Taas sain tehdä tuoretta leipää/sämpylöitä. Nyt tein vain pienellä alapuolella olevalla ohjeella. Tein samasta taikinasta pellillisen = 9 kpl leipäsiä ja yhden täytetyn juustoisen vuokaleivän (ei kauhean iso).
Jauhoja voi tässäkin taikinassa vaihdella ja tyhjennellä kaikki jauhonyssäkät näihin.
Pienet leipäset ja juustotäytteinen vuokaleipä
(9 leipästä/sämpylää ja 1 pienehkö vuokaleipä)
3 dl vettä ja 3 dl piimää (tai koko määrä vettä/maitoa/piimää)
25 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
5 dl hiivaleipäjauhoja
vehnäjauhoja -> pehmeä taikina
(noin ½ dl öljyä tai rasvasulaa)
Lämmitä vesi ja piimä haaleaksi. Lisää hiiva, suola ja sokeria ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
Lisää kaurahiutaleet ja hiivaleipäjauhot ja alusta taikina pehmeäksi vehnäjauhoilla. Lisää alustuksen aikana öljy, jos sitä haluaa laittaa…minä laitoin)
Kohota taikinaa noi 20 min lämpimässä vedottomassa paikassa peitettynä.
Leivo sämpylöiksi/leipäsiksi/leiviksi(täytetyiksi patongeiksi, leiviksi tms.
Kohota leivonnaiset peitettyinä.
Pistele leipäset haarukalla ja paista pienet kpl leivonnaiset 225 (voi olla hieman ylikin) asteisessa uunissa 10-15 min keskitasossa. Leipäset ovat littanoita, joten kypsyvät nopeasti.
Täytetty leipä/patonki tms isompi, paista 200 asteisessa uunissa 20 min -> muodosta ja koosta riippuen.
Tein ensin leipäset ja lopputaikinasta leivän. Leipäsiin voisi halutessaan tehdä muotilla keskelle reijän.
Hyvin kohonneet leipäset pistellään ennen paistoa
Koska leipäset ovat ohuehkoja, kypsyvät ne nopeasti ja ne kannattaa paistaa vähän kuumemmassa uunsissa mitä tavalliset isot pulleat sämpylät.
Raastoin goudajuuston kannikan leipään täytteeksi ja pinnalle.
Tätä kirpparilta ostettua vuokaa olen käyttänyt paljon, niin ruoanlaitossa kuin leivonnaisten paistossakin. Ei ollut turha ostos.
Kyllä tuore leipä vaan on hyvää.
Kommentit