original_7093d5a4-3de2-47b1-8c19-9c9bfb9

Pitkästä aikaa tein jauheliha-perunalaatikkoa munamaidolla. Pienellä pekonilisällä. Meillä tätä kutsutaan linttilaatikoksi. Lähivuosina olen useinmiten tehnyt vastaavaa laatikkoa joko lihaliemellä tai sipulikeitolla, mutta nyt tein lapsuuden kodin mukaisesti muna-maidolla. Pekonin voi ruskistaa ennen laatikkoon laittoa tai laittaa ilman ruskistamista (kuten useinmiten teen), joko kokonaan jauhelihakerroksen kanssa tai jotkut tykkäävät laittaa pekonin koko viipaleina laatikon päälle.Minäkin teen joskus niin ja silloin tietenkään ei pekonia tartte ruskistaa ennen pinnalle laittamista.

Kuvissa näkyvä vuoallinen pekonista jauheliha-perunalaatikkoa syntyi alla olevalla ohjeella.

Pekoninen jauheliha-perunalaatikko

900 g perunoita kuorittuna ja viipaloituna (eli kuorimaton paino on noin 1,2 kg)

400 g jauhelihaa  (minulla naudan 10%)

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

Mausteita jauhelihaseokseen: vajaa tl suolaa (miten suolaisesta tykkää?), mustapippuria myllystä rouheena, paprikajauhetta vähän vajaa 1 tl

170 g pekonia (hienonnettuna)

Tuhti munamaito: 5 dl maitoa + 3 munaa + suolaa vajaa1 tl + ripsaus paprikajauhetta

(lisäys 5.9.22. Joskus kun en halua ihan näin tuhtia munamaitoa, laitan maitoa tai kermaa 1-2 dl enemmän)

Valmistaminen:

Ruskista jauheliha ja kuullota sipulit seassa. Mausta seos ja siirrä odottamaan. Ruskista pekonit tai laita ne ilman ruskisttamista.

Laita puolet perunoista uunivuokaan, levitä jauhelihaseos ja puolet pekonista ja loput perunat päälimmäiseksi. Yhdistä munamaidon ainekset ja kaada vuokaan. Ripottele loput pekonit vuokaan. Kypsennä laatikkoa lähes 200 asteisessa uunissa alaosassa reilu tunti-puolitoista tuntia. Laita loppupuolella lämpöä tarpeen mukaan pienemmälle. Tarkista perunoiden kypsyys vuoan keskeltä haarukalla painaen.

IMG_20220411_193823.jpg

Huom!

Minä laitoin suolaa 1 tl jauhelihan sekaan ja toisen tl munamaitoon ja 170 g pakkauksen suolaista pekonia, niin meille oli hyvän passeli suola ruoassa, kun tykätään reilusuolaisesta. Vähempi suolaisesta ruoasta tykkäävät laittakaa vajaat tl suolaa, kuten laitoin ohjeeseen.                  

IMG_20220411_212715.jpg

Meillä tykätään tällaisesta perunalaatikosta, joten meillä tämä piisasi kanssasyöjän kanssa vain kahdelle aterialle. Pekonimäärä näyttää pienelle, kun tällä kertaa laitoin osan jauhelihaseoksen sekaan ruskistettuna. Usien laitan kaiken pekonin ruskistamatta kokonaisena tai hienonnettuna laatikon päälle.

Lisätty 5.9.22 kuvia

IMG_20220903_142435.jpgIMG_20220903_135915.jpg

Tämä on tehty samalla ohjeella, mutta koko määrä pekonia on laitettu hienonnettuna ruskistamatta laatikon pinnalle.

Täällä kuvia samalla ohjeella tehdystä laatikosta, mutta pekonit laitettu kokonaisina siivuina pinnalle ja perunan lisäksi käytin porkkanaa.