Vaikka viime viikolla tulikin kokeiltua monia uusia maustekakkuohjeita, säilyy tämä kakku ikuisesti suosikeissamme. Onneksi toinen kakku jää itselle ja toinen menee pyynnöstä joulukukkana ystäväperheelle.
 

CIMG0283-normal.jpg

Kyseessä on tietenkin mainio maustekakku.

Taka-alalla jo pakattuina olevat tiikerikakut menevät myös ystäville joulukukkina. Linkitykset eivät aina pelaa blogissani, siksi laitan molemmat ohjeet tähänkin postaukseen. ( yritän myös nyt lomalla ehtiä korjailemaa noita vanhoja linkityksiä millä ei pääse mihinkään... )

 

Mainio maustekakku

(Tällä ohjeella tulee kookas kakku, tarvitset vähintään 2 litran vuoan)

4 isoa munaa

2½ dl sokeria

200 g sulatettua + jäähdytettyä voita

1 dl siirappia (tummaa)

1 tl jauhettua neilikkaa

1½ tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

2 tl leivinjauhetta

4½ - 5 dl vehnäjauhoja (laitoin isomman määrän, koska munat olivat isoja)

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jäähtynyt rasva ja siirappi. Sekoita tasaiseksi nostellen, älä vatkaa. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat ainekset taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita kakkutaikina voideltuun + jauhotettuun vuokaan ja paista kakku noin 160 asteisessa uunissa kypsäksi... ( kypsymisaika 50-60 min) Nosta loppupuolella lämpöä jos värin takia tarvitsee (uunit paistavat kovin eri tavalla, vaikka lämpötila olisi laitetu samaksi)..... varo ettet paista kakkua liian kuivaksi. Kumoa vähän jäähtynyt kakku. Laita jäähtynyt kakku muovipussiin ja säilytä viileässä. Parhaimmillaan kakku on muutamien päivien päästä, kuten maustekakut konsanaan.

 

Tiikerikakku ( murotaikina)

(ohjeella tulee kookas kakku, tarvitset 2 litran vuoan)

250 g rasvaa

250 g sokeria

4 kpl munia

250 g vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

raitataikinaan 2 rkl tummaa kaakaota siivilöitynä + 2 rkl kermaa tai maitoa tai muuta nestettä

- vaahdota rasva + sokeri kuohkeaksi vaahdoksi

- lisää munia ja keskenään sekoitettuja kuivia aineksia vuorotellen -> tasainen taikina... saaa tehdä koneella/sähkövatkaimella tämänkin vaiheen

-  erota 1/3 vaaleasta taikinastasekoita  eri astiaan ja lisää siihen 2 rkl tummaa kaakaota siivilöitynä + 2 rkl maitoa/kermaa/muuta nestettä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi

- laita voideltuun, jauhotettuun vuokaan ensin vaaleaa taikinaa, sitten ruskea taikina ja taas vaaleaa taikinaa

- sekoita halutessasi hieman kerroksia haarukalla tai lusikalla nostellen (minä en sekoita juuri koskaan ja ihan kaunis kuvio tulee kakkuviipaleisiin). Tasoita kakun pinta ennen uuniin laittamista.

- paista kakku tavallisessa uunissa alimmalla tasolla ritilän päällä, jos teflon tms pinnoitettu vuoka,  paistolämpötila on vain + 150-160  astetta  noin tunnin verran, nosta kypsentämisen loppupuolella lämpöä jos pintavärin takia on tarvis. Tarkista kakun kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku + että kakussa on hyvä paistopinta. Kumoa vähän jäähtynyt kakku varovaisesti ja anna sen jäähtyä rauhassa.