CIMG4049.jpg

Joitakin päiviä sitten nanne tehnyt tällaista jauheliha-kaalikiusausta ja minähän iskin silmäni heti tähän ruokaan. Lomaviikko olikin hyvä aloitaa kaaliruoan valmistamisella, tosin meillehän ne maistuvat aina.

Meitin normaalista kaalilaatikosta tämä poikeaa vain siinä, ettei tässä ole ollenkaan riisiä. Teille jotka ette laita kaalilaatikkoon yleensä munamaitoa, on tässä isompi muutos.

Pieniä muutoksia ohjeeseen tein, vaan käykääs kurkkaamassa yllä olevan linkin takaa alkuperäinen ohje (Nanne kertoo löytäneensä ohjeen karppaus.info sivustolta)

CIMG4025.jpg

Minun jauheliha-kaalikiusaus valmistui seuraavasti...kuvassa yksinkertaisella ohjeella tehty ruokamäärä.

Jauheliha-kaalikiusaus

700 g keräkaalia (puhdistettuna)
400 g naudan jauhelihaa (17%)
1 iso keltasipuli

paprikajauhetta
ihan pieni ripsaus kurkumaa (väriä antamaan)
mustapippuria muutama rouhaisu myllystä

jauhettua valkopippuria
1 oikein pullea valkosipulin kynsi
suolaa

(siirappia pieni loraus)
voita kaalin ruskistamiseen

Munamaito:
3 isoa kananmunaa
2 dl ruokakermaa (tai koko nestemäärä maitoa)
2 dl maitoa

Päälle juustoraastetta (laitoin noin 2 dl...enemmänkin voi laittaa)

Leikkaa kaali oikein ohuiksi suikaleiksi ihan vaan veitsellä tai käytä apuna juustohöylää. Minä leikkasin veitsellä. Laita voita nokare isoon kattilaan ja humpsauta kaalit sinne kuullottumaan. Lisää sekaan suolaa. Anna kaalin pehmetä välillä sekoitellen noin 10 min.

Ruskista samanaikaisesti jauheliha + hienonnettu sipuli paistinpannulla oikein ruskeiksi. Toki nämäkin voisi laittaa samaan kattilaan kaalin kanssa, mutta minä halusin näihin kunnon paistopinnan antamaan lisämakua ruokaan. Enkä omista niin isoa paistinpannua, jotta siihen olisi mahtunut kaikki yhdellä kertaa sekä kaalit että jauheliha. Lisää kuuman jauhelihan sekaan mausteita.

Sekoita jauhelihaseos kattilaan kaalin sekaan ja maistele seosta jo tässäkin vaiheessa.

Kaada seos laakeaan uunivuokaan.

Sekoita munamaidon nesteet ja munat hyvin sekaisin ja kaada vuokaan. Sekoita vielä kaikkia aineksia vuoassa.

Mikäli haluat tarkistaa kypsän ruoan maun, ota vähän seosta esim. kahvikuppiin/mukiin, kypsennä mikrossa ja maistele. Minä maistelin kokonaisuutta ihan vaan raakana. Hieman kaipasin makeutta kiusauksen makuun, joten laitoin ihan pienen lorauksen siirappia ruokaan....meillä ruoan ei ollutkaan tarkoitus olla mitenkään erityisesti VHH.

Ripottele juustoraaste kiusauksen pinnalle tasaisesti.

Kypsennä kiusaus noin 175 asteisessa uunissa 40-50 min. (Minä paistelin aluksi puolisen tuntia 175 asteisessa uunissa ja nostin sitten hieman uunin lämpöä, jotta sain kunnon paistopinnan kiusaukseen.)

CIMG4032.jpg

Paprikafani kun olen, laitoin tähänkin sitä mausteeksi, joten ensi kerralla voisin jättää kurkuman vaikka kokonaan pois.

CIMG4035.jpg

Ilman juustoraastettakin meille maistuisi, mutta laitoin nyt kuitenkin sitä hieman kiusauksen pinnalle antamaan lisämakua ja saahan kiusaus vähän paremmin väriä juuston ansiosta.

CIMG4037.jpg

Kiusausvuoallinen hauduttuaan uunissa lähes 50 min.

Ehottomasti tehään toistekkin. Meillä kumpainenkin tykkäsi tästä paljon. Syötiin lisäkesalaatin ja puolukkasurvoksen kanssa.