Taas oli se aika vuodesta, että sain tehdä ystäväperheen tyttären tyttärelle (täytti 2 vuotta) täytekakun. Toiveesta tein taas perinteisen mansikka-banaani kermakakun. Perheen äiti laittoi ostamiaan koristeita kakun keskelle (viimeinen kuva). Minulta kakku lähti ekan kuvan mukaisena matkaan pakattuna ison kylmäalustan päälle muovilaatikkoon. Taidokkaasti oli kuski taasen matkan ajanut, kun kakku selvisi pitkän matkan ehyenä perille.
Kakussa on 8 munan pohja, tehty 0.7 ohjeella. perunajuhoja ja leivinjauhetta laitoin taikinaan. Pohjan tein jo keskiviikkona oman aikatauluni takia. Täytin kakun perjantaina ja kuorrutin ja koristelin lauantai aamuna. Täytteessä on kotimaisia pakastettuja mansikoita sulatettuna, paloiteltuna ja hyvin valutettuna lävikössä. Sekaan laitoin mansikkamarmeladia ja banaaninpalasia (tuossa 3 litran vuoassa olevassa täytteessä on 5 keskikokoista banaania). Täytteen makeus tulee marmeladista.
Kostutetun kakkulevyn reunaan laitan kermapursotuksen estämään marjatäytteen valumista. Tuon marjakerroksen päälle laitoin vielä kermavaahtoa ja sitten taas uusi kakku kerros. Täytevälejä kakkuun tuli 3.
Kakun täytteeseen ja ohueen murukerrokseen meni kermaa 6 dl. Käytän vispikermaa ja sokeroin sen miedosti. Täytetyn kakun päälle laitoin hupun isosta muovipussista (siis painan sen ihan kakkuun kiinni) ja kakku tekeentyi jääkaapissa yön yli.
La aamuna sitten kuorrutin kakun vispikermavaahdolla. Levitin ensin kermavaahtoa ohuen kerroksen pursotuksen alle. Pursotustyllinä käytin tällä kertaa lehtityllaa ja tähtityllaa. Tuo pyörivä alusta on kyllä hyvä. Mulla oleva on tämmöinen puinen halpisversio, mutta hyvin on asiansa ajanut.
Tähän kakkuun laitoin tarkoituksella reilut kermapursotukset. Toki reunan voisi ilman pursotuksiakin jättää ja vaikka kuvioida sitä johonkin suuntaan eri välineillä (esim lusikka, pieni lasta, pullasivellin, kuvioraappa, haarukka yms)
Mansikaksi kakun pinnalla päätyi kotimaiset mansikat ja karkkeja lisäkoristukseksi. Olin ostanyt kaikelta varalta vaaleanpunaisia/valkoisia karkkikoristeita, jos mansikat ovat kaikki menneet huonoksi jääkaapissa.
Minulta kakku lähti tämän näköisenä...
ja perheen äiti laittoi tuohon keskustaan ostamiaan lisäkoristeita.
Kakun koristelua varten (ja omaksi syömiseksi) ostin kotimaisia, Puolalaisia ja Hollantilaisia mansikoita testailumielessä. Hintaeron lisäksi oli kyllä iso ero niin maussa kuin rakenteessakin, Toki ovat eri lajikkeita. Hollantilaiset ja kotimaiset olivat kyllä hyvin saman oloisia, ainut ero oli makeudessa. Espanjalaisia ei sattunut tuolloin meidän kaupoissa missä kävin olemaan ollenkaan. Niitä ollaan aikaisempina vuosina syöty paljonkin.
Itelleni hieman yllätys oli, ettei maullisesti kotimaiset olleetkaan parhaita. Kotimaiset ovat etualalla tuo pieni 250 g rasia ja se maksoi 6 e. Maullisesti meillä vei Hollantilaiset voiton tällä kertaa. Kakkuun päätyi siitä huolimatta kotimaiset, että kaikki niitä söivät.
Kommentit