Tällaiset suolaiset leivonnaiset ovat jo pitkään kummitelleet mielessäni, näimpä näiden teosta kahtena yönä untakin....joten olihan näitä ihan pakko ruveta kokeilemaan....

1800626.jpg

Pitsapiiloissa on pohjana ihan tavallinen hiivalla kohotettava pitsataikina. Täytteet voi jokainen laittaa omien mieltymysten mukaan. Minä tein nyt ensimmäisellä kerralla kahdella eri täyteyhdistelmällä.

Minä tein pohjataikinan tällä ohjeella Jamie Oliverin tapaan, tässä pohjaohje kuitenkin vielä kopioituna tähänkin kohtaan...

Pitsapiilot 8 kpl

(Pohjataikina Jamie Oliverin tapaan)

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

4½ dl durumvehnäjauhoja

suolaa ( minä laitoin ihan pikkasen vajaan 1½ tl)

3 dl lämmintä vettä

3 tl sokeria

n. 8 g kuivahiivaa (määrä on n. 3/4 pussia)

Täytteeksi : pitsakastiketta ( minä tein tomaattipyreestä, vedestä, suolasta, sokerista ja pitsamausteesta)

kinkkua, tonnikalaa, herkkusieniä, ananasta, sinihomejuustoa, tavallista juustoraastetta.....

Reunojen voiteluun (ja pinnan) munaa

Koristeeksi:  juustoraastetta, seesaminsiemeniä tms...

Liuota veteen sokeri ja kuivahiiva. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, tee keskelle kuoppa ja kaada neste siihen. Sekoita keskeltä reunoille päin, kunnes taikina alkaa muodostua. Muotoile taikina käsin palloksi. Vaivaa palloa vielä työpöydällä n. 10 min, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Ripottele jauhoja päälle, peitä kelmulla tms ja anna levätä 15-20 min. Kun taikina on kohonnut, kaulitse se levyksi ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia  pyöreitä pohjia....minä käytinmuottina syvää lautasta, jolloin tuosta taikinasta tuli 8 kpl pohjia. Voitele pohjien reunat munalla tai vedellä. Levitä haluamasi pitsatäytteet puolelle pohjasta, taita puolikuun malliseksi ja ummista rypyttämällä.Kts.kuvaa.. Kohota pitsapiiloja n. 15 min. Voitele pinta halutessasi munalla ja ripottele koristeita pinnalle. Pistä haarukalla muutama reikä pintaan. Paista pitsapiilot 200-225 n. 15 min....pitsapiilojen koosta riippuen.

1812090.jpg

Täytteet puolelle pohjalle...sitten taitetaankaksinekrroin, päällimmäinen puoli jätetään vähän pienenmmäksi

1800622.jpg

Etusormella rypytetään karjalanpiirakoiden tapaan...tietenkin kiinnittämisen voi tehdä ihan vaan sormin painamalla tai vaikkapa haarukkaa apuna käyttäen.

1800624.jpg

Tässä pitsapiilot ovat jo kohonneet ja halusin kokeilla voitelua ja eri tavoin koristelua...kumpainenkaan ei ole välttämätöntä.... haarukalla kannattaa pistellä, jotta pitsapiilo ei nousisi kuprulle päältä.

1812093.jpg

Hetken aikaa pitsapiilot saivat tekeytyä paiston jälkeen...ja sitten piti päästä jo maistelemaan...

1800628.jpg

Tässä pitsapiilossa on täytteenä kastikkeen ja juuston lisäksi ihan vaan tonniklaa, kinkkua, ananasta, sinihomejuustoa....oli kyllä hyvää.

Pitsapiilot sopivat välipalaksi vuorokauden aikaan katsomatta...eväänäkin ruokaisia. Minä tein nyt ekalla kertaa pitsapiiloista aika isoja...yhden kun söi, niin tuntui jo aika paljolta.... kahvipöytään tai pikkusyöjille kannattaa tehdä pienemmän kokoisia.

Meillä tykästyttiin näihin. Teen ihan varmasti uudemmankin kerran....