IMG_20210209_173859.jpg

Vaikkakin ehdoton ykkönen meille on uppopaistetut lihapiirakat, tulee silti aika useinkin tehtyä uunissa paistettuja piirakoita. Meillä näitä ei vaan nimitetä lihapiirakoiksi. Kokeilin nyt tällaisia grahamversioita.

Kuvan piirakat valmistuivat alla olevalla ohjeella.

Lihapiirakat uunissa (grahamlihapiirakat)

(18-20 kpl ... minä tein vähän pienempiä 24 kpl)

Pohjataikina

6 dl nestettä (minä laitoin 3 dl maitoa ja 3 dl vettä)
1½ rkl sokeria tai loraus siirappia

2 tl suolaa (voisi olla hieman enemmän, toki riippuu täytteen suolaisuudesta)
2 pss kuivahiivaa á 11 g (tai 50 g tuorehiivaa)

4 dl grahamjauhoja (jos ei näitä halua laittaa, sitten tämäkin määrä vehnäjauhoja tai vaikkapa hiivaleipävehnäjauhoja)
noin 1 litra vehnäjauhoja (-> kunnes pehmeä hiivataikina)

100 g voisulaa (myös ruokaöljy käy, laita silloin suolaa ripsaus enemmän)

Täyte:
500 - 600 g jauhelihaa
2 kpl isoa keltasipulia
noin 4 dl kypsää puuroriisiä (eli raakana noin 1½ dl....tämä määrä ei ole niin nökön nuuka)

+ mausteita oman maun mukaan; suolaa, valkosipulia, paprikajauhetta, mustapippuria, maustepippuria, jauhelihamaustetta, (sinappia, ketsuppia) yms.

(Lisäksi tarvitaan sulkemisvaiheessa 1 kananmuna reunojen voiteluun)

Lisäksi tarvitaan voisulaa (ainakin 100 g) piirakoiden voiteluun paiston jälkeen.

Valmistaminen

Aloita tekemällä taikina. Lämmitä maito ja vesi hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi ja lisää joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Anna tekeytyä viitisen minuuttia. Lisää vähitellen vehnäjauhoja. Alustamisen loppuvaiheessa lisää voisula joukkoon. Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa (tai esim. lämmin vesihaude)

Keitä riisit. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet ja hämmennä vielä hetki. Sekoita kypsä riisi jauhelihan joukkoon ja maistele täytettä ja mausta vielä lisää tarvittaessa.

Jaa kohonnut taikina18-20 palaan. Pyöritä palat pyöreiksi palleroiksi.

Painele/kaulitse taikinapallot soikeiksi noin 0.5 cm paksuiksi ympyröiksi. Lisää toiselle puolelle pari-kolme kukkuraa ruokalusikallista (siis reilusti) täytettä, voitele reunat kananmunaseoksella tai vedellä ja nosta toinen taikinapuoli täytteen päälle. Painele reunat yhteen. (haarukalla, sormilla tai sopivan kokoisella teräväreunaisella kattilan kannella tai lautasen reunalla pyöräyttämällä). Toista sama jokaiselle pallerolle. Hieman homma nopeutuu, jos tekee sarjatyönä.

Anna valmiiden piiraiden kohota pellillä peitettyinä liinalla.

Paina kohonneeseen piirakkaan keskelle höyryreikä haarukalla.

Kypsennä piirakat  uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Voitele kypsät lihapiirakat heti voisulalla joka puolelta ja anna niiden levätä hetki, jotta ne pehmenevät.

IMG_20210209_153445.jpg

IMG_20210209_155438.jpg

IMG_20210209_173615.jpg

Me syötiin suurin osa piirakoista ihan tällaisenaan, ilman erillistä lisätäyttämistä.