CIMG8385-001.jpg

Kaalilaatikkoa on tullut loppukesän/syksyn aikana tehtyä usein.Tällä kertaa tein ison vuoallisen hyvin vähänesteistä, runsaslihaista, makeaa kaalilaatikkoa. Muuten tässä ei ole mitään ihmeellistä. Riisiä laitan laatikkoon, koska siihen olemme tottuneet. Yllättävän monet tekevät ilman riisiä/ohraa, puhumattakaan porkkanalisästä kaalilaatikossa. Tällä kertaa en minäkään porkkanaa laittanut sekaan, vaikka se nättiä väriä tuokin laatikolle. Kuvan vuoka on 4 litraa tilavuudeltaan ihan piripintaan laitettuna. Laatikko mahtui siihen just ja just, yhtään ei kylläkään pellille valunut.

Nyt näyttää olevan villitys tehdä kaalilaatikko niin, että kaikki ainekset raakan vuokaan ja uuniin kypsymään pitkäksi aikaa. Jotkut laittavat kaalin raakana, mutta ruskistavat jauhelihan. En ole koskaan syönyt tälleen tehtyä kaalilaatikkoa, joten empä ota kantaa onko samanlaista mitä perinteiseen tapaan tehty. Onkohan kukaan blogissa vierailevista tehnyt tuolla tapaa? Jos on, niin voisitko valistaa meitä muita millaista tulee?

CIMG8365.jpg

Tällä kertaa vähänesteinen kaalilaatikko syntyi alla olevalla ohjeella. Ohjeella tulee lihaisaa ja aika makeaa laatikkoa. Facen ruokaryhmissä aika monet ovat kirjoittaneet, etteivät laita ollenkaan siirappia kaalilaatikkoon. Riippumatta mitä nestettä laitan, laitan aina siirappia, vaikkakin kaali makeutuu itsessöönkin pitkään hautuessaan.

Kaali-jauhelihalaatikko (vähänesteinen)

(ohjeella tulee 4 litran vuoka ihan täyteen)

2,2 kg valkokaalia (puhdistamaton paino)

3 - 4 dl vettä +1½ kpl  lihaliemikuutio + kunnon nokare voita

800 g -1 kg nauta-sikajauhelihaa (laitoin kilon -> tulee oikein lihaisaa laatikkoa)

suolaa ( laita aluksi 2 tl)

kuivattua meiramia (aluksi 1 rkl)

paprikajauhetta (aluksi 1½ tl)

jauhettua valkopippuria (aluksi ½ tl)

siirappia (aluksi noin1 dl)

3 kpl keltasipulia (oikein isoja)

1½ dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen + ½ lihaliemikuutio

Lisäksi tarvitaan: laatikon pinnalle ½ dl korppujauhoja (niin halutessaan) ja pieniä voinokareita

Valmistaminen

Puhdista ( leikkaa kova kantaosa pois ja uloimmat lehdet, jos ovat huonoja) ja hienonna valkokaali.  Lisää isoon kattilaan vesi + lihaliemikuutiot ja kuumenna seos kunnes lihaliemikuutiot liukenevat. Lisää sitten valkokaalit ja anna niiden pehmitä kattilassa kannen alla välilä sekoitellen. Nykyisin saatan ripsauttaa jo muitakin mausteita kaalin sekaaan hautumisvaiheessa. Aikaa kaalin pehmenemiseen menee 10-15 min. Talvikaali vaatii pidemmän haudutusajan. 

Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa lihaliemessä. Jotkut laittavat riisin raakana, vaan minä en siitä tykkää. Ei haittaa vaikka riisi puuroutuu. Laatikkoon käytetään riisi keitinvesineen.

Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit 3 erässä isolla paistinpannulla.  

Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit ja kaikkia mausteita. Sekoita seos hyvin. Muovikauhat napsahtelevat helposti poikki isoja määriä sekoitellessa. Minä käytän tällaisiin sekoittamisiin jämäkkävartista isoa reikäkauhaa.

Maistele seosta ja lisää tarvittaessa makuja. Minä lisäsin siirappia pienen lorauksen, meiramia ja vähän suolaa. Ota huomioon, että maut tiivistyvät, kun laatikko hautuu uunissa pitkään. Tässä vaiheessa seos saa olla aika kuivan oloista/vähänesteistä, se kyllä mehevöityy uunissa hautuessaan pitsään. Minä en siis lisännyt yhtään nestettä tässä vaiheessa.

Kun seos on mieleisen makuista, laita laatikko uunivuokaan (4 litrainen ihan täyteen) tai useampaan pienempään vuokaan. Ripottele korppujauhoja laatikon pinnalle, jos haluat. Laita vielä pieniä voinokareita laatikon pinnalle.

Kypsennä laatikkoa tunti vähän alle 200 asteisessa tavallisessa uunissa, vuoka alimmalla tasolla reunallisen pellin päällä. Jatka sitten vielä kypsentämistä vähintään toinen tunti vähän miedommassa uunissa noin150 astetta. Jos olet laittanut laatikot pieniin vuokiin, kypsyvät ne nopeammin.Tarvittaessa laita folio/uuninkestävä kansi laatikkovuoan päälle.

CIMG8375.jpg

Hyvää oli, eikä yhtään liian kuivaa, kun sai hautua uunissa riittävän pitkään. Toisaalta ihan olemattomiinkaan kaalin ei tartte huveta, joten en koskaan paljoa yli 2 tuntia isoakaan vuokaa kypsennä.