original_366d323f-71cf-4499-af52-5852c18

Tällaista ruokaa syötiin jokunen aika sitten yhtenä formulasunnuntaina. Possun sisäfileestä pihvejä, suppilovahvero-purjokastiketta, lohkoperunoita ja porkkanoita uunissa kypsentäen.

IMG_20211010_151850.jpg

Possun sisäfilepihvit tein näin; otin possun maustamattoman sisäfileen lämpiämään vartiksi huoneenlämpöön ja puhdistin fileen. Siten leikkasin paksuimmasta kohden 6 pihviä, pihvien paksuus noin 3 cm ja hieman käsin painoin niitä ohuemmiksi. Lopusta fileestä tein toisen ruoan. Paistoin pihvit paistinpannulla rasvana oikea voi. Maustoin pihvit paistuneelle pinnalle suolalla ja mustapippurilla. Valelin pihvejä kypsymisen aikan pannulla olevalla paahtumeella voilla. Me tykätään, että possunliha pitää kypsentää täysin kypsäksi. Minä paistelin pihvejä noin 3 min/puoli, vaan käytetty lämpötilakin tähän vaikuttaa. Minä rauhottelin tilannetta loppupuolella, että perunat ehtivät paahtua kunnolla uunissa. Pihvien tultua valmiiksi ruvettiin heti syömään. Kaiken muun olin tehnyt jo ennen pihvien paistoa valmiiksi.

Pihvien koosta oli ajkatellut näin: minä syön yhen ja kanssasyöjä 2 kpl, loput käytän seuraavan päivän lounassalaattiin. Yhtään ei jääny, kun lopetettiin syönti. Se oli varmaan se jänskä formuulakisa, mikä pani meidät syömään paljon enemmän mitä normaalisti.

IMG_20211010_152125.jpg

Uunilohkoperunat tein näin; leikkasin (kuoritut, koska kanssasyöjä ei tykkää kuoresta) perunat lohkoiksi. Lisäsin perunoiden sekaan soijakastiketta, paprikajauhetta, suolaa ja vähän mustapippuria myllystä. Sekoittelin kunnolla ja humpsautin ne leivinpaperin päälle pellille ohueksi kerrokseksi. Perunat paistuivat 225 asteisessa uunissa reilun ½ tuntia. Lopussa nostin vielä hieman lämpöä, koska halusin näihin nopeasti paahtuneemman pinnan. Muutaman kerran sekoitin perunoita kypsymisen aikana. Jos perunoissa näyttäs olevan liian vähän mausteita, tässäkin vaiheessa voi vielä ripsauttaa mausteita lisää. Perunalajike vaikuttaa kypsymisaikaan. Mulla oli ihan vaan yleisperunaa.

IMG_20211010_152243.jpg

Samaan aikaan ja samalle pellille perunoiden kanssa laitoin ohuita suola-pippuri-hunaja maustettuja porkkanasuikaleita kypsymään.

original_87c080c9-4427-4bf9-b59e-8037342

Kyllä me aterialla tällaista salaattiakin syötiin, vaan se oli toissijaista. Pinnalla oleva punasipuli on pikamarinoitua sitruunamehulla + suolalla ja sokerilla.

IMG_20211010_152608.jpg

Suppilovahvero-purjo kastikkeessa on: ½ litran verran tuoreita suppilovahveroita (minulla pakastimessa ja niistä oli liemi haihdutettu pois ennen pakastusta), voita noin 2 rkl, noin 10 cm pätkä purjoa hienoksi leikattuna, kukkura 1 rkl vehnäjauhoja, 2 dl prk kuohukermaa (ruokakermakin käy), (loraus maitoa), suolaa, jauhettua valkopippuria.

Sulata rasva kattilassa. lisää sienet ja purjo ja anna niiden kuumentua/freesaantua koko ajan sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita ja lisää heti perään kerma ja sekoita koko ajan kunnes seos kiehuu. Jos haluat ohuemman kastikkeen, lisää loraus maitoa sekaan. Anna kastikkeen hautua noin 5 min välillä sekoitellen. Tarkista vielä kastikkeen sakeus mieleiseksi (minä lisäsin vielä tässä vaiheessa maitolorauksen) ja mausta kastike.

Minä kuvittelin, että tästä kastikemäärästäolis jäänyt seuraavallekin päivälle, vaan toisin kävi. Perunalohkolla kanssasyöjä kaapi kattilan puhtaaksi.

Kysymättä tuumas kanssasyöjä, että saapi kuulemma tehä tällaisen aterian toisenkin kerran. Tykkäsin kyllä itekkin.