Olen aina ihastellut teidän muutamien kakkutaitureiden tekemiä MMF kuorrutteisia kakkuja. Muutamia kertoja vuosien varrella olen tällä Sekasoppa Marien ohjeella tehnyt sitä....sen kummemmin siitä innostumatta.  Pionilla olen myös ihastellut MMF kuorrutteisia kakkuja ja selkeitä vaahtokarkkimassan valmistusohjeita. Ainesuhteet omaan ohjeeseeni otinkin Pionin ohjeesta.

Sattuneesta syystä rupesin joitakin viikkoja sitten tekemään MMF massaa. Käytin siihen ystävänpäivän lahjaksi saamiani puna-valkoisia sydämen mallisia vaahtokarkkeja ja mansikkatomusokeria. Olin ihan myyty tälle seokselle!

Tällaisella ohjeella minä nykyisin vaahtokarkkimassan teen....

Vaahtokarkkimassa
 
MMF = Marshmallow fondant
 
200 g vaahtokarkkeja
½ dl vettä
n. 600g tomusokeria
öljyä astian voiteluun
(elintarvikevärejä)
 
 1. Voitele öljyllä mikroaaltouuniin passaava kulho ja lusikka sekoittamista varten
 2. Laita vaahtokarkit kulhoon ja kaada vesi päälle.
 3. Lämmitä seosta mikrossa täydellä teholla 20 - 30 sekuntia kerralla ja sekoita aina välillä seosta lusikalla. Jatka seoksen lämmittämistä jaksoissa, välillä sekoittaen, kunnes massa on ihan tasaista.
 4. Sekoita massaan siivilöityä tomusokeria ja sekoita tasaiseksi…. aluksi lusikalla tai vaikkapa sähkövatkaimen vatkainosalla käsikäyttöisesti. Kun massa alkaa olla sakeaa, sekoita käsin tasaiseksi. Lisää tomusokeria pienissä erissä. Massa on valmista kun se irtoaa kulhosta. Mikäli massa tarttuu käteen, voi käteen sipaista öljyä.
 5. Kun massa on koossapysyvää, kulhosta irtoavaa, laita se tomusokeria päälle kelmuun/muovipussiin ja vielä tomusokeria päälle. Kääri massa tiiviisti ja laita se tekeytymään/vetäytymään jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään. Tämä seisottamisvaihe on tärkeä, jotta massa/koristeet eivät kutistuisi/vetäytyisi kasaan, kun niitä rupeaa työstämään.
 6. Kun rupeat käyttämään massaa, lämmitä sitä ensin muutama sekunti mikrossa ja sekoita massa sitten tasaiseksi käsin (tarvittaessa käytä siivilöityä tomusokeria apuna).... mikäli kuitenkin massa on helposti käsiteltävää, tasaista ja kaulitsiminen onnistuu ilman mikrotusta, on tämä vaihe tarpeeton.( tällaisiakin kertoja teossa on ollut)
 7. Kaulitse massa n. 3 mm paksuiseksi levyksi ja kuorruta sillä kakku tai käärötorttu joko kokonaan tai laita MMF vain kakun päälle ja reunoille vaikkapa kermavaahtopursotukset.
 8. Jotta MMF pehmenee kakun päällä helposti leikattavaksi, laita sen alle kerros kermavaahtoa. Laita MMF kuorrutus kakkuun vähintään 4-5 tuntia ennen tarjoilua…. jotkut suosittelevat jopa 10 tuntia. MMF säilyy hyvänä kermakerroksen päällä jopa useita päiviä…..
 9. Vaahtokarkkimassaa voidaan värjätä elintarvikeväreillä erivärisiksi….. tee tällöin valkoisista vaahtokarkeista massa, jotta ei tule väriyllätyksiä. Värjää massa joko tekovaiheessa sokerin lisäyksen yhteydessä tai myös valmiin massan voi värjätä…. kätevää silloin, jos tarvitsee montaa eriväristä massaa.
 10. Myös värilliset (maku) tomusokerit käyvät hyvin massaan. Esim. valko-vaaleanpunaisista vaahtokarkeista tehty massa + mansikkatomusokeri = hempeän punainen massa ilman väriaineita.
 11. MMF sopii myös erilaisten koristeiden valmistamiseen (imevät helposti kosteutta, joten ne kannattaa laittaa kakkuun mahdollisimman lähellä tarjoilua)
 12. Massan maustamiseen voi käyttää myös erilaisia esansseja tai veden tilalle voi laittaa makuun sopivaa likööriä.
 13. Massa säilyy hyvänä jopa 2 viikkoa.
 14. Tällä ohjeella tehty vaahtokarkkikuorrutus riittää oikein hyvin n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun, niin että MMF tulee koko kakun kuorrutukseksi…. pieniä paloja jää koristeiden tekoon.

Kannattaa varoa ettei kuumenna vaahtokarkki-vesiseosta turhan kauan... sen verran vaan että sekoittamalla saa tasaisesn seoksen.

Minä sekoitan tomusokerin seoksen ollessa kulhossa...ensin lusikalla tms ja vasta sitten laitan käden seokseen. Eikä yhtään sotkuiselta ole tuntunut tekeminen. Valmis massa sokeroidulle kelmulle/muovipussiin ja tekeytymään...

Merja ohjeessaan kertoo laittavansa vaahtokarkkimassan kakun päälle heti tuoreeltaan, ilman tekeytymisvaihetta.... enpäs ole tätä vielä kokeillut.... tästä pääset lukemaan Merjan kirjoittamaa ohjetta.

Oottekos pakastaneet massaa? Minä pakastin kokeilumielessä pienen kakun missä oli MMF kerman päälle asennettuna koko kakussa. Kakun sulattamisen jälkeen en huomannut mitään eroa????