CIMG0470-001.jpg

Jotta kuvan mukaiseen iltapalaan päästiin, saikin siihen tehdä aika paljon hommeleita...

Siskon porukat olivat tulossa kyläilemäään, joten päätin tehdä pitkästä aikaa kotitekoista kebabia. Erään ohjeen olin ottanut jemmaan aikoen kokeilla sitä joskus. Ohje löytyy mättömestarin sivuilta....( nyt ei linkitys jostain syystä toimi, vaan ohje löytyy www.mättömestari.fi  sivustolta ja sieltä ruokaohjeet ja sitten kebab)  Muutenkin noihin sivuihin kannatta tutustua. Minä ainakin olen löytänyt sieltä paljon lueskeltavaa... Joitakin pieniä muutoksia ohjeeseen tein, joten alla ohje kuvineen miten minä tuon 2 kg:n kebabpötkylän tein.

Kebabliha

2 kg naudan paistijauhelihaa

45 g aromat maustesuolaa

7 g mustapippurirouhetta

1 rkl sipulijauhetta

1 rkl paprikajauhetta

2 tl valkosipulijauhetta

2 tl kuivattua oreganoa

(1 tl juustokuminaa eli jeeraa....tätä en laittanut ollenkaan)

½ tl cayennepippuria

3 rkl perunajauhoja

(+ lisäsin poppamiehen savuchilikastiketta ja chipotle garlic seosta ripsaukset....koska vähensin alkuperäisen ohjeen cayennepipppurimäärää ja jätin pois kokonaan chilijauheen)

Valmistaminen

Laita jauheliha vatkautumaan yleiskoneeseen.

Mittaa sinä aikana kaikki mausteet.

Sekoita kuivat mausteet ja perunajauho yhteen ja lisää ne heti jauhelihaseoksen sekaan sekoittumaan. Jauhelihan rakenteen pitää muuttua tiiviimmäksi vatkauksen aikana. Pienemmän määrän voi tehdä vaikka sähkövatkaimellakin. Minä annoin kerrankin koneen tehdä työnsä ihan pidemmän kaavan mukaan....lämmetessään lihan rakenne myös tiivistyy paremmin. Minulla liha vatkautui koneessa noin 40 min....välillä sitä lastalla reunoilta keräilin keskustaa kohden. Kun seos alkaa olla ok, ota siitä pieni palanen ja kypsennä mikrossa ja maistele....toki maku muuttuu, kun kebabpötkylä tekeytyy jääkaapissa paiston jälkeen. Minä lisäsin noita poppamiehen mausteita, kun niitä nyt on kaapeissamme reilusti käytettäviksi. Alkuperäisestä ohjeesta olen vähentänyt tulisuutta, vaan te jotka tykkäätte tulisemmasta lisätkää makuja.

Muotoile jauhelihasta tiivis pötkylä. Kaikki ilmakuplat/välit mahdollisimman tarkkaan pois. Tykkään tehdä tämän vaiheen nykysellään leivinpaperin sisällä....kts kuva. Tee pötkylästä sen pituinen, jotta se mahtuu uunipellille.

Siirrä tasainen pötkylä leivinpaaperilta alumiinifolion päälle ja kääri se mahdollisimman tiiviiksi paketiksi. Laita vielä toinen tai jopa kolmaskin kerros foliota pötkylän päälle.

Laita pötkyläpaketti uunipellille tai ritilän päälle pötkylä ja alle uunipelti.

Jos käytät lämpömittaria, laita se lihaan.... minä laitoin varmuudelta kaksikin ja vielä kolmannella mittasin valmiista pötköstä... Toki kebabpötkylän kypsyyden voi päätellä ihan paistoajastakin.

Kypsennä kebabpötkylä 100 asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää vähintään 80 astetta... minulla hurahti kypsemmäksikin, vaan eipä tuo haitannut. Mittarit näyttivät noin 90 astetta... sammuta uuni ja anna lihan olla vielä jälkilämmössä puolisen tuntia. Minulla liha oli uunissa noin 5 tuntia + ½ tuntia jälkilämmöllä.

Jos et käytä lihassa lämpömittaria, kypsennä kebabpötkylää vähintään 5 tuntia + ½ tuntia jälkilämmössä.

Kun liha on kypsynyt uunin jälkilämmössä tuon ½ tuntia, ota se jäähtymään huoneen lämpöön. Kuivaa sitten lihan pinta ja siirrä se puhtaaseen folioon ja laita tekeytymään jääkaappiin väh 12 tunniksi.

Leikkaa tekeytyneestä lihasta juustohöylällä ohuita pitkiä siivuja. leikkaaminen onnistui oikein hyvin. Ohjeessa käytettävän perunajauhon pitäisi edistää koossapysymistä, tosin ilman sitäkin olen onnistuneesti tehnyt koossa pysyvää kebabia...tiedä sitten...

