IMG_20210707_110326.jpg

Jo pitkään on mieli tehnyt jotain crumblea/murupaistosta ja koska nyt viimeinkin oman maankin raparperit ovat niin isoja, että niitä raaskii ottaa, valikoitui mauksi raparperi. Ja mansikat, koska parivaljakko nyt vaan on niin hvyää. Minulla mansikat olivat pakastemansikoita (tosin tämän vuoden satoa)

Toki samalla oheella voi tehdä crumblea mistä makua antavasta aineksesta/ainesyhdistelmästä vain. Vähän laitoin perunajauhoja ainesten päälle, koska inhoan sellaisia crumbleja/paistoksia missä on lilluvaa lientä pohjalla liikaa.

Tällä ohjeella tehden ei muruseosta tule kauhean paksua kerrosta, vaan meille tämä määrä oli sopiva.

IMG_20210707_110348.jpg

Kuvassa oleva vuoallinen crumblea syntyi alla olevalla ohjeella. Crumble näyttää aika mansikkaiselta, vaan kyllä tuossa on noin puolet raparperia ja puolet mansikoita.

Mansikka-raparpericrumble

Vuokaan

noin 1 litra mansikoita ja raparperia (paloiteltuna) näiden suhteen voi jokainen päättää itse.

vajaa 1 dl sokeria + 2 tl perunajauhoja

Muruseos

75 g voita

2 dl kaurahiutaleita

1½ dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

Valmistaminen

Laita vuokaan mansikat ja raparperin palaset.

Ripottele päälle sokeri-perunajauhoseos.

Vamista muruseos nyppimällä ainekset sekaisin (rasvaa voi olla hieman pehmeää)

Ripottele muruseos vuokaan.

Paista crumblea noin 30 min 200 asteisessa uunissa.

Anna crumblen jäähtyä haaleaksi ja tarjoa se sitten vaniljakastikkeen, jäätelön tai vaikkapa löysän kermavaahdon kera.

IMG_20210707_132034.jpg

Ekalla kerralla meitä oli 3 syömässä ja noin puolet vuoallisesta syötiin.

IMG_20210707_093854.jpg

Kaupan valmiskastikettakin olisi kotona ollut, vaan nyt halusin tehdä kastikkeenkin itse. Aikaahan tähän ei kauaa mene. Minä laitoin osaksi nestettä kermaa, vaan senkin voi laittaa maitoa. Kastikkeen sakeus on niin makuasia. Me tykätään mieluummin pikkasen sakeammasta kastikkeesta mitä ihan lirusta.

Vaniljakastike

(valmista kastiketta tulee noin 7 dl)

6 dl maitoa

1 dl kermaa (minä laitoin ruokakermaa)

2½ - 3 rkl perunajauhoja

½ dl sokeria (aluksi, maisteluvaiheessa voi lisätä)

ripsaus suolaa

1 keltuainen

------------------------

1-1½ rkl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan kylmä maito, kerma, perunajauhot, sokeri ja keltuainen ja sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan edelleen sekoittaen pohjaa myöten, kunnes kastike sakenee. Heti kun seos kiehuu, ota kattila pois kuumalta levyltä.  Lisää vaniljasokeri ja maistele makeus mieleiseksesi. Jäähdytä kastike välillä vatkaten (minä laitoin kylmävesihauteeseen ja ihan pallovatkaimella muutaman kerran vatkasin jäähdyttämisen aikana) ja tarjoa kylmänä.

Jäähtyneeseen kastikkeeseen voi halutessaan lisätä löysää kermavaahtoa sekaan. Tällöin makeutta tarvitaan enemmän.

IMG_20210707_110418.jpg

Muista säilyttää kastike jääkaapissa, maultaan parasta ihan jääkaappikylmänä ja säilyy muutaman päivän hyvänä suojattuna. Mekin söimme crumblea useampana päivänä pienet annokset.

IMG_20210707_131331.jpg

Oli hyvää. Ei liian makeaa, eikä crumblen pohjallakaan lillunut pelkkää lientä.