CIMG9923-normal.jpg

Lauantain lounaaksi valmistin tällaisen ateria...

Poronkäristyksen nesteeksi tulee yleensä laitettua vettä tai sitten lopuksi lorautan ruokakermaa pehmentämään makua. Tällä kertaa halusin laittaa olutta nesteeksi ja voi jukkra, kun käristys maistuikin hyvälle, vaikken edes tykkää poron lihasta...

Poronkäristys

(kahdelle)

270 g pussi oikeaa poronkäristyslihaa ( ei siis mitän riistakäristystä)

1 iso keltasipuli

n. 25 g voita

suolaa

5 kok.maustepippuria

1 laakerinlehti

n. 1 dl vettä

n. 2 dl olutta

Ruskista lihat reilussa määrässä voita. Lisää sipulilohkot mukaan kuullottumaan. Lisää nesteet ja mauste ja anna käristyksen kypsyä niin että liha tuntuu ihan pehmeältä.... lihoja on niin erilaisia. Minä annoin tämän hautua n. ½ tuntia ja kypsää oli... kypsymisen aikana lisäsin lorauksen olutta  ja kaikenkaikkiaan käytin sitä n. 2 dl.

Loppujen lopuksi yllättävän vähän maistui olut ruoassa.... ensi kerralla uskallan meille tehdessä laittaa nesteeksi pelkästään olutta ja jätän veden kokonaan pois.

CIMG9928-normal.jpg

Omaan annokseeni herneet asettautuivatkin sekamelskana annoksen päälle ja sokeroitu puolukasurvos on ihan must tällaisen ruoan kanssa. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, ei poronliharuoat kuulu yleensä lemppareihin, vaan tätä söin ihan mielelläni ja teen ehdottomasti uudemmankin kerran, nimenomaan tällaisena olutversiona.

Myös lisukkeena ollut porkkana-perunasose maistui oikein hyvin käristyksen kanssa.

Peruna-porkkanasose

3 isoa luomuporkkanaa kuorittuna

4 isoa perunaa kuorittuna

vettä

suolaa

täysmaitoa

(pippuria)

Laita pilkotut porkkanat kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Kun porkkanat ovat noin puolikypsiä, laita perunalohkot samaan kattilaan kypsymään. Kypsenna kasvikset ihan pehmeiksi. Kaada liemi pois kypsistä kasviksista ja soseuta kasvikset. Lisää keitinlientä ja/tai maitoa, kunnes saat halutun paksuisen soseen. Kuumenna sose ja mausta se mieleiseksi. Minä tarkistin vain suolaisuuden, enkä laittanut muutaa, koska käristyksessä oli jo niin reilusti voita ja muutakin makua.

CIMG9930-normal.jpg

Aterialle tehdyssä salaatissa oli ihan vaan lehtisalaattia, kurkkua, viinirypäleitä, säilykepersikkaa ja puunaista paprikaa.