HUOM! ei kannata huolestua, kun kebablihan väri on punertavaa keskiosasta/sieltä täältä. On kyse lihan väriaineista. Liha on varmasti kypsää, kun olet kypsentänyt sen ohjeen mukaisesti. Mikäli et käytä kaikkea lihaa heti tuoreeltaan, pakkaa leikattu liha esim. annospusseihin ja pakasta.  Olen myös tehnyt niin että olen pakastanut kebabpötkylän  paloina ja leikannut hieman kohmeisesta lihasta ohuita lastuja.

Ennen nauttimista kebablihan voi joko ihan vaan sulattaa/lämmitä uunissa/grillivastuksen alla (250 astetta 3-4 min, välillä kerran sekoittaen) tai mikrossa tai paistaa pannulla rasvassa (voita tai öljyä....mulla tietty voit, kuten minä tein. Ja voi pohjat, kun kebab muuttuikin vielä enemmän edukseen.

 

CIMG0353.jpg

Pötkylän muotoilin leivinpaperin sisällä ja kiepsautin folion päälle....toki pötkylän voi muotoilla käsin tuossa folion päälläkin...

CIMG0356.jpg

CIMG0358.jpg

CIMG0360.jpg

Pötkylä menossa puhtaaseen folioon ( tai leinpaperiin, jos olet sitä mieltä ettei folio saa ottaa kiinni ruokaan) ja tekeytymään kylmään seuraavaan päivään.

CIMG0449.jpg

Tuota lihan punertavaa väriä ei siis kannata huolestus, liha on taatusti kypsää. Hyvin leikkautui juustohöylällä. Loppuosan leikkasin veitsellä poikittaissuunnassa pienemmiksi siivuiksi.

CIMG0451.jpg

Tällä vadilla on noin puolet tuosta pötkylästä leikattuna ja liha vielä paistamattomana....

CIMG0461.jpg

ja pannulla voissa pienissä erissä paistetuna. Tässä vaiheessa yks jos toinenkin halusi jo maistella tuotosta.Piastellessani lihoja kuumalla pannulla pienissä erissä, kävi kanssasyöjäkin kyselemässä, jotta aionko kutsus naapuritkin syömään....noh, lihasta ei jäänyt yhtään, kun miehet oikein urakalla sitä söivät.

CIMG0463.jpg

Ekalla kerralla söimme kebabia ihan vaan tortillojen välissä...tortillalättyjä en tehny ite, sillä en ole oikein hyvää ohjetta niille löytänyt. Oliskos vinkkejä?

Lisukkeeksi kebablihan kaveriksi olin varannut vihreää salaattia, kurkku-ja paparikakuutioita, hienonnettuja pepperoneja,

pikamarinoituja punasipuleita (kuorittuja punasipuleita ohuina puolirenkaina/remkaina + sokeria+suolaa+tummaa balsamicoa -> sekaisin + tekeytyminen edes 15 min. ja sitten maun tarkistus ja lisää makuja tarpeen tullen),

paahdettua sipulia (ihan kaupan valmista), tropical salsaa ja jotain toista kaupan valmista salsaa... tarkoitus oli tehdä tomaattipohjaista kastiketta itse, vaan sen teko vielä siirtyi, kun miehet sanoivat noiden riittävän. Tuo valkoinen soosi on tehty turkkilaisesta jogurtista, ohje kuvan alla.

CIMG0443.jpg

Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle. kastike sopii hyvin myös dippailuun ja sallatinkastikkeeksi. Tämäkin ohje on mättömestarin sivuilta.

Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle

2 dl maustamatonta jogurttia esim. turkkilainen jogurtti

1 kpl valkosipulin kynsiä hienonnettuna (laitoin poppamiehen nestemäistä valkosipulia)

1/4 tl suolaa

1/2 tl kuivattua basilikaa tai tuoretta hienonnettuna oman maun mukaan, kuten minä laitoin

1/2 tl mustapippuria myllystä

1/8 tl cayennepippuria

1 tl  sokeria

Sekoita kastikkeen kaikki ainekset ja maistele maut mieleiseksesi.

Anna  kastikkeen maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin puolisen tuntia.

Kastike sopii hyvin myös dippailuun (kasvissuikaleet, peruna yms lastut jne) ja salaatinkastikkeeksi. Käyttötarkoituksesta riippuen kastiketta voi ohentaa maidolla.

 

CIMG0473.jpg

Jokainen keräili itse lämmitetyn tortillalätyn päälle sitä mitä halusi.... ja rullaustapakin oli vapaa.

CIMG0475.jpg

Hyvää ja täyttävää oli... onneksi kebabia jäi vielä muutamaksi kerraksi pienemmälle porukalle

Pikkusuolaisia ruokia kategoriasta löytyy muita tekemiäni kebabpötkyläohjeita ja mihin kaikkeen kebabia olemme käyttäneet.