Enpä olisi uskonut tämän päivän koittavan, jotta minä vapaaehtoisesti teen kotona kaalilaatikkoa ilman munamaitoa tai kermapehmennystä.... olen ollut niin vannoutunut munamaitokaalilaatikon puolestapuhuja. Muutama viikko sitten päätin kuitenkin valmistaa tällaista "paistettua kaalipataa"  mitä jotkut kaalilaatikoksikin nimittävät

Kaalilaatikko

1.3 kg valkokaalia ( 1 iso varhaiskaali)

rasvaa ruskistamiseen

600 g jauhelihaa ( tulee aika lihaisaa laatikkoa, vähemmänkin lihaa voisi laittaa)

1 lihaliemikuutio

n. 1 tl suolaa

1½ tl aromat-seosta

2½ tl meiramia

1 rkl soijakastiketta

1½ tl paprikajauhetta

mustapippuria myllystä ainakin 5 kierrosta

3/4 dl siirappia  ( tai vähän enemmän, mikäli tykkäät makeasta kaalilaatikosta)

2 dl pakastesipulikuutioita

1 dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen n. 3 dl -> keitettyä riisiä n. 3 dl

2-3 dl vettä

pinnalle: 2-3 rkl korppujauhoja ( ei välttämätön )

Hienonna valkokaali ja ruskista/kypsennä sitä isossa paistokasarissa kannen alla, välillä sekoitellen. Varo ettei varhaiskaali katoa kokonaan! Minä hauduttelin n. 10 min. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa lihaliemellä maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha ja sipulikuutiot. Lisää hautuneen kaalin sekaan kaikki aineet; liha+sipuli, mausteet, keitetty riisi ( jos näissä vielä vettä, lisää sekin) ja vesi sekaan, sekoittele sekaisin ja maistele seosta. Lisää mausteita tarvittaessa. Huomioi kuitenkin, että maku tiivistyy paistovaiheessa. Kaada seos uunivuokaan, ripotttele korppujauhot pinnalle  ja kysennä laatikkoa 200- 225 asteisessa uunissa 30 - 40 minuuttia.

Saatanpa tehdä toistekkin tälläistakin kaalilaatikkoa...

Jos nyt kuitenkin sitten tykkäät enemmän muna-maitoisesta kaalilaatikosta, löydät ohjeen täältä  ja kermaisen kaalilaatikon ohje täällä.