IMG_20240420_195646_edit_288769483687237

Olen lähiaikoina tehnyt tuulihattuja  3 erää ja niitä  on syöty niin makeilla kuin suolaisillakin täytteillä. Nyt pitää pitää vähän taukoa ja loput pohjat saavat olla pakastimessa muutaman viikon, niin taas maistuvat sitten porukoille.

Aikoinaan töissä ollessa tehtiin oppilaiden kanssa paljonkin tuulihattuja myyntiin, mutta nyt kotioloissa ei näitä ole kovin usein tullut tehtyä. Blogiarkistosta ei löydy edes ohjetta tänne laitettuna, joten nyt tulee sekin asia korjattua.

Ohjeita netistä löytyy monenmoisia. Mullakin oli tarkoitus kokeilla muutamaa eri ohjetta, mutta olenkin tehnyt kaikki samalla ohjeella hieman suhteita muuttaen (mitä ohjetta olen siis aina käyttänyt). Jauho- ja munamäärät laitan ohjeeseen g, koska niiden määrillä on merkittävä osuus tuulihattupohjien onnistumiseen. Ite oon tottunut laittamaan tuulihattuihin veden nesteeksi, vaikka maailmalla käytetään myös maitoa/puoleksi maitoa nesteenä.

Tämän postauksen kuvat ovat kahdesta eri tekokerrasta, missä on siis pikkasen eri suhteet taikinassa, siksi tuulihatut ovat niin eri näköisiä.

IMG_20240419_153625_edit_216293185375301

Tämän postauksen tuulihatut on tehty alla olevalla taikinaohjeella. Täytemääriä en tähän laita, niitä voi tsekata muilta sivuilta... esim Valion tai Kinuskikissan sivuilla on paljon eri täytevaihtoehtoja niin suolaisiin kuin makeisiinkin täytteisiin.

Tuulihatut

(kokeilematta jäi lisätä ripsaus suolaa taikinaan ja makeisiin myös sokeria/vaniljasokeria antamaan lisämakua….ensi kerralla sitten)

Pohjataikina

100 g voita

2 dl vettä

100 g vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

3 kananmunaa (jokaisen munan kuoreton paino oli 58 g)

Valmistaminen

Mittaa teräskattilaan vesi ja voi ja kiehauta seos kiehuvaksi, niin että rasva on kokonaan sulanut.

Nosta kattila pois kuumalta levyltä.

Mittaa jauhot eri astiaan ja humpsauta ne yhdellä kertaa kiehuvaan vesi-rasvaseokseen ja sekoita seosta voimakkaasti, kunnes seos on tasaista ja irtoaa kattilan reunoista. (Minä teen sekoittamisvaiheen jämäkällä muovisella haarukkavatkaimella, mutta lasta/kauha käy myös.)

Siirrä kattila takaisin kuumalle levylle ja koko ajan pohjaa myöten sekoittaen kypsennä jauhoja noin ½ minuuttia miedolla lämmöllä.

Jäähdytä seos kylmäksi (tai ainakin haaleaksi). Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kattila astiaan missä on kylmää vettä.

Lisää munat yksitellen kattilassa olevaan taikinaan vatkaten (sähkövatkaimella tai jos haluaa käyttää yleiskonetta melavatkaimella) reilusti aina välillä. 1 ja 2 munan voi lisätä aika ripeästi, sillä seos on vielä sen verran paksua, ettei sitä vatkailemaan oikein pysty. Kolmannen munan lisäämisen jälkeen vatkaa taikinaa vähän aikaa (aikaa ei kellosta tullut katottua, mutta laskin hiljaa mielessä 80 ja sen ajan vatkasin)

Nostele taikina pellille kekoina kahdella lusikalla. Tee mahdollisimman sileät keot kts postauksen kuvia. Tai pursota (suoraan ylhäältä päin tai kiepauttaen kekomaiseksi) taikinasta esim tähtityllalla kekoja/ruusukkeita pellille. Tuulihatut kohoavat noin kaksinkertaisiksi uunissa. Älä täytä peltiä liian täyteen. 

Paista tuulihattupohjia 200 - vähän yli 200 asteisessa uunissa keskitasossa 20-30 min uunista ja tuulihattujen koosta riippuen. Älä aukaise uuniluukkua paiston alussa....ainakaan 20 minuuttiin, etteivät tuulihatut lätsähdä. Kypsä tuulihattu on kevyt, hyvä paistopinta pinnalla ja pohjassa. Jos otat ne liian aikaisin pois uunista, ne helposti lätsähtävät jäähtyessään. Anna tuulihattujen jäähtyä täysin kylmiksi ennen täyttämistä.

Tuulihatut voidaan myös pakastaa. Minä laitan ne kertakäyttölautaselle ja muovipussiin. Sulavat huonenlämmössä nopsaan, muovipussi pois päältä sulatuksen ajaksi. Jotkut pikasulattavat tuulihatut uunissa.

Pursota tai lusikoi haluttu täyte jäähtyneisiin tuulihattupohjiin.

Sileän täytteen voi pursottaa tuulihattuun pienellä tyllalla tai leikkata pienen kannen irti tuulihatusta (hattu voi jäädä kiinni yhdestä reunasta), täyte pohjaosaan ja kansi päälle.

Halutessaan makeita tuulihattuja voi vielä koristella pinnaltaan esim siivuilöimällä tomusokeria, kaakaojauhetta tai pursottamalla/spritsaamalla sulatettua suklaata tai sokeri-vesikuorrutuksia (värjättyjä) niiden pinnalle.

