IMG_20210907_123615.jpg

Ja taas yksi omenapiirakka-ohje. Hieman muunneltuna K-ruoka-fi ohje.

Minä ladoin ohjeen mukaisesti omenat sikin sokin pieninä kasoina -> aika hidas tapa. Tokihan omenat voi latoa perinteiseen tapaan limittäin/suorina riveinä tai vaikkapa kuutioida ja vain ripotella pohjan päälle. Minä epäilin piirakan siistiä leikkautuvuutta, sillä en kuorinut kotimaisia omenoita, vaan sahateräisellä veitsellä piirakka leikkautui ihan siististi.

Minä tein piirakan alla olevalla ohjeella. Ohjeella ei tule mitenkään kauhean makeaa piirakkaa, joten sokerimäärää ei kannata enää vähentää. Toki pinnalle laitettavalla sokerimäärällä voi lisää säädellä piirakan makeutta.

Omenapiirakka (34x32 cm pellillinen)

Taikina:

4 isoa kananmunaa

3 dl sokeria (laitoin 1 dl fariinisokeria ja 2 dl hienoa sokeria)

150 g sulatettua voita

2 dl maitoa (tai omenamehua)

5½ dl vehnäjauhoja

3 tl  (=1 rkl) leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 kukkura tl jauhettua kardemummaa

Pinnalle:

(kotimaisia) omenoita

kanelia (1-1½ tl)

sokeria (2-3 rkl)

mantelirouhetta tai  lastuja  (noin ½ pientä pussillista)

Valmistaminen:

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi.

Lisää rasvasula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita taikina heti tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla (minä laitan 2 paperia päällekkäin) vuoratulle uunipannulle ja levitä ihan reunoille asti.

Pese omenat, (kuori?), poista siemenkota ja leikkaa omenat oikein ohuiksi lohkoiksi. Minä en kuorinut kotimaisia omenoita, vaikka kuoriosa tuntuukin hieman nahkealta valmiissa piirakassa.

Lado omenaviipaleet pohjan päälle sikin sokin tai suorina riveinä. Omenat voi myös kuutioida ja vain ripotella pohjan päälle.

Ripottele piirakan pinnalle oman maun mukaan kanelia ja sokeria.

(Ja pinnalle vielä mantelirouhetta tai –lastuja, jos niitä haluaa laittaa.)

Paista piirakkaa (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa 25-30 min.

IMG_20210907_102250.jpgIMG_20210907_102344.jpg

Mantelit voi jättää poiskin.

IMG_20210907_105606.jpg

IMG_20210907_105751.jpg

IMG_20210907_110737.jpg

Meille piirakka maistuu ilman lisukkeitakin, vaan eihän tällaista peruspiirakkaa kastike tai jätskipalanen huonommaksikaan tee.

IMG_20210908_140246.jpg

IMG_20210908_085509.jpg

Ei tämä poimuri kauhean vankkaa tekoa ole, vaan kestää sen minkä kestää. Eihän tuo kalliskaan ollut.

IMG_20210908_142936.jpg

Tälle illalle ja huomiselle päivälle näissä on tekemistä ja vielä kaydään poimimassa lisääkin omppuja.