CIMG6475.jpg

Mulla oli ennen pääsiäistä semmonen oikein nostalginen olotila ja silloin tulikin leivottua monenmoista perinteista, kuten lihapasteijoita. Vuodelta 2008 postaus löytyy täältä, vaan ohje ja tapahan ei mitenkään ole vuosien saatossa muuttunut ja oon mää toki monet kerrat tuonkin jälkeen näitä tehnyt.Täytteestä jätin pois tällä kertaa keitetyn kananmunan, koska laitoin valmiit pasteijat pakastimeen ja minusta keitetty kananmuna kovettuu täytteessä, kun sen pakastaa. Onko sillä sitten mitään merkitystä käytännössä....vai onko se vaan korvien välissä oleva asia? Tiedä häntä,vaan ilman munia mentiin nyt kuitenkin. Koska jätin munat täytteestä pois, laitoin pikkasen enemmän keitettyä riisiä täyteseokseen. Sitovana aineena olen aina käyttänyt tilkkasta ruokakermaa, vaan voihan täytteeseen toki raakaa kananmunaakin laittaa pitämään sitä koossa.

CIMG6458.jpg

Minä tein siis ihan tuon ohjeen mukaisesti nelinkertaisen määrän taikinaa eli 1 kg rasvaa......ja siitä tulee mulla reilu 80 kpl pasteijoita ihan reilulla täytemäärällä. Myös täyte menee mulla just samassa suhteessa eli senkin tein nelinkertaisena ja kaik meni. Usein teen lopputaikinasta pienen pitkulaisen levypiirakan, koska taikinaan sekoittuu hieman jauhoja työstövaiheessa, vaan nyt tein ihan viimisestä murusestakin pasteijan.

Käy täältä kurkkaamassa kuvia pasteijoiden tekemisestä.

Kopsaan tähän vielä tuon ohjeen, kun linkit eivät aina blogissani toimi...

Lihapasteijat

(tästä annoksesta tulee noin 20 kpl pasteijoita, kun pasteijamuotin halkaisija on 10 cm)

Sekoitettu voitaikina:

250 g voita + 250 g vehnäjauhoja (voi laittaa ripsauksen enemmänkin) + (1 tl leivinjauhetta) + 1½ dl kylmää vettä

-> nypi rasva ja jauhot (+ leivinjauhe, jos käytät) ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa ja pursele tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina esim. muovipussiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään esim. yön yli. Tätä taikinaa ei pysty leipomaan heti, se on kovetettava !

Jauhelihatäyte:

2 dl keitettyä riisiä (vähän vajaa dl raakana ja minä käytän puuroriisiä)

250 g jauhelihaa -> ruskista sipulin kanssa

1 pieni sipuli

(2 kananmunaa -> keitä ( laita munat kylmään veteen kattilassa ja  siitä kun vesi rupeaa kiehumaan niin keitä 8 minuuttia ja laita munat kylmään veteen jäähtymään, kuori ja hienonna/tilsi esim haarukalla)....HUOM! jos et halua laittaa keitettyä munaa ollenkaan, lisää keitetyn riisin määrää 1 desillä

noin ½ dl ruokakermaa

suolaa, hienonnettua maustepippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa,

-> sekoita kaikki täyteainekset sekaisin ja maistele seos... se saa maistua aika voimakkalle, koska taikinassa ei ole makuja, laita täytekkin jähmettymään kylmään, niin se on helpompi annostella pasteijoihin, täytteen voi myös tehdä jo edellisenä iltana

Pasteijoiksi valmistaminen:

- kaulitse jähmettynyt taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi... käytä pohjalle reilusti jauhoja, ettei tartu pöytään, mutta pinnalle ei saa jäädä jauhoja... muuten pasteijat eivät ummistu

- minä leivoin puolikuun mallisia pasteijoita pasteijamuotilla kts tekotapaa kuvista.... tai leivo haluamasi mallisia pasteijoita esim näiden kinkkukolmioiden tapaan, pyöreitä ufoja, suorakaiteen mallisia, tyynyjä tai vaikkapa tämän mallisia.

- voitele pasteijat munalla  ja paista 200 - 225 asteessa 15-20 minuuttia... tykkään paistaa pasteijatkin niin että niissä on kunnon paistopinta... joku tykkää ihan varmasti huomattavasti vaaleammista....tsekkaa kuitenkin, että tulevat kypsiksi.

(- minä pistän kerran haarukalla jokaisen pasteijaan, jotta höyry pääsee pois eikä nosta päällysosaa irti täytteestä ....)

CIMG6462.jpg

Pasteijoiden taikinaksi käy ihanasti myös rahkavoitaikina....vaikkapa rukiisenakin (eli osa jauhoista korvataan ruisjauhoilla)

Rahkavoitaikina:

270 g vehnäjauhoja (oikeasti tulee 250 g, vaan minä laitan ripsauksen enemmän)

250 g voita tai margariinia 

1 tl leivinjauhetta 

250 g maustamatonta maitorahkaa

Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja kova rasva pieniksi leikattuna. Nypi seos ryynimäiseksi ja lisää sitten rahka ja sekoita taikina kunnolla tasaiseksi. Laita kylmään (vaikkapa muovipussiin laitettuna litteänä levynä) jähmettymään. Taikina voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin ja taikinan voi tarvittaessa vaikka pakastaakkin. Periaatteessa rahkavoitaikinasta voisi leipoa vaikka heti, vaan on sitä helpompi käsitellä kun senkin antaa olla jääkaapissa edes hetken kovettumassa.

CIMG6465.jpg

 

CIMG6467.jpg

Suurin osa pasteijoista meni ystäväperheille pääsiäiskukkina, osa lähti reissuun mukaan ja muutama pussillinen jäi jopa kotia pakastimeen.