WP_20161111_002-001.jpg

Tätä kakkua on tullut tehtyä jo monta kertaa, mutta huomasin tämänkin ohjeen jääneen laittamatta blogiini. Vadelmaversiona ja mansikkaversiona olen tätä tehnyt ja kumpainenkin on hyvää...ehken vadelmafanina hippusen mieleisempää vadelmainen versio. Herukkaversiokaan ei ole pöllömpää, sitä olen kyläpaikassa saanut ja herukoiden kirpakkuus passaa suklaisen maun kanssa oikein passelisti yhteen.

Ohje on Tarulta. Ohje on muutoin sama, mutta käytin karhunvadelmien tilalla kotimaisia puutarhavadelmia ja laitoin paljon rouhittua suklaata suklaavaahdon päälle. Kiitos Tarulle ihanasta ohjeesta.

Mutakakku suklaavaahdolla ja vadelmilla

Mutakakku

200 g voita 

200 g tummaa suklaata 

4 kananmunaa 

2 dl sokeria 

2 ½ dl vehnäjauhoja 

ripsaus suolaa 

 

Valmistaminen

Voitele kunnolla pyöreä 24cm irtopohjavuoka. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata rasva kattilassa. Paloittele suklaa pieniksi ja lisää lämpimän voin sekaan ja anna niiden olla muutama minuutti ja sekoita sitten suklaa ja voi tasaiseksi seokseksi.... tarvittaessa lämmitä seosta vähän miedolla lämmöllä, jotta seos on tasaista. Jäähdytä seosta hieman. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen kunnolla ja lisää sitten sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja suola ja sekoita nämä taikinaan. Kaada vuokaan ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 14-15 minuuttia (kakku jää keskeltä raa'aksi ja taikina  höllyy vuoassa, mutta se kuuluu asiaan). Jäähdytä kakku kunnolla ja pidä sitä mielellään yön yli jääkaapissa hyvin suojattuna.

Irrota kakku vuoasta. Pyöräytä myös pohjapuolelta lastalla kakku irti vuoasta ja siirrä se sitten varovaisesti tarjoilulautaselle. Kun kakkuvuoka on voideltu kunnolla niin rasvainen kakku liukuu suht kivasti pois metalliselta pinnalta, kun työnnät kakun lautaselle (älä vaan käytä vuoassa leivinpaperia tms! Paperi jää kiinni pehmeään kakkuun .... Hups!  minä olen kyllä monasti laittanut pohjalle paperin, eikä ole koskaan ollut vaikeutta pohjan nostamisesta sen päältä ??)

Valmista suklaavaahto täytteeksi

2 dl vispikermaa 

noin 1 rkl sokeria

100 g tummaa suklaata (osa maitosuklaata, jos haluaa miedomman suklaakerman)

Lisäksi tarvitaan

suklaavaahdon pinnalle kotimaisia marjoja (esim. vadelmia, mansikoita, puna- ja mustaherukatkin käyvät)

Sulata suklaa mikrossa/kattilassa miedolla lämmöllä (tai vesihauteessa perinteiseen tapaan). Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi tai himan kylmemmäksikin. Vaahdota tällä aikaa kerma ja sokerit löysäksi vaahdoksi. Kun suklaa on sopivasti jäähtynyt lisää se parissa erässä kermavaahtoon vatkaten/sekoittaen .... tämä on se kriittisin vaihe, jos suklaan lisää kermaan liian lämpimänä, seos juoksettuu ja jos taas liian kylmänä, ei se oikein tahdo sekoittua.

(Minä sekoitan aina kaiken varalta pienen määrän kerrmavaahtoa suklaan sekaan tasaiseksi ja vasta sitten yhdistän sen lopun kermavaahdon kanssa.)

Levitä vaahto sitten heti mutakakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Minä laitan monasti rouhittua suklaata päälle ja laitan sen heti kostean suklaakerman päälle ja sitten kakku kylmään, jotta suklaakerma jähmettyy.

Marjat laitan suklaakerman päälle aina just ennen tarjoilua.

 

WP_20161111_004-001.jpg

Ei ole ollenkaan niin äklömakeaa mitä voisi kuvitella...