IMG_20211230_101609.jpg

Tällä viikolla olen tehnyt peruna- ja riisipiirakoita ja tänä aamuna tein vielä kiireetön kaurapuurosta (myllärin) ja pakastimesta löytyneestä riisipiirakoiden kuoritaikinasta hieman erilaisia piirakoita.

IMG_20211230_094714.jpg

Taikina oli kokonaan ruisjauhoista tehty, useammanlaista ruisjauhoa, siksi tuon näköistä, hieman rouheisen oloista. Täytteenä on iltapuuroksi reilun annoksen keittämääni sakeaa myllärin kiireetön kaurapuuroa, maitoon keitettynä ja reilummalla suolalla. Kylmän puuron sekaan laitoin yhden kananmunan. Tuo puurohan on rakenteeltaan suurimopuuroa, ei siis tavallisen hiutalekaurapuuron tuntuinen. Minä kypsennän puuroa pidemmän aikaa mitä pakkauksen ohje käskee.

Tekovaiheessa pähkäilin piirakan mallin kanssa, siksi kuvassa kolmen mallisia. Tällä kertaa päädyin noihin kolmion mallisiin.

IMG_20211230_095706.jpg

Kieroilmatoiminto 300 astetta noin 10 minuutttia meni meidän uunilla paistossa Pelti keskitasossa, niin pohjastakin paistuivat hyvän ruskeiksi.

IMG_20211230_101441.jpg

Paiston jälkeen töpöttelin piirakat sulatetulla voilla (pullasiveltimellä). Vähäksi aikaa peitot piirakoiden päälle ja sitten päästiinkin maistelemaan. Tykättiin.

Joskus olen ohrapuurotäytteellä piirakoita tehnyt, vaan jokin siinä vastustaa minua, vaikka monet niistä tykkäävätkin ja ovat sitä mieltä, ettei ole riisipiirakoihin ole paluuta.

Vaikka kaurapiirakoiden teko olikin tänä aamuna ihan hetken mielijohde, teen näitä toistekkin ehottomasti.

IMG_20211227_090637.jpg

Alkuviikosta tein perunapiirakoita. Näissä on ruistaikina, missä on hieman vehnää mukana. Kylmässä perunamuusissa on myös kananmunaa seassa.

IMG_20211227_100534.jpg

Voilla voitelu paiston jälkeen.

original_4e2b2a54-3fcd-4e7f-a5e9-20003d2

Jouluriisipuuro olis tullu syötyä muutenkin, vaan teinpä kuitenkin pellillisen piiraita. Puuro oli todella löysää piirakkapuuroksi ja kuvittelinkin sen kuohuvan pellille, vaan hyvin pysyi piiraissa. Kananmunaa toki laitoin puuron sekaan. Ainut ongelma oli, ettei piirakan rypyttämisestä tullut mitään, kun täyte oli velliä, vaan jotenkin ne nipistelin kiinni. Nämä piirakat syötiin äkkiä pois, niin ei enää tarvii mallia harmitella. Maku oli oikein hyvä, varsinkin kun nämäkin voitelin voisulalla paiston jälkeen.