IMG_20240612_130138_edit_134002803574871

Aika usein tulee hätävarasyötäväksi/ainekseksi ruoanlaittoon nykysellään ostettua kypsiä Vuolu tuotteita (Eikä oo maksettu mainos). Meillä suosituin on possun savupaisti, mutta myös eri tavoin maustetut broileri/kanaversiot menevät.

IMG_20240611_174448_edit_134136705270549

Nyt possun savupaistiviipaleista valmistui jonkin sortin kiusaustyyppinen laatikkoruoka. Tällä kertaa laitoin kiusaukseen myös juutoraastetta, niin sain käytettyä pois yhden todella pehmeän juustopalan, minkä leikkaaminen ei oikein onnistunut minkäänlaisella höylällä siististi siivuiksi.

Ohjeella tehden ei tule kovin kosteaa, nestepitoista, koska me ei tykätä sellaisesta. Mehevää tämä kuitenkin oli.

Postauksen kiusaus valmistui alla olevalla ohjeella.

Possun savupaisti-perunakiusaus

(meillä oli nälkäistä porukkaa syömässä ja tästä määrästä söi vain 3 ruokailijaa… pitäs kyllä piisata useammalle)

loraus öljyä tai muuta rasvaa

200 g possun savupaisti (Atria)

1 iso keltasipuli hienonnettuna

1 iso porkkana karkeana raasteena

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

mustapippuria myllystä monta kierrosta

paprikajauhetta (aluksi reilu ½ tl)

suolaa (aluksi reilu ½ tl)

8 oikein isoa perunaa kuorittuna ja suikaloituna (käytin yleisperunaa)

noin 3 dl juustoraastetta (= 150 g)

2½ - 3 dl ruokakermaa (minulla maustamaton 15%, mutta myös maustetut käyvät) + tilkka purkkien huuhteluvettä

Valmistaminen

(Halutessasi leikkele pakkauksen lihaviipaleita pienemmiksi…minä leikkasin)

Freesaa hienonnettu sipuli paistinpannulla rasvassa pehmeäksi, lisää pannulle liha, porkkanaraaste sekä mausteita ja anna seoksen vielä kuumentua noin 5 min. Maistele seosta.

Laita puolet huuhdotuista perunasuikaleista laakean uunivuoan pohjalle, kaada lihaseos vuokaan ja levitä tasaiseksi. Lisää puolet juustoraasteesta sekä päällimmäiseksi loput perunat ja loput juustoraasteet. Ripottele pinnalle vielä vähän mausteita ja kaada nesteet vuokaan. Kypsennä kiusausta (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kun kiusaus on kypsynyt puoli tuntia, painele päällimmäistä perunakerrosta vähän alaspäin, niin että sekin kostuu  kunnolla. Tarkista perunoiden kypsyys vuoan keskeltä. Varo paistamasta kiusausta turhan kuivaksi ja tummaksi.

Minä paistan kiusaukset ilman kantta, mutta tokihan pintaruskistumisen jälkeen voi laittaa folion/kannen päälle.

IMG_20240611_175723_edit_106961388063519

Kiusaus menossa uuniin.

IMG_20240611_191441_edit_134041306321991

Noin tunnin ilman foliota/kantta uunissa kypsynyt kiusaus. Minä tein kiusauksen valmiiksi jo edellisenä iltana, koska oli kiirus aamupäivä menoineen. Syöntipäivänä vaan lämmitin kiusauksen pikaisesti mikrossa. Juu-u, me käytetään mikroa paljonkin ruokien lämmitykseen.