CIMG7574-001.jpg

Mysi Lahtisen legendaarinen lihapata on aina lukeutunut lemppareihini. Se on vaan ollut nyt unohduksissa, kun kanssasyöjä ei niin kauheasti tykkää sinihomejuustosta. Olen toki tätä aikaisemminkin tehnyt, mutta  silloin laitoin vain ripsauksen auraa ja omaan annokseeni lautasella laitoin sitten juustoa enemmän. Lähes ohjeen mukaisen määrän laitoin ruokaamme juustoa, eikä sen mausta kukaan maininnut erityistä, joten uskaltaudun tekemään toistekkin ihan kunnolla sinihomejuustolle maistuvaa lihapataa. 

Minä otin ohjeen täältä.

Tein vain puolikkaan määrän alla olevasta ohjeesta.

Moskovanpata (Mysi Lahtisen tapaan)

1 kg naudan paistia (miniulla oli ulkopaistia)

3 keltasipulia

3 venäläistä suolakurkkua (eipä tainnut käyttämäni säilykekurkku olla tätä)

3 rkl voita

3 rkl hunajaa

rouhittua mustapippuria (2 tl?)

ripaus cayennepippuria

3 rkl vehnäjauhoja

4-5 dl voimakasta lihalientä

150 g aurajuustoa

240 g smetanaa

Valmistaminen:

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

CIMG7552.jpg

Tässä on lähdossä noin ½ kg naudan ulkopaistia tehty pataruoka kypsymään uuniin kahdeksi tunniksi.

CIMG7570.jpg

Noin puolentoista tunnin päästä katsoin ja maistelin pataruokaa ja lisäsin vähän kurkkuakin. Laitoin padan vielä uuniin reiluksi puoleksi tunniksi. MInä tein olosuhteiden pakosta lihapadan jo syöntiä edeltävänä päivänä valmiiksi ja laitoin vaan uuniin lämpiämään perunoiden kiehumisen ajaksi.

CIMG7580.jpg

Me söimme lihapataa perunoiden kanssa ja toisella kerralla keitin lisäkkeeksi riisiä. Hyvin passaa senkin kanssa.