Monessa blogissa on kehuttu Oliverin ohjeella tehtyä pitsapohjaa ja paistotapaa.... niinpä minäkin päätin vihdoin ja viimein kokeilla sitä pyhien aikana kun olisi enenmmän väkeä syömässä.Viimeisen sykäyksen minun kokeiluuni antoi Kyökkipiika Katin blogissa olevat kuvat ja ohje.

Alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan tekemään alla olevasta taikinasta 4 pyöreää pitsaa.... mutta minä tein vaan kolme isoa, suorakaiteen muotoista pitsaa... pääsin vähän vähemmällä paistamisella....maistelimme isommalla porukalla kaikkia 3 erilaista pitsaa , joten tällä kertaa meille ei ollut tärkeää pitsan pyöreä muoto.

Mutta tässäpä ohje.....

Pitsapohja Jamie Oliverin tapaan

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

4½ dl durumvehnäjauhoja

suolaa ( minä laitoin ihan pikkasen vajaan 1½ tl)

3 dl lämmintä vettä

3 tl sokeria

n. 8 g kuivahiivaa (määrä on n. 3/4 pussia)

Liuota veteen sokeri ja kuivahiiva. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, tee keskelle kuoppa ja kaada neste siihen. Sekoita keskeltä reunoille päin, kunnes taikina alkaa muodostua. Muotoile taikina käsin palloksi. Vaivaa palloa vielä työpöydällä n. 10 min, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Ripottele jauhoja päälle, peitä kelmulla tms ja anna levätä 15-20 min. Kun taikina on kohonnut jaa se 4 yhtä suureen osaan ( minä laitoin vain 3 osaan) ja kaulitse pitsapohjat n.5 mm paksuisiksi. Repäise alumiinifoliosta uuniritilälle sopiva pala ja öljyä se ja ripottele jauhoja öljyn päälle ja nosta pohja foliolle. Laita haluamasi täytteet pohjalle ja paista pitsa 250 asteisessa uunissa folion ja ritilän päällä uunin alimmalla tasolla n. 10 min..... minun piti paistaa vähän pidempään......

1406203.jpg

..... minä tein tuosta annoksesta 3 tälläista isoa pitsaa ....

....pitsapohjan alla on siis uuniritiä + alumiinifolio + vehnäjauhoja

1406205.jpg

Tässä 1. pitsassa on täytteenä

tomaattikastiketta ( tein kastikkeen 2 dl paseerattua tomaattia + ½ tuubia tomaattipyrettä+pitsamaustetta+suolaa+sokeria ja tämä riitti kaikkiin kolmeen isoon pitsaan) 

juustoraastetta ( laitoin sekä tomaattikastikkeen päälle että vähän vielä täytteiden päälle)

savukinkkua

tonnikalaa

herkkusieniä

ananasta

1406208.jpg

...ja sama 1. pitsa paistuneena...... 250 asteinen uuni, alin taso, 10 min. ->

1406206.jpg

Tässä 2. pitsassa on täytteenä

tomaattikastiketta, juustoraastetta

paistettuja + maustettuja broilerin filesuikaleita 1 pieni rasia

säilykepersikkaa

herkkusieniä

katkarapuja

valkosipulia

1406210.jpg

....ja 2. pitsa paistuneena....

1406207.jpg

Tässä 3. pitsassa on täytteenä

pitsakastiketta, juustoraastetta

ruskistettua + maustettua jauhelihaa

savukinkkua

herkkusieniä

tomaattiviipaleita

jalopenoa

1406212.jpg

...ja 3. pitsa paistuneena....

Tarkoituksena oli että olisin viimeisen pitsan paistanut ihan tavalliseen tapaan leivinpaperin päällä pellillä, mutta empäs tekovaiheessa muistanut ja olin jo ennättänyt koota pitsan folion päälle... no, toiste sitten. Tällä ekalla kerralla en hirveästi lämmennyt tuolle paistotavalle.....mutta mielihän voi muuttua kun teen toiste ja vertailen sitä pellillä paistettuun.... perästä kuuluu.....

Vähän jännitin että miten hyvin pitsa irtoaa foliosta, mutta sen suhteen ei ollut ongelmia, hyvin irtosi..... saksilla oli helpompi leikata pitsa folion päällä paloiksi mitä pitsaleikkurilla....