Minulle rakkain pääsiäisleivonnainen on ehdottomasti Ambrosian kakku. Kakku on ihanasti appelsiinin makuinen ja siihen kuuluu ehdottomasti täyte yhteen kerrokseen ja appelsiinin makuinen kuorrutus ja vielä koristeita. Joidenkin mielestä appelsiinimurokakku on Ambrosian kakku, kun siihen laittaa tomusokerikuorrutuksen... ei kiitos!
Ambrosian kakku
pohja:
3 munaa
2.25 dl sokeria (nykyisin laitan vain 2 dl)
100 g sulatettua rasvaa (voita)
3.5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
puolen appelsiinin oranssi kuori oikein hienona raasteena ( 2 - 3 tl)
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, yhdistä vaahtooan rasva, appelsiininkuori ja siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista pohja n. 2 litran tasapohjaisesa voidellussa vuoassa 150 - 170 asteessa noin 40 min.... vuoan korkeudesta riippuen ( minullakin joutui tuo pienempi kakkupohja olemaan pidempään uunissa kuin matalampi isompi). Jäähdytä pohja ja leikkaa se kahteen osaan.
täyte:
1 dl kermamaitoa ( = ½ dl kermaa+½ dl maitoa)
1 keltuainen
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria (määrä kannattaa maistella valmiista täytteestä oman maun mukaiseksi)
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 esikäsitelty liivatelehti ( eli liotat kylmässä vedessä n.10min ja puristelet veden pois)
1 rkl appelsiinimehua
Laita kermamaito, keltuainen, maissitärkkelysjauho ja sokeri kattilaa ja kiehauta kiisseliksi koko ajan sekoittaen hyvin pohjaa myöten esim pallovatkaimella. Jäähdytä kiisseli ja lisää vanilliinisokeri.
Vatkaa kerma vaahdoksi
Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja liuota siihen heti liivatelehti. Muista että liivateseosta ei saa keittää.
Yhdistä kylmään kiisselipohjaan liivateseos. Kokeile että seos on kylmää ja lisää puolet kermavaahdosta seokseen ja sekoita se tasaiseksi. Lisää sitten loput kermavaahdosta ja sekoita ja maistele täytettä. Lisää makeutta jos siltä tuntuu...Laita täyte jähmettymään jääkaappiin puuromaiseksi.
Levitä täyte pohjalle ( älä levitä ihan reunoille asti, koska päällyslevyn paino levittää täytettä) ja laita toinen kakkukerros päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä kunnes se ei enää "hytky" ( kuorrutus helpompi levittää)
Valmista kuorrutus:
2.5 dl siivilöityä tomusokeria
n. 1.5 rkl appelsiinimehua
(minä laitoin tällä kertaa lisäksi muutaman pisaran keltaista elintarvikeväriä)
-> sekoita tasaiseksi ja levitä kakun päälle ( ei reunoille)
Koristeeksi:
hillottuja appelsiininkuoria/sukaattia( nämä tulevat aitoon Ambrosiankakkuun) minä laitan lisäksi kirsikanpalasia
mutta myös appelsiinirae/strösseli käyvät yms... Kukkafanit voivat laittaa kukkiakin koristeeksi....
Anna kuorrutuksen jähmettyä hyvin. Kaku säilyy hyvin jääkaapissa suojattuna... se vain paranee tekeytyessään, ei ole parhaimmillaan heti tehtynä.
Kakun voi myös oikein hyvin pakastaa, jolloin maut tasaantuvat ja se kostuu hieman.
Minä aion laittaa kakkuni pakastimeen, vaika se säilyisi pyhiin asti jääkaapissakin.... kakku on sen verran kiinteää että se on leikattava annospalasiksi ihan leikkuuveitsellä...
Tässäpä muutamia kuvia Ambrosian kakun tekemisestä....
Tällainen koristelu on "aidossa" kakussa eli sukaattia (= vihreä) ja hillottua appelsiinin kuorta
Tässä koristeena appelsiiniraetta
Kommentit