Tein lakkiaisiin ystävän pyynnöstä isomman määrän kylmäsavulohitahnaa/mössöä. He laittoivat tahnan ruisnappien päälle ja tarjosivat niitä yhtenä suolaisena kahvipöydässä. Samalla sain minäkin muutamalle aamulle herkkupäälystä voileipiin.
Käytin kalaksi kolmen eri valmistajan kylmäsavulohta ja kylläpä niissä olikin eroja. Niin hinnassa, kalan suolaisuudessa kuin rakenteessakin ja maussa.
Kirjoitan tämän ison määrän tännekkin muistiin, että löytyy itsellekkin jatkossa määrät. Ohjeella tehden tulee tahnasta oikein kalaisaa ja sitä tulee kaikkinensa noin 2,5 litraa. Minä en tykkää laittaa tahnaan kermavaahtoa, enkä majoneesia, joten käyttämäni tuorejuustot nostavat hintaa. Laitan tuonne alemmas laskelman ison määrän tahnasta.
Postauksen ihan loppuun laskin pienen määrän (= noin 3,5 dl) suhteet tahnalle.
HUOM! toiveesta tähän tahnaan ei laitettu tilliä ollenkaan, vaan jos siitä tykkää, niin silloin sitä kannattaa laittaa lisämauksi tai juustoksi käy yrttijuustokin.
Iso määrä kylmäsavulohitahnaa/mössöä (toiveesta tillitön versio ja tahna on myös laktoositon)
(ohjeella tehden tulee valmista oikein kalaisaa tahnaa noin 2,5 litraa)
7 pkt = 1060 g kylmäsavulohta (minulla oli 3 eri valmistajan kalaa)
400 g (= 2 pkt Valion Violaa) ruohosipulituorejuustoa
400 g (= 2 pkt Valion Violaa) kylmäsavutuorejuustoa
600 g (= 3 pkt Valion Violaa) maustamatonta tuorejuustoa
(eli juustoja käytin yhteensä 1,4 kg, mutta mitä tuorejuustoa käyttää voi vaihdella, myös yrttituorejuustoa käytän usein)
2 prk (= 360 g) laktoositonta creme fraichea
1 prk ( = 200 g) laktoositonta kermaviiliä
2 punttia ruohosipulia (toinen tahnaan hienonnettuna ja toinen pinnalle koristeeksi)
sitruunapippuria/mustapippuria
(jos haluaa lisäkirpakkuutta, niin lisää sitruunamehua oman maun mukaan pieni loraus)
kalan suolaisuudesta riippuen lisäsuolaa (minä en laittanut yhtään, kun osa kaloista oli todella suolaisia)
ja jos tykkäät tillistä, niin lisää vielä sitäkin hienonnettuna tahnaan
Valmistaminen
Hienonna kylmäsavulohi oikein pieneksi kuutioiksi...siis todella pieneksi hakkelukseksi (minä leikkasin ihan käsin veitsellä ja saksilla) Ota tuorejuustot kulhoon ja sekoita ne ensin yksistään tasaiseksi (minulla oli osa juustoista kevytversioita, ovat löysempiä, joten sekoittui helposti tasaiseksi. Käytin sähkövatkainta juustojen tasoittamiseen) Lisää juustojen sekaan hienonnettu kala ja ruohosipuli ja sekoita tasaiseksi. (ihan vaan kauhalla tms käsin). Lisää vasta sitten creme fraichea ja kermaviiliä tahnaan ja sekoita. Kato, ettei tahnasta tule liian löysää makuusi. Minä laitoin kaikki ohjeessa mainitut määrät. Mausta tahnaa oman maun mukaan. Säilytä tahna hyvin suojattuna mahdolisimman kylmässä osassa jääkaappia.
Tässä on koko määrä pakattuna 3 kpl 7,5 dl pakasterasioita ja tuo pieni jäi minulle herkuksi.
Paljonko meni rahaa tämän postauksen tahnan raaka-aineisiin. Ainekset on ostettu s-marketista.
- kylmäsavulohet 1060 g maksoivat yheteensä 40,43e (kallein kg-hinta 52,44, yhden valmistajan kg-hinta oli 32,60 ja kolmannen valmistajan kg-hinta oli reilu 38 e (tämä oli näemmä meidän kaupassa paljon halvempaa mitä netti kertoo?))
- tuorejuustot ja creme fraiche, kermaviili, ruohosipulit, mausteet maksoivat yhteensä 23,18e
Yhteensä tahnan raaka-aineet maksoivat 63,61e, jolloin 1 dl tahnan raaka-aineet maksoivat 2,55e
Jos olisin käyttänyt kalleinta savukalaa koko määrän, olisi tahnasta tullut vieläkin reilusti kalliimpaa.
Kertakaikkisen ihanalle maistui mössö taas pitkästä aikaa. Oma herkkuni on laittaa mössöä ihan vaan kuivahkon ruisleipäviipaleen päälle, jos ei saaristrolaisleipää ole saatavissa.
Kotimaisille uusille perunoille teen ens kerralla vastaavaa tahnaa, tosin paljon pienemmän määrän.
Laskin yllä olevan ison ohjeen perusteella tällaisen pienen määrän suhteiksi: kylmäsavulohta 150 g, tuorejuustoa 200 g, kermaviiliä tai creme fraichea noin 80 g (pientä määrää varten en kumpaakin osta, vaan käytän jompaa kumpaa) ja oman maun mukaan ruohosipulia, sipulin vihreitä varsia hienonnettuna tai muuta sipulia ja mausteita. Tästä tulee valmista tahnaa noin 3,5 dl
Kommentit