG_20220107_165538.jpg

Tämän suklaisen täytekakun pohja-ohje on otettu Fazerin sivuilta. Punaisella tekstissä joitain omia lisäyksiäni.

Suklaatäytekakku

Kaakaokakkupohja: (Fazerin ohje)
4½ dl vehnäjauhoja
4½ dl sokeria
2 dl Fazer Cacao -kaakaojauhetta (siis tummaa leivontakaakaota)
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl soodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä
2 dl vahvaa kahvia (minä laitoin maito-kahvia)
2 isoa kananmunaa
 
Kakun kostuttamiseen maitoa, maitokahvia, kaakaojuomaa  tms.
 
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (minulla oli violaa)
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
2 tl vaniljasokeria
4 dl vatkautuvaa kermaa (minulla vispiä)
 
Kuorrutus:
(tämä määrä riittää kakun pinnalle ja reunoille, ohuehko kerros, ei riitä pursotuksiin)
3 dl vatkautuvaa kerma
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
3-4 rkl tomusokeria
 
Lisäksi tarvitaan kakun koristeluun haluttuja suklaakarkkeja tms
 
Pohjan tekeminen: Vuoraa irtopohjavuokan pohja (ø 24-26 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat rasvalla ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (minä laitoin aluksi vain 160 asteiseen uuniin, koska vuoka on pinnoitettu vuoka). Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon maito, öljy, kahvi sekä kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi. Minä sekoitan pallovatkaimella ihan rivakasti. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa alimmalla tasolla 40-50 minuuttia. Minulla kakku paistui 60-65 min. Nostin reilun puolen tunnin kuluttua paistolämmön 175 asteeseen) . Anna kakun jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään. Jäähdytä pohja täysin kylmäksi ennen leikkaamista ja täyttämistä. Pohja kannattaisi tehdä vähintään päivää ennen kakun täyttöä.
 
IMG_20220107_145154.jpg
 
Minä pingotin leivinpaperin irtopohjavuoan pohjalle ja voitelin reunat. Taikina on todella löysää. Paito alimmalla tasolla. Minä paistoin niin että eka noin ½ tuntia 160 asteisessa uunissa ja sitten loppuaika noin 175 asteisessa uunissa. Ekalla kerralla pohja paistui kaikenkaikkiaan 65 min ja toisilla kerroilla 60 min. Kannattaa kokeilla tikulla keskeltä, eikä hötkyillä paiston kanssa ja uskoa heti, vaikka tikkuun ei tartukkaan taikinaa. Mikäli siis haluaa pohjan täysin kypsäksi, kuten minä haluan.
 
IMG_20220107_160033.jpg
 
Olen tehnyt 3 pohjaa tällä ohjeella ja jokainen on ollut keskeltä uunista tullessa hieman hassun näköinen, vaan en ole siitä välittänyt, koska tuosta keskeltäkin pohja on ollut ihan kypsää. Joka kerta olen paistanut pohjaa pidempään mitä alkuperäisessä ohjeessa käsketään.
 
IMG_20220107_200343.jpg
 
Ekan pohjan tehtyäni, pitä heti pohjan jäähdyttyä leikata se sahateräisellä veitsellä kerroksiin, että pääsin katsomaan millaista se on sisältä. Hyvä oli. Ei olenkaan tinttana. Mää niin inhoan noita nykyajan suklaa-/kaakaokakkupohjia, mitkä jäävät tinttanoiksi sisältä, vaikka niitä paistaa kuinka kauan tahansa.
 
Täytteen valmistaminen:
Sulata suklaat (mikro tai vesihaude tai kuten minä aina suklaan sulatan eli ihan sellaisenaan kattilassa oikein miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen pohjaa myöten, yhtään ei saa mennä rakeiseksi. rakeisuus tarkoittaa liian kuumaa lämpötilaa. Jos näin meinaa käydä, kattila pois heti levyltä ja sekoittaa vaan reilusti, niin lämpötila laskee. ja suklaa tasoittuu) Jätä suklaa jäähtymään huoneenlämpöön. Vatkaa kerma vaahdoksi. Pehmitä toisessa kulhossa tuorejuusto tasaiseksi, lisää vaniljasokeri ja huoneenlämpöiset suklaat ja sekoita vatkaimella sekaisin. Lisää kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.
 
original_df5fc788-89b2-4239-8f9c-182e05c
 
Kakun täyttäminen:
Leikkaa kakkupohja 3 osaan (=2 täyteväliä). Kostuta pohjaosa, levitä puolet täytteestä levylle, toinen kakkuosa + kostutus ja loput täytteestä. tasoita reunat. Peittele täytetty kakku (esim isosta muovipussista toinen pitkä sivu halki ja saa hyvän hupun kakun päälle. Voi painaa ihan kakkupintaan kiinni) tekeentymään vähintään vuorokaudeksi jääkaappiin (voi olla kaksikin vrk) Kakku vain paranee, kun se saa tekeytyä ja tasaantua.
 
Kuorrutuksen tekeminen:
Mittaa vatkattavan kerman sekaan siivilöity tomusokeri ja kaakaojauhe ja vatkaa seos (löysäksi) kermavaahdoksi. Levitä kuorrutus kakun pinnalle joko tasaiseksi kerrokseksi tai jätä epätasaiseksi. Koristele kakku haluamallasi tavalla.
 
IMG_20220108_113403.jpg
 
Minulla ei ollut varustettuna mitään kummoisia koristeita kakkua varten, kun tämän koekakun teko pälkähti meileen viime pe iltana ihan ex-tempore, joten käytin niitä aineksia mitä kaapeissa oli.
 
Kakkua maisteltiin ekan kerran lauantaina. Minä en tykännyt, vaan muut tykkäsivät. Minua häiritsi edelleen violajuuston maku täytteessä. vaan kun kakku tekeytyi lisää jääkaapissa, ei juuston makua enää tunnuollenkaan. Kummmallista, mutta ihan hyvä asia minun makunystyröiden mielestä.
 
IMG_20220108_113759.jpg
 
Kakkupala on leikattu heti kakun kuorruttamisen jälkeen, siksi leikkauspinta ei ole siisti. Kakku kannattaa kuorruttaakkin useita tunteja tai jopa jo edellisenä päivänä, mitä sen aikoo tarjota.
 
IMG_20220108_113539.jpg
 
Testikakkua ollaan syöty ohuet siivut joka päivä kahveilla ja vieläkin on oikein hyvää. Jopa kanssasyöjä, joka ei makeasta niin perusta, on syönyt tätä ihan vapaaehtoisesti. On tästä riittänyt ystäväperheillekkin maistiaisia.
Jos tekisin tällä ohjeella itselleni suklaakakkua, niin voisin harkita laittavani ohuen aprikoosi- tai persikkasosekerroksen suklaatäytteen kanssa samaan väliin, vaan tulevaan kakkuun sitä ei haluta, niin kokeilukakkukin tehtiin ilman.
Joskus myöhemmin näätte, millaista kakkua varten tämä testikakku tehtiin.