IMG_20250402_095940_edit_45955116036531.

Herkkupulla-ohjeeseen törmäsin eräässä facen leivonta/ruokaryhmässä. Nopeatekoisuus, eikä mitään kummasempia aineita tarvita, olivat syyt miksi tämän heti tallensin itselleni kokeilua varten. 

Herkkupulla-ohje tuntui hämärästi tutulle, kunnes verratessani blogissani olevaa kaurapiirakka-ohjetta, huomasin tämän olevan hyvin samanoloista. Paitsi että tässä herkkupullassa on vaan puolikas pohjataikinaa, eikä kaurakuorrutusta mausteta kanelilla. Pohjan ohuus (kaikilla tekijjöilla eri kuvissa oli samanlainen ohut pohja, joten kait sen on tarkoitus olla tällainen?) mietitytti itseäni herkkupullaohjeessa, mutta päätin kokeilla ekalla kerralla ohjetta mitään siitä muuttamatta. Facen ryhmässä moni oli herkkupullaa jo tehnyt ja positiivisia kommentteja oli jätetty alkuperäisen postauksen laittaneelle.

IMG_20250402_095908_edit_45967357918141.

Pähkäilin mielessäni, että pääseekö tämä ohje blogiin asti? Päätin  kuitenkin laittaa, sillä minut äänestettiin muiden maistelijoiden toimesta kumoon. Minua hekkupullassa häiritsi sen suolaisuus ja makeus. Ohje on vanha, olisko sillon ollut erilaiset makumieltymykset, vai olenko ite niin vieraantunut yltiömakeasta. Ja minähän en uskonut ohjetta ekan kerran teon jälkeen, vaan tein toisen pikkasen muutetun ohjeen seuraaavana päivänä. Samat ihmiset maistelivat tätä sydänleivinpaperin päällä paistettua toista versiot. Minusta tämä toinen oli ehottomasti parempaa, mutta muiden mielestä maultaan eka oli parempaa.

GridArt_20250402_163958262.jpg

Herkkupulla

(Minulla pellin koko 34 x 37 cm. Ohjeella tehden tulee ohut pohja ja paljon kuorrutusta)

Pohjataikina

4 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl, mutta minulle se oli maistelussa ihan liikaa, toisella kertaa laitoin ½ tl ja sekin oli riittävästi)

1 tl jauhettua kardemummaa (laitoin kukkuran tl)

2 kananmunaa

2½ dl maitoa

1 dl voisulaa

Kuorrutus

1 ja 1/4 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 1½ dl, vaan on aika makeaa tällä määrällä tehtynä? Minä vähennän sokeria itsellemme tehdessä ens kerralla vieläkin tästä)

1½ dl voisulaa

4½ dl kaurahiutaleita (alkuperäisessä ohjeessa 3-4 dl)

Valmistaminen

Sekoita pohjan kuivat ainekset kulhossa. Sekoita taikinaan tulevat märät aineet toisessa kulhossa sekaisin ja yhdistä tämä seos sitten kuiviin aineisiin. Sekoita vaan sen verran, että taikina on tasiasta. Kaada leivinpaperin päälle pellille ja levitä tasaiseksi (pohja on ohut).

Sekoita kaikki kuorrutusaineet kulhossa ja levitä raakan pohjan päälle. Paista herkkupullaa noin 200 asteisessa uunissa keskitasossa 20-25 min tai kunnes on kullanruskea. (Tarkkaile paistumista jo 15 min jälkeen, uunit kun paistavat niin eri tavalla.) Anna herkkupullan jäähtyäees vähän  ja leikkaa halutun kokoisia paloja.

IMG_20250402_094509_edit_46026035772338.

Alla olevat 2 kuvaa ovat ekasta tekokerrastani. Silloin tein ihan alkuperäisen ohjeen mukaan. Ulkonäössä sydänleivinpaperin päällä olevalla ja tällä ei ole eroa, mutta maussa kylläkin.

IMG_20250401_165036_edit_46336198869615.

Pellillinen Herkkupullaa valmistuu nopeasti, kun ainekset vaan sekoitetaan, eikä paistoaikakaan ole pitkä.

IMG_20250401_194418_edit_46210099255497.

Sen verran makeaa tämä leivonnainen on, ettei kauhean isoja palasia kannata leikata.

Taidanpa joku päivä kokeilla tämän ohjeen tällä kaurapiirakan pohja-ohjeella ja tämän postauksen herkkupullan kuorrutuksella.