IMG_20240419_153713_edit_216277879597650

Jauhojen pitää imeä rasva-vesiseos kokonaan, eikä rasva saa erottua. Mittaamiset kannattaa tehdä huolella.

GridArt_20240426_192047817.jpg

Minä jäähdytän vesi-jauho-voiseosken aina ihan kylmäksi ja vasta sitten rupean lisäämään kananmunat. Kaikissa netin ohjeissa ei käsketä jäähdyttää seosta ollenkaan. Ekan ja toisen munan voi laittaa aika nopsaan ja vain sekoittaa taikinaan (koska taikina on siis niin jämäkkää tässä vaiheessa), kolmannen munan lisäämisen jälkeen taikina on sen verran löysää, että sitä pystyy jo vatkaamaan. Käytettävien munien koolla on ratkaiseva vaikutus taikinaan.

GridArt_20240426_192136437.jpg

Valmista taikinaa kannattaa ihan kunnolla vatkata vähän aikaa. (Mitä se nyt sitten tarkoittaakaan? Minä vatkasin sähkövatkaimella sen aikaa, kun norminopeudella laskin mielessäni 80.... aikaa ei kellosta tullut katottua.)

Vanhoissa ohjeissa varoteltiin, ettei tuulihattutaikinaa sais vatkata koneella, mutta sen asian olen kyllä jo unohtanut vuosikymmeniä sitten.

GridArt_20240428_084045850.jpg

Osasta taikinaa nostelin lusikoilla yhteinäisiä kasoja (2 lusikkaa ja liuuttaa taikinan mahdollisimman tasaisena kasana paperin päälle pellille, ei teräviä huippuja. Jos niitä tulee, kannattaa niitä tasoittaa lusikalla) ja osan pursotin pienemmiksi tuulihatuiksi suolaista täytettä varten. Noin kaksinkertaiseksi pitäisi tuulihatun kohota uunissa.

IMG_20240427_121523_edit_256982801010196

Aika isoja tuli noista pursotetuistakin, mutta tarkoitus onkin ihan aukaista ne ja laittaa täyte sisään, en siis pursota täytettä näihin tyllalla. Etualalla oleva tyllä on se millä pursotin taikinan ruusukkeiksi. Tämän kuvan kaikki pohjat on tehty yksinkertaisesta taikinasta -> 9 isoa ja pieniä 20 kpl.

IMG_20240427_133308_edit_256786612191885

Hyvin nousivat ontoksi, eikä sisus jäänyt kosteaksi, kuten taikinassa mihin laitoin vähän enemmän jauhoja. Nämä alempien kuvien tuulihatut on siis tehty just tuolla ohjeen määrillä.

IMG_20240419_195721_edit_215537820527099

Ekan erän lusikoilla nostellut pohjat valmiina. Yllättävän kauan ja kuumassa uunissa sain paistaa. Monissa ohjeissa on paistolämpötilana 200, vaan jostain syystä minun uunissa se oli turhan alhainen. Nätimpiä tuli, kun nostin hieman paistolämpötilaa. Nämäkin pohjat nousivat hyvin, mutta jo tekovaiheessa tunsin,että taikina oli hieman liian jämäkkää (jauhoja 120 g), mutta en uskonut omaa näppituntumaani. Kun taikina on turhan jämäkkää, tahtoovat pohjat jäädä kosteiksi sisältä, vaikka nousevatkin hyvin. Toisaalta taas, jos taikina on liian löysää, eivät tuulihatut jaksa nousta uunissa.

IMG_20240420_195211_edit_288928876155978

Näissä makeissa tuulihatuissa on täytteenä sipaisu mansikkahilloa pohjalla, rahka-kermavahtoseosta, säilykepersikoita ja mansikoita, mansikoiden päälle ennen kannen laittoa siivilöin vähän tomusokeria.

IMG_20240420_195627_edit_288809967492898

Hyviä olivat nämä ekankin tekokerran tuulihatut. Oma lenppari on, noilla samoilla täytteillä, mutta pohjalle hillon tilalle sipaisu sitruunatahnaa/curdia.

IMG_20240427_180938_edit_277999291737960

Suolaiset tuulihatut saivat sisään pippurikinkku-tuorejuusto-emmentaljuusto-kurkku-suolakurkku-paprika-persilja-kevätsipuli-mauste täytteen. Tykkään laittaa pienen salaatinlehden pohjalle, niin vaikka täyte olisi kosteampaakin, ei pohja kostu niin helpolla ja tokihan se myös on ulkonäöllinen asia.

IMG_20240427_181910_edit_277971823213283

IMG_20240427_184200_edit_277857604376295

Näissä makeissa tuulihatuissa on täytteenä kermavaahtoa, banaania, liköörillä (käytin karpalolikööriä kun ei muuta sattunut olemaan) marinoituja mansikoita (espanjalaisia) ja pinnalla vaan tomusokeria. Näihinkin sopis oikein hyvin vaikka valkosuklaaspritsaukset pinnalle.

Maullisesti mulla oli tarkoitus ripsauttaa näiden tuulihattujen pohjataikinaan suolaa ja sokeria, mutta unohdin asian teon hötäkässä. Se kokeilu jää vielä uuteen kertaan.

IMG_20240427_184810_edit_277788553823769

Makoisia olivat nämäkin kahvin kanssa.

Tällaisia isohkoja tulee ohjeella 15-18 kpl, vaan olen tehnyt niinkin pieniä pursottamalla, että taikinasta tuli lähes 60 kpl pieniä juustomassalla täytettyjä tuulihattuja.